Elever och lärare berättar

Se filmen där elever från våra olika skolor berättar om hur en bra lärare är och vad som gör en bra skola.

 

Filtrera:

Välj den ort du är intresserad av
Sanna Björup, STY12, Hantverksprogrammet, Hår- och makeupstylist

Sanna Björup, STY12, Hantverksprogrammet, Hår- och makeupstylist

see url Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola
Skolan verkade bra och jag är intresserad av hår- och stylistlinjen. Dessutom verkade skolan mysig och jag tyckte det verkade bra att ha matkort.

go Kan du berätta lite om programmet du går på?
Vi sminkar, sätter upp hår och gör manikyr. Det är mycket teori vilket kan vara svårt.

http://big-balloon.nl/?wc-ajax=get_refreshed_fragments Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Programmet är roligt och det är bra stämning i klassen!

source site Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
När jag inte går i skolan träffar jag kompisar och tränar. Jag tränar bland annat box. Hemma har jag kaniner och höns som jag tar hand om.

http://huntersneeds.net/rigaro/5221 Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag vet inte riktigt. Antingen vill jag bli socionom eller stylist.

http://missionnorman.org/emiios/173 Har du deltagit i något speciellt roligt på skolan?
Det var roligt att göra manikyr på pensionärerna! Vi var med klassen på Nibblegården i Lund som är ett äldreboende.


Läs merStäng
Madelene, Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap

Madelene, Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap

fotos hombres solteros buscando pareja Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola
Jag var på Öppet hus och kände verkligen att det var bra gemenskap och jag fick en bra känsla av att vara här. Det är ju en mindre skola och då kommer man mer nära varandra.

rencontre des hommes canadiens Kan du berätta lite om programmet du går på?
Jag går samhällsvetenskapligt program, med inriktning beteende. I ettan läser vi kärnämnena och dessutom psykologi och människors miljöer, där vi lär oss hur människan fungerar med tankar och känslor och liknande samt hur vi fungerar i olika sammanhang. Alla i klassen är intresserade av människor och vill jobba med människor sen. Då är det en perfekt linje att gå, eftersom man lär sig om människokontakt. När du gått detta programmet kan du bli i stort sett vad du vill. Det är kul att man gör saker praktiskt också och inte bara teoretiskt: Vi har t.ex gått ut på stan och gjort experimentet "Bryt en norm", vi har intervjuat människor och besökt konstutställningar.

source Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Bra kontakt mellan lärare och elever. Man är inte bara en i mängden. Det lilla formatet gör att man får bättre kontakt. Vi har mycket engagerade lärare och bra kontakt eleverna emellan. Alla är med alla på rasterna. Även om det finns vissa grupperingar, så kan man prata med alla.

http://www.soundofthesirens.net/?delimeres=bin%C3%A4re-optionen-zusatzeinkommen&960=ed Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag är sjutton år och kommer från Kävlinge, vilket innebär att jag har rätt nära till Lund. Det är skönt eftersom jag inte tycker om att pendla. Jag har alltid tyckt om att lyssna på andra människor och att lära mig av det. Jag tycker det är jätteintressant! Som person är jag ganska impulsiv och nyfiken och vill gärna lära mig hur saker fungerar. Jag har ett stort människointresse. Mina huvudintressen är musik och dans. Det har det alltid varit. Jag går t.ex på Zumba på Gerdahallen.

http://palsambleu.fr/?dimyrewsy=rencontres-avec-la-splendeur&1ad=a1 Vad tycker du om lärarna på skolan?
Jag tycker lärarna är bra. De ser dig, är engagerade och vill verkligen att man ska klara skolan. Om man har problem försöker de hjälpa till att hitta lösningar.

إشارات ثنائية الخيار تحميل مجاني Vad vill du jobba med i framtiden?
Sedan jag började på DBGY har jag velat jobba med marknadsföring. Jag vill inte marknadsföra vad som helst, utan jag vill kunna göra skillnad i framtiden och t.ex marknadsföra ett projekt som kan gagna mänskligheten. På detta programmet lär jag mig hur människor fungerar och genom att vara skolambassadör lär jag mig marknadsföring. Jag lär mig hur människor reagerar på olika saker, vilket är bra för marknadsföring. Man kan lägga upp taktik på vad människor dras till och inte.

Har du deltagit i något speciellt roligt på skolan?
Mina favorittillfällen har varit mässor, öppet hus, experimentet "Bryt en norm" och dodgeboll-turnering. De sakerna var annorlunda och stack ut mycket. Det fick oss att komma närmare varandra, knyta kontakter och öppna upp möjligheter till nya vänskaper, samtidigt som man gjorde något kul. Genom mässor och öppna hus knyter man kontakter med nya elever som behöver ha sociala kontakter när de börjar. Det är kul, för då känns det att man gör nytta!

Vad skiljer Drottning Blanka från de stora gymnasieskolorna i Lund?
Jag har vänner som går på de skolorna och jag ser hur mycket mer de behöver stressa, eftersom de inte får den hjälp de behöver på lektionerna. Ser hur mycket större problem de har med läxor och hur avskilda de blir när de försvinner i mängden. Där lär man inte känna människor på samma sätt som här, vilket jag tycker är synd. Man får kontakter på ett annat sätt här, man lär sig på ett annat sätt också.

Läs merStäng
Kim Van Veenendaal, Lärare  i Estetiska programmet, Design och inredning

Kim Van Veenendaal, Lärare i Estetiska programmet, Design och inredning

Hur är det att jobba på Drottning Blankas Gymnasieskola?
På vår skola är ingen dag densamma! Fokus på kreativitet gör att varje dag är ett nytt äventyr vi alla bidrar till. DBGY är en professionell och progressiv skola som ger eleverna chansen att utveckla sitt bästa. Det är fantastiskt att vara med i denna process!

Vad är speciellt med Drottning Blankas Gymnasieskola i Lund?
Vår mysiga skola och våra fina elever i Lund gör att stämningen här är mycket hemtrevlig. I Lund undervisar vi på ett personligt och individuellt sätt, som skapar en mycket trygg och trevlig gemenskap på skolan.

Vad är det bästa med skolan?
Alla våra elever får grundläggande högskolebehörighet och våra utbildningar håller en hög nivå. Eleverna kan utveckla sig själva så bra som möjligt, så att de efter tre fantastiska år hos oss är helt redo för nästa steg i sitt liv!

Vad tycker du om eleverna på skolan?
Trevliga! De har talang och är villiga att lära sig nya saker. En bra blandning av olika elever som är mycket intressant. Alla har respekt för varandra!

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Min passion är så klart allt som har att göra med design och interiör! Jag vill se så mycket som möjligt av världen så jag älskar att resa till olika länder och kontinenter. Jag gillar att göra galna saker, som skydiving, bungyjumping, blackwaterrafting osv. Mitt senaste beroende är dykning! På önskelistan finns att dyka med hajar.

Hur hjälper lärarna på Drottning Blankas Gymnasieskola de elever som behöver extra stöd?
Vårt individuella sätt att undervisa gör att vi upptäcker om en elev är i behov av extra stöd. Vi kan agera snabbt och hjälpa eleven så bra som möjligt genom extra uppgifter, personliga samtal, fördjupningstid och genom vår specialpedagog.Läs merStäng
Christoffer Stenson,  Lärare i Religion och Historia

Christoffer Stenson, Lärare i Religion och Historia

Hur är det att jobba på Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag tycker att det är en fantastiskt intressant och givande arbetsplats med trevliga och professionella kollegor samt helt underbara elever.

Vad är speciellt med Drottning Blankas Gymnasieskola i Lund?
Det som utmärker Drottning Blanka i Lund tycker jag är närheten mellan elever och personalen.

Vad är det bästa med skolan?
Närheten; närheten mellan lärarna och eleverna, närheten till framgång, närheten mellan lärarna och skolledningen, närhetentill centrum och alla möjligheter det innebär.

Vad tycker du om eleverna på skolan?
Jag har som lärare alltid trivts med elever som är engagerade, viljestarka, sociala och målmedvetna och det är precis det jag får här på skolan.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag är så lyckligt lottad att mina stora fritidsintressen är det jag undervisar i. Utöver det tränar jag ett seniorlag i innebandy. Dessutom har jag min stora familj att umgås med, så jag är sysselsatt på min fritid!

Hur hjälper lärarna på Drottning Blankas Gymnasieskola de elever som behöver extra stöd?
Lärarna visar stort engagemang för att eleverna med behov av extra stöd skall klara av sina studier genom att de individanpassar och är väldigt lyhörda för elevens behov. Lärarna har ett väldigt bra samarbete med vår specialpedagog. Utöver det har vi schemalagt fördjupningstid i Svenska, Engelska och mMtematik. Detta uppfattas utav både lärare och elever som en stor tillgång. Dessutom kommer vi att inför läsåret 13/14 att börja med schemalagd studietid, vilket jag tror kommer att kunna avlasta elevernas hemarbete och därigenom öka vår måluppfyllelse ännu mer.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Jag har deltagit i ett gemensamt temaarbete tillsammans med Naturkunskapen och Svenskan gällande "Hållbar utveckling". Dessutom har jag tillsammans med elevrepresentanter från varje klass varit delaktig i uppbyggandet av elevrådet här på skolan. Vidare har jag engagerat mig i våra beteende- och inredningselevers avslutningsresa i årskurs tre till Zakynthos och ett projekt gällande havssköldpaddan Caretta caretta. Eftersom vi är en så liten skola, blir nästa alltid all personal engagerad i olika projekt när de skall genomföras. Exemel på detta är våra stylisters häftiga 1900-tals modevisning eller inredarnas utställningar. Det är vi alla tillsammans som utgör Drottning Blankas Gymnasieskola i Lund.

Läs merStäng
Ida Holmqvist, Beteendevetenskap, studenten 2013

Ida Holmqvist, Beteendevetenskap, studenten 2013

Vad gör du nu?
I sommar har jag rest en hel del. Jag har varit i Barcelona och Madrid, men också på gymnastikträningsläger i Italien. Jag arbetade i Norrköping i två veckor som gymnastikcoach på Stadium Sportscamp. Just nu kämpar jag på med mitt körkort så att jag kan åka till USA som au par i ett år. Det ska bli otroligt spännande och lärorikt att lämna mitt trygga hem i över ett år, samtidigt som det är nervöst!

Framtidsplaner?
Som jag nämnde står USA först på listan. Efter det året skulle jag kunna tänka mig att åka till Österrike eller Italien för att arbeta en säsong och njuta av att få åka skidor varje dag. Om det inte blir en resa till en skidort så kan jag definitivt tänka mig att resa runt längst kusten i Australien. Jag tycker det är otroligt viktigt att ta vara på att vara ung, nu när jag faktiskt är ung, och att ta vara på alla möjligheter jag står inför idag. Att studera vidare är också något jag längtar efter, men först prioriterar jag att skaffa erfarenheter och upptäcka världen. När jag känner mig klar med det, är tanken att söka till Polishögskolan och därefter möjligen att studera ytterligare ett par år till för att bli poliskommissarie. Samtidigt som jag vill leva ett ganska så farligt och riskfyllt liv som polis, kan jag knappt bärga mig tills den dagen då jag blir mamma och skaffar en familj.

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
När jag var 15 år och skulle välja gymnasieskola fick jag panik och valde det många andra valde, utan att egentligen tänka på vad jag själv ville. När jag fick beskedet att jag stod som andra reserv på den skola jag hade valt i första hand, tackade jag nej till min plats där. Samma dag som alla andra skulle till sin nya skola, följde jag lite spontant med min kompis till DBGYs nyöppnade skola. När jag väl kom dit och träffade alla lärare, och redan första dagen kände vilken gemenskap man fick med kompisarna, så var det inget snack om saken, efter den dagen var det DBGYsom gällde för mig!

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Förhållandet mellan mig och mina lärare var det som jag värderade högst under min gymnasietid. Med tanke på den extremt stora fördelen att jag gick i en så pass liten klass, så kunde jag och mina klasskamrater utveckla en väldigt trygg relation till alla våra lärare. För mig var det kul att få komma till lektionerna och träffa mina lärare. Jag är otroligt nöjd med deras sätt att anpassa lektioner och inlärningsstilar till varje elev. Tiden våra lärare, framförallt min mentor, la ner på oss, är väldigt unikt tror jag om man jämför med andra skolor. Mina lärare tog sig alltid tid att lyssna på mig och resten av klassen och jag kände alltid av att någon faktiskt brydde sig om mig och att alla mina lärare ville att det skulle gå bra för mig. Det är något jag definitivt har uppskattat!

Vad tyckte du om lärarna på skolan?
Jag nämnde ovan att jag under hela min gymnasietid har varit väldigt nöjd med mina lärare i alla kurser. Jag tycker att lärarna på DBGY inte bara är idérika och fantastiska lärare utan att de också är otroligt bra människor. För mig var mina lärare alltid lärare som jag självklart respekterade och såg upp till, men samtidigt visste jag att de alltid fanns där för mig i situationer då det inte alltid handlade om skolan. Under alla tre åren, varenda dag under gymnasiet och oavsett om det var en lärare som hade mig i en kurs eller inte, så blev jag alltid bemött med ett leende på läpparna och ett vänligt god morgon. Om jag hade jag fått plocka med mig mina lärare till universitet och fått välja att de skulle undervisa mig där, så hade jag utan tvekan gjort det!

Bild: Ida och Sofie

Läs merStäng
Tina Carlsson, Hår- och makeupstylist, studenten 2013

Tina Carlsson, Hår- och makeupstylist, studenten 2013

Vad gör du nu?
Just nu håller alla papper på att fyllas i och skickas in ett efter ett! Sen blir det en spänd väntan på om jag kommer in på skolan i Paris eller ej. Men än så länge ser det ljust ut! Tanken är att jag ska studera Fashion Styling tre år i Paris på Instituto Maragoni, därefter kan jag gå en sista utbildning för att få mitt Master diploma som stylist.

Framtidsplaner?
Jag har mängder av delmål på vägen som skall göra att jag når dit jag vill i framtiden. Så fort jag får mitt Master diploma kommer jag ha mängder av möjligheter inom yrket som stylist. Jag är även intresserad av mode, foto och design. Jag kommer att leta utbildning efter utbildning samtidigt som jag bygger upp mitt egna varumärke och namn inom branschen. Haute couture i Paris är det som lockar mest! Det är en tuff bransch, högt tempo och mycket stress. Det gäller att man har passion och envishet för att lyckas! Viktigast är att man tycker att det är det roligaste som finns!

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag valde DBGY i Helsingborg eftersom det var en av de få skolor som hade en så pass bred linje inom stylist som jag var ute efter. En stylist ska inte bara kunna makeup eller kläder. Som stylist ska du ha hela paketet och DBGY lär ut allt det och lite till. Tack vare att lärarna är så duktiga inom sina ämnen och har många kontakter så har alla elever fått chansen att verkligen ta sig in i branshen. Jobben började trilla in redan under första året av gymnasiet. Det gör att man kombinerar undervisningstid i klassrummet med erfarenheter från verkliga arbetslivet. Jag tog chansen och ställde upp på i princip alla jobb som dök upp! Det gjorde att jag bygde upp ett stort kontaktnät redan innan jag tog studenten. Det är ju det som avgör om du får jobben eller ej.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det finns mycket som är positivt med DBGY. Skolan ligger centralt i Helsingborg, perfekt för alla oss som pendlar. Det går precis lagom många elever på skolan. Den känns personlig och jag fick verkligen den hjälp jag ville ha och behövde för att utvecklas. Sen lärarna, matkorten och alla jobbmöjligheter! Det var ingenting jag saknade på skolan, allt fanns där och jag hade den bästa mentorn någonsin!

Vad tyckte du om lärarna på skolan?
Det absolut bästa på skolan är just lärarna. Många elever kommer direkt från grundskolan, skoltrötta och med bilden av lärare som inte verkar ha viljan att undervisa. Här var det verkligen tvärtom. Lärarna lägger ner all sin tid på oss elever. De har passionen och viljan att hjälpa sina elever med allt som behövs. Lärarna och mentorerna är glada, positiva och enormt begåvade. Man märker att de brinner för sitt yrke och ämnena de undervisar i. Det motiverar oss elever enormt mycket. Bara plus!

Läs merStäng
Abdullah Tetik, Beteendevetenskap

Abdullah Tetik, Beteendevetenskap

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag valde DBGY i Helsingborg för att jag främst var intresserad av en liten skola där man kan få mer individuellt stöd och hjälp. När jag var på ett öppet hus kände jag att alla var nära varandra och att man blev smittad av gemenskapen som fanns på skolan! Förhoppningsvis för vi detta vidare!

Kan du berätta lite om programmet du går på?
Jag går på Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap. Här har man många teoretiska ämnen. Det bästa med det är att man tack vare ämnen som sociologi, psykologi och människors miljöer lär känna sig själv bättre. Det inkluderar även att man förstår sin omgivning mer och mer. Man lär sig att vara analytisk och kritisk på ett bra sätt. Man utvecklar en otrolig självständighet, vilket är bra för framtiden!

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det bästa med DBGY är som sagt att gemenskapen är så fantastisk och att man på sätt och vis blir som en liten familj i klasserna! Lärarna tar väldigt bra hand om eleverna och man får all hjälp man behöver, om inte mer! Skolan är riktigt bra! Alla lär känna alla och det skapar en gemenskap.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen
Jag är en ung påg på 18 år och jag tycker väldigt mycket om att umgås med mina kompisar, men en stor prioritering i livet är skolan!

Vad tycker du om lärarna på skolan?
Lärarna på skolan är fantastiska, speciellt min mentor som alltid försöker hjälpa mig och ger mig intrycket att han bryr sig om mig, vilket är viktigt ur mitt perspektiv.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag har funderat väldigt länge på att studera vidare efter gymnasiet och jag har valt att läsa juridik.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan? .
Jag har deltagit på många öppna hus och mässor för skolan och njuter av det! Jag ska även vara med på en studie i Lund som går ut på hur inlärning går till!

Läs merStäng
Aimee Jörliden, Programansvarig Hår- och makeupstylist/hantverksteknik

Aimee Jörliden, Programansvarig Hår- och makeupstylist/hantverksteknik

Hur är det att jobba på Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det är ett kreativt, utvecklande och ett stimulerande jobb. Jag har jobbat på DBGY i Helsingborg i tre år och jag var med och startade upp skolan. Jag hade sedan tidigare jobbat på en privatutbildning för makeupartister och som frisör på salong. Att komma in i den riktiga skolvärlden har varit insiktsfullt och jag har utvecklats enormt både som pedagog och som människa.

Vad är speciellt med Drottning Blankas Gymnasieskola i Helsingborg?
Min bild av vår skola i Helsingborg är att vi är väldigt nära varandra, elever och lärare. Vi har bra samarbeten och är lyhörda när det gäller varje elevs behov. Lärarna i de praktiska ämnena har god kontakt med arbetslivet och kan därför erbjuda bra arbetstillfällen och praktikplatser. Vi erbjuder en bred utbildning, så väl teoretisk som praktisk. Vi är bra på entreprenöriellt lärande.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Bredden på utbildningarna och de många specialiseringarna. Det är mycket vi har på DBGY som inte går att hitta på andra gymnasieskolor. Kompetenta lärare som brinner för sina ämnen och undervisningen med eleverna. Vi jobbar aktivt med likabehandling och det vävs in i ämnena. DBGY-skolorna är mindre i storlek, vilket gör att det är lättare att se till varje individs behov.

Vad tycker du om eleverna på skolan?
Engagerade! Det märks att eleverna är engagerade i skolan och känner en stor gemenskap.Dagens elever är entreprenörer när de tar sin student. De har ofta klara visioner om hur de ska ta sig vidare i livet och börjar jobba med sin framtid redan i skolan. Det tycker jag är häftigt, att känna att man inspirerat och fått enskilda individer att hitta sin passion och lust för arbetslivet!

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag är 28 år och är utbildad frisör och makeupartist. Jag bor mitt i centrala Helsingborg och flyttade in till centrum för att jag skulle ha nära till skolan, eftersom jag har en liten hund på fyra år, som jag går hem till på lunchen. Jag har ett stort konst-, film- och musikintresse och går ofta på bio, utställningar och konserter. Jag undervisar i hår och makeup och det är ett av mina största intressen. Att vara kreativ är min passion! Alla mina intressen vävs ihop och syns i min undervisning och i mitt arbete när jag är ute och frilansar på modevisningar och andra jobb.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
2011 startade jag ett samarbete med The Tivoli i Helsingborg. Vi har en tradition där elevernan i årskurs två får göra en stor hår- och makeupvisning med ett tema som byts ut varje år. Visningen äger rum på The Tivoli i Helsingborg, som är en av Skånes största nöjesarenor. Jag startade en insamling för ”Hemlösas Hus” i vintras. Tillsammans med eleverna på skolan tog vi emot kunder i vår stylistsalong och samlade in pengar och kläder som vi skänkte till bättre behövande. Jag brukar ta med mig elever på frilansjobb och även ge elever jobb som jag själv inte hinner ta. Detta har gjort att eleverna är väl förberedda efter skolan och många av dem har redan knutit kontakter och startat nätverk. Eleverna utvecklar på så sätt ett entreprenöriellt tänkande.

Läs merStäng
Therese Vickers,  Programansvarig Hantverksprogrammet Spa och Hudvård

Therese Vickers, Programansvarig Hantverksprogrammet Spa och Hudvård

Hur är det att jobba på Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det är roligt och intressant. Man möts varje dag av nya utmaningar och händelser.

Vad är speciellt med Drottning Blankas Gymnasieskola i Helsingborg?
Vi har ett starkt lärarteam med hög kompetens i sina ämnen. Detta avspeglas på eleverna och visar då goda resultat. Vi är en liten skola med ett stort engagemang.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
De specifika inriktningarna som eleverna kan välja. När eleverna har tagit studenten har de så många olika möjligheter framför sig.

Vad tycker du om eleverna på skolan?
Det är ofta små klasser i varje årskurs. Detta gör att eleverna skapar nära och bra relationer med varandra och miljön i klassrummen blir både lugnare och roligare.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag skulle nog säga att jag alltid är nära till skratt, gillar att prata och diskutera och tycker om att leva lite vardagslyx. Det är säkert min utbildning till hudterapeut som styr detta. För att koppla av går jag gärna till ett spa för att få massage eller ansiktsbehandlingar. Jag gillar att vara "busy" och har alltid flera projekt igång samtidigt.

Hur hjälper lärarna på Drottning Blankas Gymnasieskola de elever som behöver extra stöd?
Med tanke på att klasserna är relativt små har varje lärare tid att hjälpa varje elev från deras nivå. Det finns handledningstillfällen, för nästan varje lektion, att gå på om man behöver extra stöd och hjälp, både i teoretiska och praktiska ämnen.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Vi har precis kommit hem från en resa till London med SPA11. Vi har nu startat upp ett samarbete med London College of Fashion, som kommer att ske mellan dem och Spa och Hälsa. Sedan har åk 3 varit på kurs på Comwell Spa i Helsingör och i framtiden kommer vi söka stipendier för utlandspraktik.

Läs merStäng
Izabella Ek, Modedesign, årskurs 2

Izabella Ek, Modedesign, årskurs 2

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det är en bra och liten skola, som ligger centralt, nära till bussar och tåg. Det var mitt första val eftersom jag ville läsa mode.

Kan du berätta lite om programmet du går?
Det är ett mode- och designprogram där man lär sig mycket kreativt, vilket är roligt. Vi lär oss att sy våra egna kläder och har en modevisning där man kan visa vad man gjort under ett år.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det bästa med DBGY i Halmstad är att skolan har snälla elever och lärare och att den är liten. Det känns som vi på skolan är en familj!

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag gillar kläder, att shoppa och att designa!

Vad tycker du om lärarna på skolan?
Jag tycker att lärarna på DBGY i Halmstad är snälla och hjälpsamma!

Vad vill du jobba med i framtiden?
I framtiden vill jag designa kläder!

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Jag har deltagit i skolans modeshow, där vi visade allt vi gjort och jag gick även som modell!

Läs merStäng
Cornelia Granberg, Samhällsvenskapsprogrammet, Beteendevetenskap, årskurs 3

Cornelia Granberg, Samhällsvenskapsprogrammet, Beteendevetenskap, årskurs 3

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Vid besök på öppet hus upptäckte jag att DBGY var den lilla skolan med det stora hjärtat! Alla blev sedda och jag kände en gemenskap mellan lärarna och eleverna, vilket jag själv ville vara en del av. Därför blev DBGY i Halmstad ett självklart val för mig.

Kan du berätta lite om programmet du går?
Sambet är ett förberedande program för fortsatta högskolestudier. En mängd olika yrken och alternativ öppnas när man väljer denna linje. Vi läser många ämnen kopplat till mänskligt beteende, i syfte att vi ska få bättre förståelse för andra, men även för oss själva.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det är en liten, mysig skola. Trots detta har jag utvecklats som person och det är tack vare lärarnas stöd och deras engagemang för oss elever.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag gillar att studera och att träna.

Vad tycker du om lärarna på skolan?
Med hjälp av deras kompetens och intresse för oss elever blir jag positivt inställd till lärarna. De är alltid goa och glada!

Vad vill du jobba med i framtiden?
Min dröm är att bli psykolog.

Läs merStäng
Ronja Abrahamsson, Hår- och makeupstylist,  åk 2

Ronja Abrahamsson, Hår- och makeupstylist, åk 2

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
För att DBGY har stylistlinjen som jag ville gå och utbildningen verkade bra.

Kan du berätta lite om programmet du går?
Jag går stylist där vi får lära oss allt inom smink, hår, hudvård och lite om kläder.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det är en liten och mysig skola med trevliga människor.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag är ungdomsledare i kyrkan sedan fyra år tillbaka och tycker om att träna och umgås med mina vänner.

Vad tycker du om lärarna på skolan?
Lärarna på DBGY i Halmstad är bra och de förstår vad varje elev behöver för att lära sig så mycket som möjligt.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag vill jobba inom makeup och gärna styla kändisar!

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Vi hade en 80-talsinspirerad modeshow, där vi samarbetade med skolans designelever.

Läs merStäng
Tomasz Draus, DBGY Halmstad

Tomasz Draus, DBGY Halmstad

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag valde DBGY eftersom det är en liten skola och för att jag kände att jag passade in här. Eftersom det är en liten skola är klasserna mindre och lärarna har mer tid per elev.

Kan du berätta lite om programmet du går?
Jag går på Naturprogrammet. Vi labbar mycket och självklart är det mycket att plugga, men inte så att man inte har någon fritid över.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
DBGY har centralt läge och lärararna har mycket tid per elev. Skolan är hemtrevlig, känns mer som "hemma" än en skola. Det som gör skolan så speciell är den trygga miljön samt goda stämningen.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag föddes i Polen och flyttade till Sverige när jag var 6 år. På fritiden spelar jag gitarr, tränar och är med min flickvän.

Vad tycker du om lärarna på skolan?
Lärarna på skolan är jätte bra! De ger dig mycket tid och är villiga att hjälpa till med allt!

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag vill bli kirurg.

Läs merStäng
Rebecca Holm, Modedesign, årskurs 3

Rebecca Holm, Modedesign, årskurs 3

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag valde DBGY i Halmstad för att jag tycker om att sy och det var den enda skolan med textil linje i Halmstad.

Kan du berätta lite om programmet du går?
Programet Modedesign som jag går på är ett kreativt program där man får möjligheten att använda sin fantasi och kreativitet. Man utmanas att tänka utanför boxen och utvecklas. Det är ett program som är väldigt kul och intressant, eftersom man inte bara sitter vid en skolbänk och läser hela dagarna, utan jobbar praktiskt med mode också.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det bästa är att det är en liten och mysig skolan som man trivs i.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
På min fritid jobbar jag, virkar, ritar, gör läxor, umgås med kompisar, med min pojkvän och med min familj. Dessutom sjunger jag i kör!

Vad tycker du om lärarna på skolan?
Lärarna är jätte bra! De hjälper dig och ser till både dina fördelar och nackdelar.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag vill jobba som modedesigner.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Ja, modevisningar, både deltagit i och ska planera årets. Jag är elevambassadör och går in på andra året som det i år. Jag har varit med i uppvisningar av Slow Fashion, som innebär presentationer och exponeringar av egna designprodukter.

Läs merStäng
Patrik Nordvall, Lärare i samhällskunskap, sociologi och historia

Patrik Nordvall, Lärare i samhällskunskap, sociologi och historia

Hur är det att jobba på Drottning Blankas Gymnasieskola?
Med en hög trivselfaktor bland personalen och den nära relationen till eleverna är det alltid roligt att gå till jobbet.

Vad är speciellt med Drottning Blankas Gymnasieskola i Halmstad?
Närheten mellan personal och elever, vilket leder till att man trivs på skolan. Alla blir sedda.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Åter igen trivseln på skolan och närheten. Det är aldrig tråkigt att gå till jobbet!

Vad tycker du om eleverna på skolan?
Eleverna sköter sig bra med olika ambitionsnivåer och utgångslägen. De flesta är trevliga och glada!

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Min behörighet är samhällskunskap och historia och jag är mentor på sambet. På fritiden umgås jag med familjen samt tränar löpning, simning, spinning mm.

Hur hjälper lärarna på Drottning Blankas Gymnasieskola de elever som behöver extra stöd?
Vi har stödengelska och stödmatte i smågrupper. Vi har regelbundna klasskonferenser för att snabbt fånga upp eleverna. Vi är generellt sett duktiga på att snabbt fånga upp elever som börjar halka efter och därefter upprätta åtgärdsprogram. Flera av våra elever med olika svårigheter har tillgång till egen laptop. Skolans storlek och
närhet/öppenhet bidrar.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Jag har drivit flera projekt inom Ung Företagsamhet (UF), något jag tycker är roligt och utvecklande både för mig och eleverna. Det är något jag gärna vill jobba med kontinuerligt. Alla har nytta av det!

Läs merStäng
Helena Wiklund, Lärare i stylistämnen

Helena Wiklund, Lärare i stylistämnen

Hur är det att jobba på Drottning Blankas Gymnasieskola?
Positivt, kreativt och personligt!

Vad är speciellt med Drottning Blankas Gymnasieskola i Halmstad?
Stort engagemang hos såväl personal som elever samt ett bra samarbete med företag och näringsliv.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Att varje elev har möjligheten att utvecklas och få hjälp att nå sina mål.

Vad tycker du om eleverna på skolan?
Jag stormtrivs att jobba tillsammans med mina elever!

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Engagerad livsnjutare som gärna tar en lugn skön promenad vid havet eller i skogen.

Hur hjälper lärarna på Drottning Blankas Gymnasieskola de elever som behöver extra stöd?
Genom lyhördhet och sedan individuell vägledning.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Halmstad har alltid nya projekt inbokade. Nästa projekt är ett samarbete med Europa Direkt Halland där vi ska ha en modevisning. Ett avslutat projekt är ett samarbete med 035 Kulturhus i Halmstad, där skolans elever var med och ansvarade för all styling på dansare och skådespelare.

Läs merStäng
Maria Andersson, Lärare i ModeDesign

Maria Andersson, Lärare i ModeDesign

Hur är det att jobba på Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det är så himla kul, underbar arbetsmiljö, härliga kollegor och elever. Sättet vi arbetar på ger utrymme för utveckling och framgång. Det är en väldigt familjär stämning och det är jätte trivsamt. Eftersom skolan är så liten syns alla och känner alla. Vårt mål är att alla blir sedda och jag tror verkligen att de blir det också.

Vad är speciellt med Drottning Blankas Gymnasieskola i Halmstad?
Det är en mysig atmosfär. Det som gör det väldigt speciellt är att vi är ett bra team, både lärare och elever. Vi känns som ett härligt gäng, allihopa, tillsammans.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det bästa med DBGY är att man kan vara sig själv. Alla är verkligen jätte trevliga och man slipper den tråkiga attityd som ofta finns hos många elever på större skolor. Här vill ingen sätta sig över någon annan.

Vad tycker du om eleverna på skolan?
Eleverna är, för att uttrycka det på mitt sätt, "hur sköna som helst, goa!"

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag är 27 år och har efter åtta år utomlands flyttat hem till Halland igen. Jag har tidigare arbetat som modedesigner och produktionschef för olika klädföretag, både i Milano och i London. Utöver att umgås med familj, vänner och pojkvän, så älskar jag att resa och kolla på fotboll. Under mina år i Italien hade jag säsongskort till Inter och när jag bodde i London åkte jag ofta till Manchester för att kolla på United.

Hur hjälper lärarna på Drottning Blankas Gymnasieskola de elever som behöver extra stöd?
Lärarna på DBGY hjälper eleverna genom att alltid se till deras intressen. Vi tar oss tid och vill verkligen hjälpa dem och det viktigaste av allt är att vi verkligen har tid till det. Jag tror inte att det finns några lärare som inte vill hjälpa sina elever, men jag kan tänka mig att det blir svårt när tiden inte räcker till. På DBGY får vi tiden att räcka till! Vi talar med eleverna individuellt och ser till att vi som lag gör allt för att ge dem det stöd de behöver.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Jag har startat något som heter "The Swish Project". Det innebär att vi använder en av mina personliga kontakter som jag har från mitt tidigare yrkesliv. Alla ES-elever i Halmstad deltar i en tävling där de designar en bikini efter kundens önskemål. Kunden i detta fallet är ett företag som heter "Swish Suit". Vinnaren i tävlingen kommer att få sin design döpt efter sig, producerad och såld genom företagets hemsida. Dessutom kommer företaget skriva om hela projektet plus vinnaren på deras blog, Instagram, Facebook och Flckr. Detta innebär att en eller flera av bara 12 elever kommer att få producera sin design och sälja den! Det är en stor möjlighet för dem. Swish Suit har kunder som "the Kardashians" och har även haft med sina designs i amerikanska tv-serien "Smallville".

För att förklara hur stort detta är: i en designklass upptäcker eleverna ofta många olika områden och de väljer sedan en av de områdena att inrikta sig på (högskolenivå). Alla blir inte designers, vissa blir inköpare, stylister, textildesigners, tryckdesigners eller väljer att jobba inom produktion. Med detta projekt ges eleverna möjlighet att designa för en riktig kund och sälja något redan på gymnasienivå! Det är mer än de flesta högskoleelever kan säga att de gjort, även efter att de gått ut skolan och kommit ut på arbetsmarknaden. Tjejerna är superduktiga och har jobbat helt galant! Nu återstår det bara att se vem som vinner! Spännande! Jag hoppas även på att kunna göra detta till en årlig grej, så att fler elever kan få chansen att göra detta!

Läs merStäng
Anna-Carin Dymne,  Lärare i Vård och omsorg samt Psykologi

Anna-Carin Dymne, Lärare i Vård och omsorg samt Psykologi

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag trivs med mitt uppdrag som pedagog och åker alltid till jobbet med en känsla av glädje och förväntan. Att arbeta på en mindre skola gör att man får en bra kontakt med de elever som går här under sina tre gymnasieår. Det gör också att jag kan se alla elever och även lära känna de som man inte undervisar. I Halmstad har vi ett lugnt studieklimat och stämningen är vänlig. Vi har god sammanhållning bland kolleger och att vi inte är så många gör att vi kan samarbeta enkelt.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag är gift och har en son som är 14 år. Jag är intresserad av mat och att renovera mitt hus från förra seklet. Tycker om sociala sammanhang och är därför med i trivselkommittén här på DBGY.

Hur hjälper lärarna på Drottning Blankas Gymnasieskola de elever som behöver extra stöd?
Skolan har stödverksamhet i matematik och engelska. För att bättre kunna möta elever som är i behov av stödverksamhet går jag för närvarande på Speciallärarprogrammet i Göteborg. Det gör jag också för att utveckla min pedagogiska förmåga.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Jag är engagerad i Vårdcollege som är ett samarbete mellan skola, utbildning och yrkeslivet. Vårdcollege arbetar för att certifiera vårdutbildningarna och göra dem likvärdiga i fråga om kompetens och krav för olika vårdinriktningar.

Läs merStäng
Ida Hansson, Estetiska programmet, studenten 2016

Ida Hansson, Estetiska programmet, studenten 2016

För fem år sedan tog talangfulla Ida Hansson studenten från estetiska programmet, profil mode och sedan dess har hon hunnit med en hel del kreativa projekt. Vi tog oss en pratstund för att höra hur hennes år efter studenten sett ut och hur hon ser på sina år på Drottning Blanka.

Berätta hur ditt liv sett ut efter studenten.
Jag började med att skaffa lägenhet och jobb men försökte hålla igång små projekt inom design vid sidan om. Efter två år kände jag att jag ville satsa mer och flyttade ut till Skogen i Dalsland för att gå en tvåårig utbildning på Stenebyskolan. En skola för konsthantverk och design som jag starkt kan rekommendera efter gymnasiet. Där finns det utbildningar inom flera olika hantverksområden bland annat finsnickeri, kläder och silversmide. Själv gick jag på en bred utbildning där vi jobbade med både textil, skinn och läder. Förutom design, konstruktion och sömnad lärde vi oss om hur läderindustrin ser ut idag och vilka möjligheter det finns att förbättra industrin både etiskt och miljömässigt. 

Under tiden på Stenebyskolan har jag haft mycket hjälp av mina förkunskaper som jag fått under min gymnasietid, eftersom jag redan hade grunderna inom textil och design kunde jag fokusera på att utveckla dem. Jag jobbar just nu heltid inom tryck, brodyr och sömnadsarbete, men försöker hinna med andra projekt och arbeten när jag är ledig. Planen är att fortsätta utbilda mig inom ett mer specifikt område i designprocessen! 

Hur kommer det sig att du valde det estetiska programmet?
Sedan jag var liten har jag varit väldigt kreativ och gillat att skapa med händerna, därför kändes det mest naturligt att välja en kreativ linje. I kombination med att jag tyckte det var roligt med kläder kom jag på att det var det jag ville skapa. Jag tycker det är viktigt välja program efter sina intressen, men att samtidigt lägga ned mycket tid och se till att få den behörighet som krävs för att sen kunna vidareutbilda sig om man vill byta inriktning efter gymnasiet. 

Hur minns du Dbgy i Falkenberg?
Jag minns att det fanns mycket glädje och att det var väldigt familjärt bland både elever och lärare. Eftersom det är en mindre skola hade man nära kontakt med sina lärare, vilket ledde till att man blev sedd både som person och vilken kunskapsnivå man låg på. Det var en mycket rolig tid och jag hittade äntligen min motivation och drivkraft när jag fick hålla på med det jag var intresserad av. Det bästa var att jobba med våra årliga shower, jag och mina vänner satt ofta kvar med våra kollektioner efter skolan tills lärarna slängde ut oss. Eftersom vi ofta var ute på mycket små resor till bl.a. mässor, utställningar och fashion week i London höll det också motivationen uppe. 

Tack Ida, vi ser fram emot att se mer utav dig i framtiden och önskar dig all lycka till med de projekt som kommer i din väg<3

Läs merStäng
Elin Bengtsson, Estetiska programmet, studenten 2016

Elin Bengtsson, Estetiska programmet, studenten 2016

Vi tog oss en pratstund med Elin Bengtsson, student 2016 och som just nu bor och studerar i Vancouver, Kanada:

Hej Elin! Berätta, vem är du?
Jag heter Elin Bentsson och studerar just nu “Fashion Marketing” i Vancouver, Kanada. Jag läste det Estetiska programmet på DBGY Falkenberg med inriktning Stil- och Trendstylist!

Hur kommer det sig att du valde det gymnasieprogram du gjorde?

När jag bestämde mig för programmet på DBGY var skälet att jag ville få en högskoleförberedande utbildning, men som samtidigt hade en inriktning på något praktiskt och kreativt. Jag hade aldrig hört talas om någon sådan utbildning, som dessutom var så bred, någon annanstans i Sverige.

Hur minns du Dbgy i Falkenberg?

DBGY i Falkenberg minns jag som en lugn och mysig skolmiljö, med snälla och duktiga lärare. Man kände sig sedd av varje lärare vilket var positivt. Vi gjorde även en hel del utflykter i mitt program såsom studiebesök på textilhögskolan i Borås, besök på “Makeup studio” i Åsa och resa till Stockholm under fashionweek.
Vi fick även möjligheter att prova på att arbeta under fotograferingar med styling m.m. vilket gett erfarenheter som är mycket värdefulla för mig idag. Och sist men inte minst möjligheten att skapa och bygga upp en stadig portfolio - som jag nu idag är jätteglad över att bära med mig.

Vad har du gjort efter avslutade studier hos oss?

Efter avslutade studier på DBGY har jag direkt börjat plugga igen på en skola i Vancouver som heter Blanche Macdonald Centre. Här läser jag mode marknadsföring - runt 20 kurser på ett år. Därefter ska jag praktisera under ännu ett år på ett eller flera företag här i Vancouver. Det var under andra året på DBGY som jag fick höra om utbildningen här i Vancouver då det kom en studievägledare och föreläste på skolan.

Vad har du haft med dig av din utbildning i de val du gjort efter studenten?

Jag visste redan innan jag tog studenten att jag ville plugga utomlands så fort som möjligt. Jag har tagit med mig enorm kunskap inom mode, makeup och styling från min utbildning. Jag får hela tiden höra här att det är speciellt att jag redan har så pass mycket kunskap som 19-åring. Folk blir lika chockade varje gång jag berättar att jag läst en sådan utbildning i “High School”. Det verkar vara väldigt sällsynt här.

Vad gör du idag, och vilka är dina framtidsplaner?

Jag pluggar just nu och därefter blir det praktik. Meningen med praktiken är att jag ska få en fot in i branschen. Så förhoppningsvis leder det till jobbmöjligheter. Om jag sedan återvänder till Sverige/Europa efter mina två år eller stannar här, det återstår att se.

Vilka klokheter skulle du vilja säga till dem som idag står i valet mellan olika gymnasieutbildningar?

Till de som står mellan olika gymnasieval skulle jag råda att välja något som kommer att vara värdefullt och till användning i framtiden. Om man är osäker på vad man vill tycker jag man ska välja en högskoleförberedande utbildning samt en som är så bred som möjligt, då det ger fler möjligheter. Gymnasietiden är värdefull, för efter studenten så är det första gången man testar sina vingar. Jag är glad och nöjd över att jag valde DBGY i Falkenberg för det har givit mig så mycket möjligheter idag!

Tack, Elin, och lycka till!

Är ni intresserade åt vilket håll fler av våra studenter gått efter avslutade studier hos oss?
Håll utkik här och boka in den 10 maj 2017 för en hel eftermiddag med framtidsinspiration!

Läs merStäng
Linus Johansson, Frisör, studenten 2010

Linus Johansson, Frisör, studenten 2010

Vad gör du nu?
Just nu jobbar jag på en helt fantastisk och väletablerad salong i Halmstad som heter Monique. Jag fick en väldigt bra start på min karriär jag tog studenten den 6 juni 2010, sedan avlade jag mitt gesäll den 13:e och började jobba på en annan salong den 15:e. Senare det året blev jag utsedd till årets frisörelev 2010 och sedan dess så tycker jag det bara har gått framåt. Augusti 2011 bytte jag salong då jag blev erbjuden jobb på Monique och har jobbat där sedan dess och ser bara ljust på framtiden med mycket mer tävlande.

Framtidsplaner?
Jag funderar inte så mycket på framtiden just nu för jag är väldigt nöjd med det jag har, men jag siktar på att skaffa mig lite mer årets frisör priser under bältet och håller just nu på med årets nykomling.

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag var målmedveten om att jag skulle bli frisör och jag sökte till ett flertal skolor med frisör programmet om jag ska vara helt ärlig, för det är mer eller mindre så man får göra eftersom att poängen var så höga. Men jag kan väl säga som så att efter att ha vart på öppet hus på skolan så var det denna jag blev kär i.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det som är bäst med skolan är att den är ganska så liten och det ger eleverna en chans att inte bara lära känna sina klasskamrater utan även elever från andra klasser och årskurser, inte bara det heller man får en sån himla god kontakt med alla. För jag tror inte det finns så många skolor där mer eller mindre alla elever känner både bespisningspersonal, städpersonal, alla lärare och har en så god kontakt med rektorn.

Vad tyckte du om lärarna på skolan?
Jag tyckte jätte mycket om lärarna och som jag nämnde innan så tror jag det är en fördel med en mindre skola och med mindre klasser för du lär känna lärarna på ett helt annat sätt, det blir mer personligt och jag tror att det är lättare för lärarna att möta varje enskild elev. Sedan måste jag ge lite extra beröm till min klass frisörlärare och mentor Eva. Hon är fruktansvärt bestämd men oerhört rättvis och jag tror någonstans att det är så en lärare skall vara, detta har hjälp mig i alla mina framgångar både i skolan och nu i arbetslivet.

Jag vill tacka all personal på DBGY i Falkenberg för att ha gjort min skolgång till den bästa man kan tänka sig!

Läs merStäng
Albin Kvarnslätt, Estetiska programmet inriktning, Inredningsdesign, studenten 2012

Albin Kvarnslätt, Estetiska programmet inriktning, Inredningsdesign, studenten 2012

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Hösten 2009 började jag på Drottning Blankas Gymnasieskola i Falkenberg. Jag är född och uppvuxen i Varberg och sökte först in till bygg på Peder Skrivares Gymnasium (av någon underlig anledning). Kanske inte så underlig för jag visste redan då att jag var intresserad av arkitektur och design. Några dagar innan sista ansökningsdatum till 2009 års gymnasieval blev jag informerad av min kära mor att på DBGYi Falkenberg har de en linje som heter inredningsdesign, den trodde hon skulle passa mig, så vi åkte ner och besökte skolan på en av deras Öppet-hus-dagar. Jag blev positivt överraskad av DBGY och bestämde mig direkt att här vill jag gå i tre år. De verkade annorlunda och roligt. Det var inga ord som jag fick äta upp utan de stämde alldeles utmärkt. Lokalerna som då låg ute på Hertingen var fantastiska och alla elever var mycket tillmötesgående, för alla hade vi något gemensamt, vi var kreativa och intresserade av design.

Vad tyckte du om lärarna på skolan?
Lärarna på DBGY har från dag ett varit fantastiska. Inga hårda och tråkiga lärare här inte, alla trallade och sjöng i korridorerna, gav komplimanger och framför allt så lärde de ut på ett roligt sätt. Man kan vara skoltrött efter 9 på grundskola och tänka att gymnasiet, de orkar jag inte med. Då ska man gå på DBGY för där har man roligt i tre år och får på köpet en högskoleförberedande utbildning. Jag är oerhört nöjd med mitt val och jag tänker fortfarande på lärarna och skolan nästan varje dag. Det kan låta lite läskigt, jag vet, men de har verkligen gjort avtryck i mitt liv. Ett positivt sådant!

Vad gör du nu? – Vägen dit!
Jag tog studenten 2012 och började sommaren med att måla gatulinjer på Varbergs kommun. Sådär roligt men man fick en fin bränna och allt ger erfarenheter. Jag gick sedan vidare i mitt liv och började jobba som assistent på en däckfirma i Varberg vid namn "Emté däck". Jag var en så kallad "springpojke" och servade "de stora grabbarna" inne i verkstaden med däck. Det var en hektisk period under vintern men de gav såklart bra erfarenheter och kontakter.

Nu sitter jag i Canada, i närmare bestämt ett +25 gradigt Vancouver med min flickvän i våran etta på 15:e våningen och har precis kommit hem från La Salle College International. Jag håller på att ta en diploma och skaffa mig en titel som "Interior Architect". Utbildningen är på ett år och jag har precis börjat på termin 2 av 3. Med 7 ämnen avklarade på 4 månader så kan jag med höga betyg säga att jag har haft en fördel av att gå på DBGY. Alla grundkunskaper sattes på prov redan första veckan och med hjälp av tidigare erfarenheter så var det mindre svårigheter för mig. Drottning Blanka är väl uppdaterade om vad som komma skall på högskolenivå.

Framtidsplaner?
Mina framtidsplaner är att klara av utbildningen här och sen i December 2013 komma hem till Sverige och bara njuta av att man har gjort något såpass stort och viktigt i sitt liv. Tanken är att söka jobb och förhoppningsvis jobba ett par år innan jag läser vidare igen. Då det högsta steget inom min kategori, "Master Interior Architect" då i antingen England eller Italien.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag skulle verkligen vilja tacka DBGY för den tiden de har gett mig, de har skapat den jag är i dag, fått upp ögonen för det jag verkligen brinner för. Till sist ett särskilt stort tack till Kurt Johansson. Konstnär, filosof och inredningslärare på DBGY i Falkenberg, tillbringa varje dag med honom i tre år och du förstår varför, det lovar jag.

Läs merStäng
Joel Nilsson, Ekonomi-Juridik

Joel Nilsson, Ekonomi-Juridik

Vad gör du nu?
Jag pluggar ekonomi med inriktning juridik på DBGY i Falkenberg. På fritiden lägger jag ner lagom mycket tid på läxor för att nå de mål jag vill. I övrigt sysslar jag en hel del med mina intressen som är jakt och fiske. Jag är även en fotbollsälskare och har ett stort sportintresse. Jag spelar just nu inte i något lag utan är istället tränare för Apel P-8 och har stora planer på att själv börja spela igen. Jag är mycket sportintresserad och försöker motionera varje dag och för mig är det viktigt med en god kondition och god hälsa för att lättare lyckas bra i skolan. Tidigare gick jag på Apelskolan i Ullared, årskurs 0-9. Jag hade ungefär 100 meter till skolan och trivdes även bra där. Nu pendlar jag ifrån Ullared till Falkenberg och än så länge fungerar det utmärkt!

Framtidsplaner?
Mina framtidsplaner är just nu inte självklara utan jag är fortfarande i en tankefas. Jag funderar dock en hel del på att i framtiden bli egenföretagare där jag just nu tänker över någon idé (produkt) jag skulle kunna utveckla och sälja. Jag är också nyfiken på advokatdyrkerna som jag fått höra mycket om efter många föreläsningar i skolan och det verkar riktigt spännande. Men jag har långt ifrån tänkt klart och kommer troligen efter studenten resa runt i världen och därefter plugga vidare några år för att sedan börja jobba och tjäna pengar. Jag känner heller ingen press över att inte ha bestämt mig än, eftersom Ekonomi är en bred linje.

När tar du studenten?
Studenten kommer jag ta 2015 och jag längtar tills dess!

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Från början var det min kompis idé. Vi hade med klassen besökt olika linjer på Falkenbergs gymnasieskola vilket inte intresserade mig. Kompisen Andréas, som går i min klass nu, föreslog att vi skulle kolla på DBGY eftersom de precis fått in en ny linje som vi var intresserade av. Vi fick ett fantastisk bemötande och förstaintryck av skolan, så vi bestämde oss rätt så fort för att välja den nya linjen Ekonomi-Juridik. Vi gjorde ytligare besök på skolan innan vi bestämde oss för den. Det vi tyckte om hos DBGY var främst lärarna, skolans sammanhållning och ordning. Lärarna och rektorn på skolan hade koll på varenda elev och eftersom skolan är väldigt liten blir det en mysig sammanhållning. Förklaringen av vad linjen och skolan erbjöd var väldigt lockande och intressant.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det bästa på skolan är att jag trivs väldigt bra, engagerade och bra lärare i alla de ämnen jag läser. Jag har en jätte bra klass som intresserar sig i de vi studerar och som vill komma framåt, sammanhållningen på skolan är jätte bra där alla mer eller mindre känner varandra. Jag tycker om att skolan hela tiden jobbar på att bli bättre och göra det så bra för eleverna som möjligt. Att också ha en rektor som lärare i ett ämne är bara positivt eftersom rektorn i andra skolor många gånger bara brukar vara en osynlig profil. På DBGY är det långt ifrån så. Här finns det i stort sätt inget negativt, utan allting är ärligt talat mycket bra.

Vad tycker du om lärarna på skolan?
Som jag har nämnt tidigare är lärarna väldigt bra på skolan då alla jobbar med eleverna på ett sätt som jag aldrig upplevt tidigare. Stämningen ibland lärarna och elever är super positiv. Lärarna vill elevernas bästa och jobbar med varje individ för att de ska lyckas.

Läs merStäng
Pernilla Åblad, Hotell- och turismprogrammet, studenten 2010

Pernilla Åblad, Hotell- och turismprogrammet, studenten 2010

Vad gör du nu?
Jag är nu hemma i Sverige efter två och ett halvt år utomlands. Skall jobba för CDON Group Logistic i sommar för att sedan vidareutbilda mig till hösten inom mitt framtida drömyrke – Event Planner. Vägen hit har givit mig många fantastiska upplevelse men har inte alltid varit en dans på rosor.

Direkt efter studenten blev jag antagen till Hawaii Pacific University på Hawaii, inrikting Travel Industry Management. Åkte dit som en liten flicka, redo att uppleva sin dröm att studera i USA. Hawaii är och kommer alltid vara det stället där jag växte upp och blev vuxen. Efter ett år med underbara lärare, bra betyg, vänner för livet och en bränna som skrämde många här hemma i Sverige, var jag redo för nya äventyr. Jag spenderade julen i San Francisco med min kompis familj, tillbaka till Hawaii för att fira nyår sedan var det dags för att uppleva nästa plats som alltid kommer vara mitt andra hem – Toronto, Kanada.

I ett varmt Januari 2012 i USA lämnade jag min lilla ö med ett minne för livet, ett certifikat och ett diplom i handen för att söka arbete i Toronto. Landade i ett iskallt Toronto och visste inte vad som skulle hända härnäst. På två veckor lyckades jag hitta lägenhet och ett jobb som skulle förändra allt. Aroma Espresso Bar gav mig titeln Shift Supervisor, med mål att befordra mig till Manager för cafeet till hösten. Fyllde 21 på våren och mötte upp kompisarna i magiska Las Vegas. Fick ledigt under sommaren och åkte hem till Sverige för att sedan komma tillbaka och söka fortsatt visum till 2013, för att fullfölja planen. Innan jag åkte tillbaks till Toronto besökte jag min syster i Los Angeles och en kompis i San Francisco. Arbetade och turistade i Toronto till mitten av januari, då mitt dåvarande visum gick ut.

Som många kanske inte förstår så är visum för USA och Kanada något av det svåraste som finns att få. Jag gjorde allt i min makt för att mitt andra visum skulle bli accepterat, men även med de mest underbara cheferna, som betalade visumet, och en advokat som hjälpte mig, så nekades jag ändå visum. Nu sitter jag här hemma i Sverige. Visst har det varit jobbigt ibland, men när jag tänker tillbaka på vad jag har hunnit att uppleva under dessa snart tre åren efter att jag tagit studenten, kan jag knappt förstå det själv. En lycklig Pernilla sitter här nu och allt är inte lätt här i livet men – "Everything happens for a reason" och jag är redo för nästa steg!

Framtidsplaner
"Conquer the world", ett citat som alltid ligger i tankarna, men det betyder inte att jag ska bli president eller vara den som tar beslut för att påverkar hela världens framtid, utan mer att vara en inspiration för andra. Jag ska erövra min egna värld, vara den bästa på att vara mig själv!

Mer konkret så är mina framtidsplaner att arbeta som Event Planner. En Event Planner planerar allt från event, möten, konferenser, kongresser etc. Med mina idéer kunna skapa oförglömliga barnkalas, bröllop och/eller mässor. Att få andra att skratta och samtidigt få ut den kreativa och barnsliga sidan inom mig. Om detta är i Sverige eller i utlandet får vi se, kanske lite blandat.

När tog du studenten?
Studenten tog jag 2010 - en av de lyckligaste dagarna i mitt liv! Sprang ut med det största leendet på läpparna, visselpipan i högsta hugg och med blandade känslor. Den mäktigaste känslan var frihet. Nu är framtiden här och jag kan göra precis jag vill med den, allt är upp till mig!

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag valde DBGY främst för linjen Samhäll Turism eftersom jag redan var mycket berest och kände att där kunde jag utvecklas med industrin som jag älskar. En annan anleding var att skolan var liten vilket passade mig perfekt – att ha en bra och personlig relation med sina lärare och andra elever.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
De lyssnar på vad eleverna säger. Alla känner alla, och man får alla på hela skolan att samarbeta. Du får en uppmärksamhet och trygghet som inte andra skolor kan erbjuda.

Vad tyckte du om lärarna på skolan?
Mina lärare var helt underbara, vilka fantastiska människor! Ingen var den andra lik, alla hade sina unika erfarenheter och undervisade med en vilja att försöka inspirera oss på bästa möjliga sätt. Kan säga att matten var inte min bästa egenskap, men med den bästa läraren så var även det roligt ibland. Lärarna trivdes också med varandra vilket speglades och smittade av sig på oss elever.

Läs merStäng
Olivia Paulsson, Estetiska programmet, Stylist, studenten 2013

Olivia Paulsson, Estetiska programmet, Stylist, studenten 2013

Vad gör du nu?
Just nu håller jag på med alla förberedelser inför studenten. Jag har tänk mig en sommar med mycket jobb på en restaurang men även lite resor utomlands.

Framtidsplaner?
Till våren 2014 ska jag och en kompis resa jorden runt. Vi ska bland annat besöka Indien, Cuba och Sydafrika. Efter vår resa har jag tänkt att arbeta som stylist eller inom ett snarlikt yrke. Jag har som plan att försöka klättra så högt jag kan i arbetslivet på ganska liten tid. Jag nöjer mig inte i första hand!

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag var inte säker på vad jag ville göra i framtiden när jag gick ut högstadiet, men visste att jag var intresserad av styling och mode. När jag läste om att det fanns gymnasieutbildningar med inriktning stylist insåg jag att det var det jag ville söka till. Men senare var problemet att de flest program var yrkesprogram och jag ville gå en linje som var högskoleförberedande. Då hittade jag DBGY i Falkenberg och bestämde mig för att det var där jag skulle spendera mina närmsta tre år, trots avståndet hemifrån (7 mil).

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag tycker skolan är väldigt trevlig, familjär och mysig. När man gått här ett tag så inser man att DBGY är mer än bara en skola. Det är ett ställe man kan utvecklas till den nivån man vill komma. Alla hjälps åt och det finns inga problem som är för stora för att inte kunna lösas.

Vad tyckte du om lärarna på skolan?
Lärarna på DBGY i Falkenberg är som ens vänner. Det finns den man alltid kan prata med, den som alltid skämtar och den som tar hand om en i alla lägen. Alla är välutbildade och har ett stort intresse för de ämnen de undervisar i.

Läs merStäng
Charlotte Falck, Lärare Frisör

Charlotte Falck, Lärare Frisör

Hur är det att jobba på Drottning Blankas Gymnasieskola?
Skolan bjuder på ett trevligt arbetsklimat med bra arbetskollegor och ledning. Det är en stimulerande arbetsplats där varje dag är olik en annan. Man utvecklas dagligen vilket gör arbetet roligt att gå till.

Vad är speciellt med Drottning Blankas Gymnasieskola i Falkenberg?
En kreativ skola med kompetent personal och som ligger mitt i centrala Falkenberg med närhet till det mesta. På skolan kan man välja inriktningarna; Inredningsdesign, Modedesign, Juridik, Frisör, Turism och Resor samt Stil och trendstylist. Här arbetar vi tillsammans med stärka elevens utveckling och ser till varje enskild individ.

Vad är det bästa med Drottning Blanka?
Det bästa med att arbeta på Drottning Blanka är att det är en personlig skola där ”alla känner alla” och där vi alla arbetar som ett team. Vi är som en stor familj som är väldigt måna om varandra och tillsammans skapar vi ett trivsamt arbetsklimat. Med fyra ledord glädje, kreativitet, framtidstro, och personlig strävar vi efter gemensamma mål.

Vad tycker du om eleverna på skolan?
Lärarens inställning och kompetens har stor betydelse för elevernas förmåga att skaffa sig ny kunskap och stärka elevens lärande. Relationen till eleverna är viktig och att man ser dem utvecklas gör yrket väldigt stimulerande. Eleverna tillför stor glädje och tillsammans skapar vi en trivsam miljö på skolan.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Hej!
Jag heter Charlotte Falck är 29år och arbetar idag som utbildad yrkeslärare inom hantverksprogrammet i Falkenberg. Nyinflyttad från Malmö till Falkenberg och är här för att stanna. Jag har många års erfarenhet inom frisöryrket och har jobbat på en av landets främsta frisörsalong. Jag är även utbildad makeup artist. Började min nyfikenhet för stylist och frisöryrket redan som ung och har sedan dess samlat på mig erfarenhet och fått möjligheten att arbeta som kreatör, stylist, makeup artist och nu även som lärare inom yrket. Att se varje individ, hjälpa andra att hitta sin personliga stil och få dem att blomstra är mitt måtto. Utanför jobbet så träffar jag gärna familj och vänner, upptäcker nya resmål och uppskattar de små sakerna som livet har att erbjuda.

Hur hjälper lärarna på Drottning Blanka de elever som behöver extra stöd?
Vi arbetar dagligen med att anpassa undervisningen till elevens nivå och förutsättningar. På vår skola så arbetar vi mycket med olika studietekniker och inlärningsstilar. Vi går igenom med varje elev ett inlärningstest där vi ser hur eleven kan ta till sig information om hon/han är auditiv, visuell, kinestetisk, taktil och så vidare.
På så sätt vet vi elevernas behov för bästa möjliga inlärning, Vissa elever lär sig bättre genom att lyssna, andra lär sig bättre av bilder, några vill arbeta i tystnad medan andra måste röra sig, samtidigt som de lyssnar.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Tillsammans med Eva Salomonsson var jag med våra elever i Göteborg för att kvala till skol – SM. Alla våra deltagande från Dbgy Falkenberg tog sig vidare upp till Skol -SM 2013 i Linköping vilket vi lärare är mycket stolta över!!

De tävlande var:
Åk 1
Raymond Arifi
Caroline Johansson

Åk 2
Nathalie Carlsson
Mevludina Kovac
Paulina Hämberg

Läs merStäng
Cecilia Andersson, Lärare i Matematik, Naturkunskap och Samhällskunskap

Cecilia Andersson, Lärare i Matematik, Naturkunskap och Samhällskunskap

Hur är det att jobba på Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det är roligt, varierande och utmanande. Ingen dag är den andra lik.

Vad är speciellt med Drottning Blankas Gymnasieskola i Falkenberg?
Skolan har en familjär sfär som är svår att nå på stora skolor.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Först och främst är det ju eleverna som är det bästa med skolan. Det är de som gör vår vardag och det är de som bidrar till stämningen som finns på skolan. Men det är också personalen och det engagemang och som finns bland oss lärare som bidrar till skolans gemytliga stämning.

Vad tycker du om eleverna på skolan?
Som jag nämnde tidigare är det ju eleverna som är det bästa med skolan! Eleverna på skolan visar upp kreativitet, intresse och nyfikenhet för sina programinriktningar, men också ett engagemang för skolans bästa.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Blev färdig lärare för ett år sedan, innan dess arbetade jag som säljare i en klädbutik. Jag har två barn som båda håller på med simning och det har bidragit till att jag är simtränare en till två gånger per vecka.

Hur hjälper lärarna på Drottning Blankas Gymnasieskola de elever som behöver extra stöd?
I matematiken har vi extra hjälp till alla elever som känner att de behöver stöd och i år har vi haft mattestuga som varit öppen varje dag i veckan. Personligen tycker jag att det är viktigt att koppla matematiken till vardagliga problem och situationer. Jag tycker det är viktigt att få eleverna att förstå varför man behöver matematik och hur stor betydelse den har i samhället.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Jag är med i ett matematikprojekt som är övergripande projekt för alla DBGY-skolor. Vi har träffats två gånger detta läsår och delat tankar och idéer om hur man kan utveckla matematiken i skolorna.

Läs merStäng
Christoffer Lindgren, VO-programmet, inriktning Räddningstjänst,  studenten 2010

Christoffer Lindgren, VO-programmet, inriktning Räddningstjänst, studenten 2010

Vad gör du nu?
Jag gobbar som undersköterska på avdelning 5A, en Medicinavdelning med inriktningen hematologi och gastronomi. Där gör jag olika uppgifter som omvårdnad, tar olika prover, gör såromläggningar och gör olika kontroller. Jag gick VO-programmet med inriktning Räddningstjänst och fick jobb direkt som timanställd på Psykavdelningen. När min nuvarande tjänst utannonserades sökte jag och fick den!

Framtidsplaner?
Jag kommer nog att jobba kvar några år till och sen funderar jag på att plugga vidare till sjuksköterska, men är väl inte helt säker ännu.

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
För att programmet med inriktningen Räddningstjänst verkade spännande. Jag gillade tanken på den lilla mysiga skolan och att den ligger så bra till! Det visade sig att allt stämde!.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Gemenskapen! Jag har aldrig känt mig utanför. Lärarna tog sig tid och alla kände alla. Vi fick göra mycket grejer utanför skolan, som Torpshammar, där vi fick träning i Räddningstjänst i verkliga miljöer. Det bästa i mitt liv! Det gav så mycket. Lärorikt med mycket praktik, så positivt!

Vad tyckte du om lärarna på skolan?
Jättebra, men det är klart alla kurser inte är lika roliga och då spelar det inte så stor roll, hur bra läraren än är. Jag hälsar ju fortfarande på i skolan då och då. Det säger väl en del!

Läs merStäng
Magnus Einarsson, Hotell- och turismprogrammet, studenten 2006

Magnus Einarsson, Hotell- och turismprogrammet, studenten 2006

Vad gör du nu?
Jag arbetar som Rooms Division Manager på Quality Hotel 11 och Eriksbergshallen i Göteborg. Jag startade min karriär på Clarion Collection Hotel Fregatten i Varberg och arbetade extra på kvällar, helger och lov. Där arbetade jag på hotellets alla avdelningar, men började i tvätten. Efter att ha jobbat extra i frukosten, köket, som vaktmästare, på städet och i tvätten, fick jag frågan om jag ville ha en fast tjänst som nattportier. Arbetsvillig som jag var, så gick jag över mer och mer till dag- och kvällspass i receptionen. Efter ett tag kände jag att jag vill prova på storstadslivet. Sagt och gjort. En dag tog jag bilen upp till Göteborg och åkte runt till alla våra Nordic Choice hotell för att presentera mig. Bara efter 2-3 dagar fick jag erbjudande om en fast tjänst som receptionist på Clarion Collection Hotel Odin. Ett halvår senare blev jag erbjuden tjänsten som förstereceptionist. Jag älskar hotellivet och därför bestämde jag mig redan efter 1½ år på Odin att söka mig vidare i Göteborg. Jag fick då en tjänst som Receptionschef på Quality Hotel 11, där jag är kvar idag. För bara ett halvår sedan omstrukturerade vi vår ledarorganisation på hotellet och jag blev erbjuden tjänsten som jag har idag. Min tjänst innebär att jag har det övergripande ansvaret för Receptionen och städavdelningen. Till min hjälp har jag två fantastiska kollegor, en husfruassistent och en förstereceptionist som ansvarar för att den dagliga driften fungerar på de båda avdelningarna.

Framtidsplaner?
Mitt nästa steg är att jag vill gå vidare som hotellchef på ett större hotell inom kedjan och efter det gå vidare som hotelldirektör på ett av våra hotell. Drömmen är att någon gång i framtiden arbeta som kedjedirektör för någon av kedjorna inom Nordic Choice Hotels.

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag tyckte att det var det programmet som passade in på min profil bäst!

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola i Varberg?
Det är en liten personlig skola, som hela tiden speglar verkligheten i branschen. Utlandspraktiken i trean satte ett bra avslut på gymnasiet, där alla tre åren knöts ihop på ett bra sätt.

Vad tyckte du om lärarna på skolan?
Fantastiskt att man kan ha flera lärare som har erfarenhet av branschen, så att man på ett lätt sätt får förståelse för verkligheten.

Läs merStäng
Oliver Schultz, VO-programmet, inriktning Räddningstjänst, studenten 2011

Oliver Schultz, VO-programmet, inriktning Räddningstjänst, studenten 2011

Vad gör du nu?
Jag studerar för tillfället till brandman på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), utbildning Skydd Mot Olyckor (SMO). Jag är inne på min tredje termin och är klar brandman i januari 2014. Vägen dit har gått genom anställning på sjukhuset, som undersköterska, direkt efter studenten. Jag jobbade på sjukhuset fram till i januari 2012, då jag blev antagen på SMO. Erfarenheten från arbetet där har hjälpt mig med sjukvårdsdelarna i utbildningen till brandman.

Framtidsplaner?
Mina framtidsplaner är att få anställning som brandman inom kommunal räddningstjänst. Efter det vet jag inte, men kanske vidareutbildning till styrkeledare efter några års erfarenhet inom yrket.

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
För att jag från början ville bli polis och tänkte att utbildningen skulle vara passande och intressant för det ändamålet (Räddningstjänst-inriktningen). Efter två resor till Torpshammar blev det ändrade planer och jag bestämde mig för att satsa på att bli brandman istället.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola i Varberg?
Det Bästa med DBGY är att det är relativt små skolor där man lär känna personal och andra elever på ett sätt som inte är möjligt på större skolor. Det blir mer personligt och man kan alltid prata med lärare om allt mellan himmel och jord. Det var såklart jättekul med resorna till Torpshammar där man fick testa på olika moment inom räddningstjänst, ambulans och polis. Man fick upp ögonen för dessa yrken och inspirerades till att fortsätta. Det var helt enkelt roligt att vara i skolan.

Vad tyckte du om lärarna på skolan?
Lärarna på skolan var/är helt underbara! Tillmötesgående och engagerade och man lärde känna dem som personer, inte bara som lärare.

Läs merStäng
Jonas Thorsson, VO-programmet, inriktning Räddningstjänst, studenten 2011

Jonas Thorsson, VO-programmet, inriktning Räddningstjänst, studenten 2011

Vad gör du nu?
Just nu går jag utbildningen Skydd mot Olyckor (SMO) på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskaps skola på Sandö för att bli brandman. Vägen dit gick via Drottning Blankas Gymnasieskola i Varberg och programmet Räddningstjänst, där tankarna om att bli brandman växte fram.

Framtidsplaner?
Mina planer är att gå klart skolan och sedan söka jobb för att kunna jobba som brandman.

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag valde egentligen DBGY av en slump. Jag visste inte vad jag skulle välja, men strax innan våra val skulle vara inne fick jag reda på att Räddningstjänst i Varberg fanns. Jag valde programmet eftersom tanken att bli brandman hade funnits ett tag. Jag har inte ångrat mitt val en enda gång!

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola i Varberg?
Det bästa med DBGY i Varberg är att skolan inte är så stor, man lär känna alla lärarna och det blir mycket mer personligt. Tillgängligheten är också något jag gillar. Du kan snacka med lärarna om det behövs och klassrummen inte är låsta, när det inte är lektioner, så det går att vara i dem på rasterna.

Vad tyckte du om lärarna på skolan?
Jag tycker lärarna är jättebra! De har ett sällsynt engagemang och intresse som genomsyrar deras arbete. De var duktiga på att motivera mig så att jag nådde så bra resultat som möjligt och så håller de intressanta lektioner!

Läs merStäng
Jennifer Karlsson, Träning och hälsa

Jennifer Karlsson, Träning och hälsa

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag valde om från ett teoretiskt program till DBGY i Varberg, Vård- och omsorgsprogrammet, på grund av inriktningen mot träning och hälsa. Jag har alltid älskat träning och hälsa så valet var enkelt! Jag vill studera på ett mer praktiskt program. Att få kombinera studier på skolan med heldagar på Comwell, med praktiska moment och plugg i en miljö där jag sen kan tänkas jobba, är så roligt. Det ger mig en större helhet och förståelse.

Vad jag tycker är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag trivs så bra på DBGY för att det är den lilla skolan. Känner de flesta som går här, även lärarna.

Framtidsplaner?
Efter studenten vill jag ut och jobba, gärna utomlands på träningsanläggning/gym som instruktör och kanske som PT om 2-3 år. Att jag hamnar inom träning och hälsa och friskvård är givet!

Läs merStäng
Katharina Fagenheim, Lärare i Turism

Katharina Fagenheim, Lärare i Turism

Hur är det att jobba på Drottning Blankas Gymnasieskola?
Kul, jag trivs bra! Jag har varit med sedan starten år 2000 och det säger ju en del!

Vad är speciellt med Drottning Blankas Gymnasieskola i Varberg?
Det är en personlig och liten skola där man får en bra kontakt med alla. Vi har väl inarbetade program och ett gott renommé i vår stad med omnejd. Personalgruppen är intakt och vi gör mycket roliga saker ihop. Vi har ett unikt läge nära centrum och tågstation, men ändå i en lugn miljö nära hav och strand, det är speciellt tycker jag!

Vad tycker du om eleverna på skolan?
Vi har motiverade elever och våra elever gör ju ett aktivt val som söker till oss. Det är positiva och glada ungdomar vi har!

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag gillar att träna och joggar en del. Jag började spela golf förra året och har fastnat helt för det spelet. Skidåkning på vintern och sen älskar jag ju såklart att resa.

Hur hjälper lärarna på Drottning Blankas Gymnasieskola de elever som behöver extra stöd?
Vi har både stödtid och specialpedagog på skolan som hjälper de elever som är i behov av det.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt på skolan?
Jag har varit med i Mallorcaprojektet i 10 år, där vi varje år åkt ner till Mallorca med turismeleverna i årskurs 3. Under fem veckor har de arbetat i projektform och praktiserat på hotell. I år har jag även varit i Mexico på en planeringsresa, där vi har ansökt om medel via ATLAS/UHR. Det gäller ett projekt för våra blivande treor på Hotell- och turismprogrammet med praktik och utbyte inom hållbar turism.

Läs merStäng
Sarah Larsson, Hår- och makeupstylist, studenten 2011

Sarah Larsson, Hår- och makeupstylist, studenten 2011

Vad har du gjort efter studenten?
Sedan studenten har jag utbildat mig som nagelteknolog i gelé och elfil samt gått Make Up Stores intensivutbildning. Jag hade haft praktik i Make Up Store butiken i Gävle som även är min hemstad. Jag fick jobb i butiken samma månad som jag tog studenten. Månaden efter startade jag upp mitt företag där jag sminkar, fixar bryn, fransar och bygger naglar.

Framtidsplaner?
Jag började med att hyra in mig hos en frisör men nu har jag allt hemma i gästrummet. Jag har även gjort lite småjobb som att vara Make Up Artist-assistent till ett uppslag i ”Sofis mode”, Assa visningen i Annexet -11 och har samarbetat med en fotograf och Poledance här i Gävle. Nu i december börjar jag hyra in mig på salongen ”Stockholm Beauty" i Gävle och där kommer jag bygga naglar en dag i veckan. Jag har även börjat permanentat ögonfransar i min salong och nästa år ska jag erbjuda ansiktsbehandlingar. 2013 ska jag även vara med och assistera på Make Up Stores visning i Annexet, sminka poledance-tjejerna på mässor och vem vet vad mer? Time will tell!

Läs merStäng
Emma Byfors, Hår- och makeupstylist, studenten 2011

Emma Byfors, Hår- och makeupstylist, studenten 2011

Vad har du gjort efter studenten?
Under sista terminen i trean sökte jag till filmarbetarutbildningen, som ligger i Trollhättan, med inriktning mask. Tack vare Alinees och Lillis hjälp kom jag in!

Framtidsplaner?
Efter utbildningen är tanken att jag ska få assistentjobb på maskavdelningen inom film. Vi får ser hur det går! Under utbildningen har jag varit i många olika städer och på många märkliga platser och spelat in film! Just nu är detta det roligaste som finns - en skapande process med mycket jobb, planering, kreativitet, snabba lösningar och en fantastisk omgivning av fantastiska människor!

Läs merStäng
Victoria Utberg, Hår- och makeupstylist, studenten 2012

Victoria Utberg, Hår- och makeupstylist, studenten 2012

Vad har du gjort efter studenten?
Jag har gjort lite olika saker sedan jag tog studenten. I somras arbetade jag i en lite mindre klädbutik i Göteborg. Jag var även i Stockholm och hjälpte till under Stockholms modevecka. Då arbetade vi med märken som Ann-Sofie Back, Tiger of Sweden, Filippa K dam- och herrvisning och The Local Firm.

Framtidsplaner?
Under min sista praktikperiod i trean var jag hos stylisten Robert Rydberg i Stockholm. Jag har fått ovärderliga kontakter från mina praktikperioder. Tack vare dem kunde jag få jobb på Stockholm Fashion Week 2012 och ingår nu i team Rydberg. Jag kommer att arbeta med Roberts egna visning på Elle galan 2013 och andra jobb som dyker upp under året. Jag fokuserar även på att ta färdigt mitt körkort och till nästa år planerar jag och en vän att åka utomlands och plugga/jobba. Exakt med vad vet jag inte ännu!

Läs merStäng
Josefina Hammarlund, Modedesign, studenten 2012

Josefina Hammarlund, Modedesign, studenten 2012

Vad har du gjort efter studenten?
Sedan jag tog studenten har jag studerat vidare på Stenebyskolan där jag läser programmet läder, skinn och päls. Utbildningen är högskoleförberedande och mina planer efter Stenebyskolan är att studera vidare på högskolan, för att bli teatersömmerska. Under gymnasiet jobbade jag även på en maskeradbutik som hyr ut kläder, där jag jobbade som sömmerska och det gör jag fortfarande ibland!

Läs merStäng
Johanna Nordblom, Frisör, studenten 2012

Johanna Nordblom, Frisör, studenten 2012

Vad har du gjort efter studenten?
Direkt efter studenten började jag jobba heltid som frisör-trainee på Elite by Ulla-Britts hårdesign, som ligger i Kungsbacka. Dessutom har jag under hela hösten åkt runt och frilansat en hel del på olika plåtningar, med bland annat nelly.com, milajki och ett band.

I november 2012 blev jag tillsammans med en makeup artist även nominerad till en stylisttävling i Stockholm som heter Attitude, som vi vann! 2013 började med en stor plåtning för Silicias nya reklambilder. Jag har även assisterat på en Wellakurs och var med på Fashion week i Stockholm, där jag stylade hår.

Framtidsplaner?
Jag jobbar och kämpar mig uppåt och har verkligen märkt att man klarar allt om man bara kämpar och tror på sig själv. Min dröm i framtiden är att om några år flytta, först till Stockholm, sedan USA. Där vill jag frilansa och styla på film, plåtningar och olika events och kanske någon dag på salong. Jag lever i nuet och har hela tiden projekt jag planerar efter. Jag vet att 2013 kommer bli hur bra som helst och jag längtar efter att se vad som kommer att ske i framtiden. Jag älskar mitt jobb och vet att inget är omöjligt!

Läs merStäng
Christopher Mattsson, Samhälle-Management , studenten 2012

Christopher Mattsson, Samhälle-Management , studenten 2012

Vad har du gjort efter studenten?
Efter studenten beslutade jag mig för att läsa vidare på juristprogrammet på Göteborgs universitet. Under det dryga ett år jag har läst till jurist så har jag lärt mig fantastiskt mycket och tiden flyger! Mina närmaste planer för framtiden är att under min studietid engagera mig ideellt. Detta för att ha möjlighet att använda det jag lär mig i praktiken, men också för att kunna bistå de som behöver hjälp med juridiska frågor av enklare sort.

Framtidsplaner?
Ett mer långsiktigt mål, efter det att jag är klar med min utbildning, är att uppfylla min barndomsdröm och vidareutbilda mig till advokat. Jag vet inte än inom vilket område jag vill vara verksam i, men som alla andra drömmer jag om att kunna bli framgångsrik i det jag åtar mig!

Läs merStäng
Matilda Stävenborg, Hår- och makeupstylist, studenten 2011

Matilda Stävenborg, Hår- och makeupstylist, studenten 2011

Vad har du gjort efter studenten?
Redan under sista året på gymnasiet började jag arbeta på kvällar och helger som Make Up Artist och tele-säljare. Efter studenten fick jag jobb som ekonomisk rådgivare-assistent och arbetade på Exceed VPAB och Model Lab samtidigt. Under min sista termin hade jag sökt en utbildning utomlands. På min student visste jag att jag skulle åka i slutet på 2011! Skolan jag kom in på heter ”South Seas film and television school”. Den ligger i Auckland på Nya Zeeland och utbildningen är på ett år med mycket intensiva, men roliga studier!

Framtidsplaner?
Jag har gått inriktning Production Design, vilket innebär smink, mask och rekvisita för film och Tv-produktioner. Jag tar snart min examen och efter den kommer jag att vara kvar på Nya Zeeland ett tag. Jag har fått jobb på en långfilm som kommer att spelas in under 21 hektiska dagar. Jag kommer att åka hem lagom till jul! Därefter ska jag söka jobb inom film och tv ute i Europa. Jag har fått kontakt med folk på Nordisk Film och skall i februari bland annat sminka deltagare och programledare i ”Kändishoppet”.

Läs merStäng
Madeleine Larsson, Modedesign, studenten 2010

Madeleine Larsson, Modedesign, studenten 2010

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Nar jag var 16 år och skulle välja gymnasieskola fanns det ingen tvekan på vad jag ville göra. Jag var redan fast besluten om att välja ett estetiskt program med inriktning mot textilier och sömnad. Valet av en mindre och därmed mer personlig skola var självklart. Tiden i Kungsbacka blev min fristad, men framförallt en plats att växa i mig själv med hjälp av min omgivning. En mindre skola som Drottning Blankas Gymnasieskola innebar personlig kontakt med drivna och erfarna Iärare, samt en varm miljö att studera i. Under min tid på DBGY i Kungsbacka kände jag ett starkt stöd från mina Iärare och blev alltid väl bemött och uppskattad.

Vad gjorde du efter studenten?
Med skolans och min mentor Meya Leribles hjälp gick jag vidare med att läsa vidare på Paris American Academy direkt efter studenten. Under min tid på Paris American Academy har jag haft chansen att arbeta med fantastiska Iärare från modehus som Yves Saint Laurent, Nina Ricci, Pierre Cardain, Madame Gres och Azzedine Alaia. Jag har haft praktikplatser hos Elie Saab och Georges Hobeika och jobbat backstage för visningar med Rick Owens. 2012 åkte jag och en annan svenska till Melbourne, Australien, för att representera Paris i ett event med modestudenter från Paris, London, Barcelona och Milano.

Framtidsplaner?
Sedan examen i maj 2012 jobbar jag som assisterande Iärare för Haute Couture och Skädderi på Paris American Academy samt praktiserar i en av Chanel's Haute Couture ateljeer i Paris. I september 2013 börjar jag ett lärlingsprogram via La Chambre Syndicale de Ia Haute Couture Parisienne, där jag skall spendera halva tiden med att studera och halva tiden med en mentor hos Chanel.

Läs merStäng
Mira Freienbergs, Modedesign

Mira Freienbergs, Modedesign

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag valde Drottning Blankas Gymnasieskola för att skolan erbjöd just det programmet som jag var ute efter och så hade jag hört väldigt gott om DBGY i Kungsbacka. Det kändes redan bra när jag var där på öppet hus!

Kan du berätta lite om programmet du går?
Jag går Estetiska programmet Modedesign och det innebär mycket kreativt arbete som till exempel bild och sömnad. Jag slipper de ämnen jag inte tycker om, bland annat kemi och fysik. Vi får jobba mycket självständigt och ta stort ansvar för våra arbeten och projekt.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det bästa med DBGY är att jag får leva min dröm! Skolan är liten, man vet vem alla är och man kommer nära lärarna som jag tycker är jätte trevliga. Sen är lokalerna bra!

Vad har du för fritidsintressen?
Jag bor i Hovås (Göteborg) så jag har ganska långt till skolan, men det är det värt! Jag går i 2:an och är intresserad av mode och bild. På min fritid tittar jag på drama, rider, bloggar till och från och umgås med kompisar, men för det mesta ritar jag och lyssnar på musik. Jag har ritat så länge jag kan minnas och det är något jag måste göra för att må bra. Nu mera får jag mycket inspiration från min musik och musikvideos.

Vad tycker du om lärarna på skolan?
Jag tycker lärarna är väldigt trevliga och bemöter mig väldig bra. De är Intresserade och månar om oss elever. De är kunniga i sina ämnen.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Min dröm är att bli modedesigner och att driva ett framgångsrikt företag. Eftersom jag främst vill inrikta mig på bild så kan jag även tänka mig att jobba som illustratör. I höst ska jag hjälpa till och lära barn bild på en kurs. Det är förhoppningsvis början på min karriär...!

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Varje år har skolan något som kallas Vårsalong. Då får modeeleverna visa vad de har lärt sig genom att visa vad de har sytt upp under året. Alla på skolan samarbetar för att fixa en superdag. Samarbetet gör att vi alla kommer nära varandra och hjälps åt. Jag har bara varit med en gång, men det var ett av de roligaste projekt jag har gjort. Jag ser redan fram emot nästa gång!


Läs merStäng
Sebastian Osbeck, Lärare i Matematik och Naturkunskap

Sebastian Osbeck, Lärare i Matematik och Naturkunskap

Hur är det att jobba på Drottning Blankas Gymnasieskola?
Att arbeta på Drottning Blankas Gymnasieskola i Kungsbacka upplever jag som väldigt roligt och givande. Jag möter många olika elever med olika mål i livet, vilket gör att mitt jobb som lärare hela tiden varierar. Kopplingen till näringsliv och externa samarbetspartners tycker jag också är väldigt givande och spännande. Det ger mig nya infallsvinklar i min undervisning. Förutom de aspekterna arbetar jag med världens bästa kollegor. Det är sällan jag har upplevt en sådan sammanhållning och ett sådant stöd som jag gör här. Det bidrar till att jag känner en trygghet i min roll som lärare. Att känna att jag kan bolla idéer och tankar med mina kollegor är en styrka som är väldigt viktig för mig.

Vad är speciellt med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det som är speciellt med DBGY i Kungsbacka är bland annat den lokala förankringen. Vi arbetar i nära samarbete med företag och verksamheter i kommunen för att få en verklighetsanknytning till kursernas olika innehåll. Detta gör bland annat att eleverna får en tydlig bild av varför kursernas innehåll är viktiga. Jag upplever också att de externa samarbetena motiverar eleverna till att göra bra resultat och att de känner glädje i sin skolgång. Våra ledord, glädje, kreativitet, personlig och framtidstro, är också viktiga aspekter för att kunna ge våra elever en givande gymnasietid. Dessa ledord präglar vår undervisning.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det bästa med DBGY är mångfalden och bredden i utbildningarna vi erbjuder. Jag tycker att elever ska få möjlighet att utveckla sina tankar och idéer och de får de på DBGY. Kreativitet ska uppmuntras och de entreprenöriella egenskaperna är viktiga för framtiden. Jag upplever att vi har en tydlig undervisningsmodell som vi strävar efter att arbeta utifrån där de olika kurserna kompletterar varandra i samarbete med det lokala näringslivet.

Vad tycker du om eleverna på skolan?
Att arbeta på Drottning Blankas Gymnasieskola är väldigt givande och spännande. Eleverna är kreativa och tänker i många olika banor. Det gör att undervisningen blir väldigt varierad och ingen kurs är den andra lik. Som lärare vill jag alltid, i största möjliga mån, anpassa undervisningen efter de olika förutsättningarna jag ställs inför. Att följa eleverna under de tre år de går hos oss är spännande eftersom man märker hur de utvecklar sina olika egenskaper.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag är, som person, väldigt lugn och trygg i mig själv och det jag gör. På min lediga tid tycker jag mycket om att ta vara på dagen. Det kan vara t.ex. att gå med familjen på Liseberg, besöka Slottskogen i Göteborg eller läsa en bok på balkongen med en kopp kaffe. Jag är mycket sportintresserad och ser gärna på hockey eller fotboll. Jag drivs också mycket av att utveckla mig själv, vilket gör att jag gärna läser kurser av olika slag. Det kan vara kurser rörande allt från natur och miljö till historia.

Hur hjälper lärarna på Drottning Blankas Gymnasieskola de elever som behöver extra stöd?
Om en elev behöver extrastöd i något ämne utgår vi ifrån var eleven är. Att individualisera och behovsanpassa stödet är viktigt för att eleven ska känna att stödet är till för just dem. Denna stödinsats planeras i samråd med eleven så att hon/han känner delaktighet i planeringen. Gemensamt tar vi även fram tidpunkter för ett par avstämningstillfällen för att uppföljning och fortsatt arbete ska fortlöpa på ett bra sätt. Denna planering finns tillgänglig för eleven och dess vårdnadshavare samt i det eventuella åtgärdsprogram som finns för eleven, så att dessa kan följa planeringen.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Jag har deltagit i några olika projekt där skolan samarbetar med näringslivet, vilket jag tycker är väldigt givande. Ett projekt jag startade med eleverna i kursen "Projekt och företagande" var att samarbete med ett lokalt företag gällande marknadsföring och ekonomisk planering. Där fick eleverna ett skarpt projekt av företaget, vilket gick ut på att ta fram en marknadsföringsplan för att nå ut till ytterligare målgrupper. Företaget satte de ekonomiska och praktiska ramarna för marknadsföringsplanen och eleverna hade sen dessa ramar att utgå ifrån. När marknadsföringsplanen var framtagen, redovisades denna plan för både resterande elevgrupp i kursen samt för företagets ledning. Detta gav eleverna en inblick i hur marknadsföring och ekonomi samspelar i ett företags utveckling och tillväxt. De fick även en god inblick i hur det är att driva skarpa projekt gentemot en kund. Detta projekt fick mycket bra feedback i den efterföljande utvärderingen.

Läs merStäng
Ebba Häger,  Åk 1 Hår- och makeupstylistprogrammet  2012

Ebba Häger, Åk 1 Hår- och makeupstylistprogrammet 2012

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag ville arbeta med stylistämnen och hade pratat med vänner som redan gick på skolan. De sa att skolan var väldigt bra, så då var valet enkelt!

Kan du berätta lite om programmet du går?
Jag går hår- och makeupstylistprogrammet och tycker att det är ett roligt och inspirerande program. Man lär sig mycket och det är kreativt, det gillar jag!

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Att man träffar mycket nytt folk, alla är positiva och man får lära sig så många nya saker!

Berätta lite om dig själv, fritidsintressen etc
Jag gillar att träna och umgås med mina vänner.

Vad tycker du om lärarna på skolan?
Lärarna är bra. De lyssnar mycket på oss elever och de gör ofta ändringar utifrån vad vi har för önskemål.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag vill jobba som stylist!

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Vi har arbetat i olika projekt med bland annat extremsminkning. Vi har också besökt förskolor där vi sminkat barn med olika former av ansiktsmålning.

Läs merStäng
Matilda Wadenbo, Hår- och makeupstylist

Matilda Wadenbo, Hår- och makeupstylist

"En skola med hög kvalité och stor gemenskap mellan alla."

Läs merStäng
Johannes Gustavsson, SABET

Johannes Gustavsson, SABET

Hej Johannes! Snart tar du och dina vänner studenten!

Varför valde du DBGY gymnasieskola?
-Eftersom det är en liten skola med personlighet. Det är ganska ovanligt nu förtiden.

Vad tycker du är det bästa med DBGY?
Den fina gemenskapen och att alla stöttar varandra. Jag känner att jag har hittat många vänner för livet under min skolgång.

Berätta lite om dig själv och dina intressen
Vid sidan av skolan sysslar jag med mediabranschen! Jag frilansar som skribent, är redaktör för tidningen "Oh My Vlog" och konsult inom sociala medier.

Vad tycker du om lärarna på din skola?
De är framförallt väldigt förstående. Det märks verkligen att de finns där och stöttar i allt skolarbete. Och de är väldigt personliga, det skapar en skön stämning.

Vad händer nästa år?
Då kör jag igång med mitt egna företag på heltid, massa spännande projekt, jätteroligt!

Hur ser den perfekta studendagen ut?
Den är livlig och känslosam på samma gång. Och allra helst regnfri,haha

Till sist, har du något råd att ge till de elever som läser i Åk1 och Åk2 idag?
Ta vara på tiden! Det går snabbare än vad man tror!

Tack Johannes och stort lycka till i framtiden!

Läs merStäng
Maria Ullström, Lärare i Samhällskunskap, Historia och Juridik

Maria Ullström, Lärare i Samhällskunskap, Historia och Juridik

Hur är det att jobba på Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag åker till mitt jobb varje dag med ett leende på läpparna och det tycker jag beskriver hur det är att jobba på DBGY. Anledningarna till att jag anser mig ha världens roligaste och yrke är många, men de främsta är naturligtvis alla härliga elever och kollegor!

Vad är speciellt med Drottning Blankas Gymnasieskola i Trollhättan?
Vi är unika med vår lilla personliga skola där vi har mycket tid för våra elever, både vad gäller undervisningstid och tid för mentorssamtal. Genom utrymme för en god dialog mellan elev och lärare skapar vi en trivsam och trygg miljö. Utöver engagerade lärare och hög lärartäthet per elev erbjuder vi centrala och nyrenoverade lokaler, MacBook Air, samarbete med Sportlife City och matkort där eleverna bland annat får möjlighet att vistas på Högskolan Väst.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Som undervisande lärare i historia måste jag säga namnet Drottning Blanka, som har en tydlig historisk koppling! Skämt å sido, det bästa med DBGY är att vi har stora möjligheter att utveckla och påverka, såväl lärare som elever. Vi skapar vår egen skola och där vill vi gärna att alla är delaktiga.

Vad tycker du om eleverna på skolan?
Eleverna på skolan bjuder alltid på ett glatt humör och vi har många intressanta diskussioner om allt från terrorattentat till hur man bäst lägger en makeup. Som lärare utmanar jag eleverna i undervisningen och de utmanar mig tillbaka, något som jag ser som positivt. Det tror jag är en stor påverkansfaktor till skolans härliga stämning.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag är uppväxt i Kvänum och är som många ”Kvänumsbor” en stark patriot. Vi brukar säga att "i Kvänum skiner alltid solen”. Jag läste samhällsprogrammet med juridisk inriktning på gymnasiet och valde något år efter studenten att börja studera i Jönköping. 2011 flyttade jag och min sambo hem igen, till Lidköping, där vi bor nu. På min fritid prioriterar jag umgänge med min familj och mina vänner, träning och matlagning. Jag tillbringar gärna mina somrar på ”bästkusten”, det vill säga i Kungshamn och längtar varje år till hummerfisket som drar igång under hösten.

Hur hjälper lärarna på Drottning Blankas Gymnasieskola de elever som behöver extra stöd?
Vi tror att kommunikation och tydlighet är a och o. Genom en god dialog och utrymme att sitta ner i lugn och ro, kan vi erbjuda ett bra stöd som mentor och undervisande lärare. Ser vi att det finns behov för extra stöd, sätter vi in åtgärder direkt. Vi har till exempel under läsåret 2012/2013 erbjudit ”mattestuga” för de elever som vill ha mer tid och hjälp med matten. Utöver detta har vi vår specialpedagog och skolsköterska som finns tillgängliga.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Under hösten 2012 arbetade elever från Samhällsvetenskapliga programmet med sextrafficking. De fick bland annat åka till Göteborg för en inspirationsträff och träffa Matilda från RealStars. Detta och mycket mer mynnade ut i en projektdag mot sextrafficking, för samtliga elever. Projektdagen ägde rum den 18 oktober, som är den internationella dagen mot sextrafficking. Gå gärna in på skolprojektgranslost.se om du är intresserad och nyfiken att veta mer. Ett annat projekt ägde rum under vårterminen 2013, där vi fokuserade på "framtiden". Eleverna fick möjlighet att praktisera under två dagar. Vi bjöd in representanter från olika yrkeskategorier och vi arbetade med att skriva CV. Min erfarenhet är att eleverna uppskattar dessa dagar, när de får arbeta mer ämnesövergripande och integrerat med andra klasser.

Läs merStäng
Victoria Lagerström, STY10, studenten 2013

Victoria Lagerström, STY10, studenten 2013

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Naturligtvis var jag väldigt intresserad av stylistutbildningen skolan erbjöd, men jag tyckte också om att skolan låg väldigt centralt och hade väldigt fina och fräscha lokaler! Dessutom gillade jag iden om att få en egen sminkbox att ha hand om under hela min utbildning. Då får man redan från början ta eget ansvar om sina produkter och verktyg precis som ute i arbetslivet.

Vad tycker du är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det som jag tycker är så bra med DBGY Borås är att skolan är lite mindre och ger därför lärarna möjligheten att fokusera mer på varje elev för att de ska kunna utvecklas så mycket som möjligt. Det är en skola som verkligen bryr sig om eleven och lyssnar! Man får också uppleva hur det är att jobba på riktigt och även skaffa kontakter som man kommer ha nytta av även efter utbildningen. Som stylist gäller det att ha ett bra kontaktnät och att kunna bygga upp detta under sin utbildning är till otrolig stor hjälp!

Vad tyckter du om lärarna på skolan
Lärarna var verkligen engagerade och kunniga inom sitt område. De gav varierande, roliga uppgifter och gjorde alltid sitt bästa för att man skulle tycka att det var kul att lära sig! De fick mig att bli riktigt motiverad och vilja prestera mitt allra bästa.

Framtidsplaner?
Jag har redan hunnit skaffa mig arbete under min utbildning och jobbar ibland som makeup och hårstylist på Bubbleroom.se och har även lite andra frilansjobb. Men beroende på vilka jobbmöjligheter som öppnar sig, kommer jag antingen vilja jobba som stylist eller vidareutbilda mig inom journalistik för att sedan kunna bli modeskribent. Men jag känner att stylistutbildningen har gett mig en väldigt bra grund till vad jag än kommer välja inom modebranschen!

Läs merStäng
Maguie El Choubassi, Hår och makeupstylist

Maguie El Choubassi, Hår och makeupstylist

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag valde DBGY i Borås för att det var en relativt nystartatd skola med ett väldigt gott omdöme från tidigare elever. Skolans lärare har hög kompetens och jag ville utöva praktiska kurser i kombination med teori.

Kan du berätta lite om programmet?
Jag går tredje året på Hår- och makeupstylist. Vi får lära oss är allt om hår, naglar, smink, hudvård och även klädstyling. Jag trivs jättebra med valet jag gjort och ångrar mig inte ett dugg. Det är så mycket som händer under dessa tre åren. Får mycket inspiration!

Vad tycker du är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det bästa med DBGY i Borås är nog att skolan är så liten och att alla känner varandra. Vi har alltid roligt och det är trevlig stämning mellan lärarna och eleverna. Det är roligt att komma till skolan varje dag!

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag gillar att träna på min fritid. Jag älskar att röra på mig men framför allt så gillar jag att hålla på med smink!

Vad tyckter du om lärarna på skolan?
Lärarna är duktiga och de har mycket goda kunskaper inom sina kurser. Undervisningen är pedagogisk och vi lär oss mycket.

Framtidsplaner?
Jag vill driva ett företag som har med makeup och göra. Jag ska öppna min lilla makeup-salong där jag tar emot kunder som vill bli spacklade!

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Vi var en grupp på fem tjejer som tog fram en idé för foundationaskar och hur man på bästa sätt får med det sista sminket som är kvar i burken. Vi hade en utställning på Åhaga, där vi presenterade produkten för nyfikna åskådare.

Läs merStäng
Anette Uusitalo, rektor

Anette Uusitalo, rektor

Fem snabba frågor till rektorn på DBGY - Anette Uusitalo

I somras tog Anette Uusitalo över som rektor på Drottning Blankas Gymnasieskola i Borås. Tidigare har hon bland annat varit specialpedagog på skolan och under hennes första läsår i sin nya roll är det eleverna som alltid har stått i centrum.

Hur har ditt första läsår varit?
— Det har varit intensivt, lärorikt och fantastiskt. Mycket av tiden har gått åt till att sätta mig in i alla processer i det systematiska arbetet som vi bedriver. Men roligast har det varit att möta alla elever.

Vad har ni fokuserat på?
— Fokus är som sagt alltid elevernas bästa. Vi har en engagerad lärargrupp som stöttar eleverna mot deras mål vare sig det handlar om sociala mål eller att ta sig vidare till akademiska studier. Att se våra elever lyckas är den bästa belöningen för mig och mina kollegor.

Hur samarbetar ni över ämnesgränserna på skolan?
— När jag gick in i arbetet som rektor började jag med att se över vad lärarna har för kompetens. Eftersom vi är bra på olika saker kan vi lära av varandra och på så sätt fånga upp all kunskap som finns i huset. Tillsammans blir vi ett jättebra team som blir ännu bättre i mötet med våra elever.

Ett exempel på det utökade samarbetet är när frisörelevernas mattelärare och frisörlärare samarbetar för att eleverna ska förstå hur permanentvätskor behövs mätas och blandas. Vi kopplar alltså ihop olika ämnen så att det blir roligare att lära och samtidigt ger en djupare förståelse tack vare exempel från verkligheten.

Vad har ni gjort utanför skolan?
— För Hår- och makeupstylisterna har det hänt jättemycket. Bland annat har våra ettor och tvåor haft en stor modevisning tillsammans med Nordisk Designskola där våra elever har bidragit med makeup och styling till deras visning. Snart är det också dags för Textilhögskolans examensvisning som också blir en upplevelse för dem. Den här typen av samarbeten är viktiga för våra elever som får testa sina kunskaper i en skarp miljö samtidigt som de kan knyta kontakter och samla foton till arbetsprover.

Spännande saker har också skett på Frisörutbildningen!
— Undervisningen är inriktad mot att eleverna ska kunna göra ett delprov som är första steget till att ta Gesällen, som är branschens yrkesbevis Skolan är också med och betalar en del i vad det kostar att göra delprovet. Det är viktigt för oss att ge eleverna en bra start på deras yrkesbana. Vi vill utbilda framtidens behöriga frisörer, då det är stor skillnad på att arbeta som obehörig och behörig, både vad det gäller lön och villkor, men även internationellt.


Läs merStäng
Anna Bengtsson, Lärare stylist

Anna Bengtsson, Lärare stylist

Hur är det att jobba på Drottning Blankas Gymnasieskola?
På Drottning Blankas Gymnasieskola känner jag alltid en stor gemenskap och varje dag på jobbet är en ny utmaning. Jag lär mig något nytt varje dag både av elever och av mina kollegor. Jag trivs mycket bra på min arbetsplats och känner mig hemma när jag kommer till jobbet.

Vad är speciellt med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Drottning Blanka i Borås är en fin och fräsch skola som känns varm och välkomnande. Jag känner mig alltid positiv när jag kommer på morgonen, då jag alltid möts av många glada människor.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det bästa med DBGY är värmen och gemenskapen som jag känner varje dag på skolan.

Vad tycker du om eleverna på skolan?
Eleverna på skolan utmanar mig varje dag. De är oftast positiva och de vill alltid lära sig nya saker inom stylistyrket.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag är 30 år och bor i Varberg. På vardagarna jag tycker om att vara i stallet och träna dressyr med mina hästar. Jag tycker om god mat och att hänga på stranden under sommaren. På vintern tycker jag om att gå ut och äta och åka iväg på weekends och upptäcka nya städer tillsammans med min sambo.

Hur hjälper lärarna på Drottning Blankas Gymnasieskola de elever som behöver extra stöd?
Lärarna på DBGY hjälper till på alla möjliga sätt. Vi försöker i största möjliga mån att se varje individ och ta oss tid till att lyssna på våra elever. Vi som är mentorer har alltid dörren öppen för våra elever vare sig de bara behöver prata av sig eller om de behöver hjälp med studieupplägg. Vi har även en specialpedagog som vi tar hjälp av när vi behöver.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Det senaste projekt som jag drivit är Textilhögskolans avslutningsvisning EXIT 13. Det var en torsdag i maj och jag samlade ihop ett bra gäng med stylistelever som var med hela dagen och styrde upp hår- och makeupstyling på 35 modeller. Det var ett hårt jobb men det var extremt lyckat. På plats fanns Bea Åkerlund, en av Sveriges mest framgångsrika stylister, som bland annat har stylat Lady Gaga och Madonna. Där fick våra elever mycket träning och lärde sig väldigt mycket om hur det fungerar i verkligheten inom stylingvärlden.

Läs merStäng
Annie Simlund, Inredning och Design

Annie Simlund, Inredning och Design

Läs om Annie som tog Studenten 2015. Hon läste det Estetiska programmet - Inredning och Design

Vad gör du nu?
Jag studerar Grafisk Design på Hellidens Folkhögskola i Tidaholm.

Framtidsplaner?
Mitt första mål är att bli antagen till en högre utbildning inom design, främst HDK i Göteborg. Tills dess hoppas jag kunna utveckla mitt kreativa skapande och mig själv.

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Drottning Blankas Gymnasieskola utmärker sig enligt mig till stor del genom sitt stora engagemang och intresse för elevernas framtid, mycket genom att låta det estetiska genomsyra utbildningen. Det var viktigt för mig att få utlopp för kreativiteten och samtidigt skapa en bred grund att stå på inför framtida val - både inom det kreativa och teoretiska. Under perioden för gymnasievalet var det också många gymnasieskolor - framför allt friskolor - som kritiserades och vissa kunde inte garantera eleverna en fullständig utbildning. Tack vare Academedia kunde jag välja en friskola, med en precis sådan utbildning jag ville, med en försäkran om att få gå klart alla tre år även om skolan av någon anledning skulle behöva läggas ner. Dessutom låg den nyrenoverade skolan centralt i ett lugnt område med goda buss- och tågförbindelser

Vad tycker du är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Så här i efterhand har jag mer än någonsin uppskattat att Drottning Blankas Gymnasieskola tar både skolarbetet och eleverna på allvar - liksom det estetiska. Eleverna får sina röster hörda, lärarna ser verkligen varje elev och hjälp finns till hands snabbt tack vare att skolan inte heller är så stor och den mer kreativa livssynen som präglade undervisningen tror jag gjorde även det tyngre skolarbetet lite roligare, lättare att hålla uppe. Det känns som att skolan värnar om sitt rykte och verkligen vill att eleverna ska få en stabil och lärorik utbildning!

Vad tyckte du om lärarna på skolan?
Det bästa med lärarna på skolan var det personliga engagemanget - skolan har verkligen lyckats med sitt motto! Det kändes alltid som att lärarna trodde på dig som elev och jag tror att det hjälpte eleverna att tro på sig själva och våga mer. Jag upplevde också att i det fall vi hade några problem eller klagomål så lyssnade lärarna och gjorde sitt bästa för att lösa dem så snabbt och effektivt som möjligt. Tack vare hur skolan ser ut på insidan var det heller aldrig några problem att hitta en lärare att få hjälp av, liksom att de var måna om att känna sina elever väl. För mg har det betytt enormt mycket och var en stor anledning till att säcken med kunskap kunde fyllas till bredden under gymnasietiden!

Läs merStäng
Hugo Uhlin, Ordförande i Elevkåren, Estetiska programmet, Modedesign

Hugo Uhlin, Ordförande i Elevkåren, Estetiska programmet, Modedesign

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag valde DBGY i Göteborg för att skolan hade Modedesign och jag tyckte det lät intressant. Jag besökte skolans öppna hus och tyckte att utbildningen verkade bra.

Kan du berätta lite om programmet du går?
Jag läser första året på Modedesign. Det här året har vi bland annat lärt oss fackteckning. I fackteckning lär man sig att teckna människokroppen i proportioner, hur man gör modeillustrationer och olika tekniker för hur man skall måla draperingar. Detta är nyttigt och man ser framsteg varje dag. Vi har i lärt oss att sticka och sy. Vi har bland annat gjort ett grupparbete där vi lärde oss att sy en klänning i återvunnet material. Att få tillverka de olika produkterna tycker jag är det roligaste med programmet. Det är där själva processen börjar.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola i Göteborg?
Det bästa är att skolan är liten. Det gör att men kommer väldigt nära alla lärare, något som gör att man känner sig trygg. Jag är även väldigt nöjd med mitt program. Att få läsa Mode gör det roligt att gå i skolan. Jag lär mig saker som jag kommer ha stor nytta av i framtiden. En annan fördel är att skolan ligger centralt eftersom jag pendlar.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag är en engagerad kille som är intresserad av mode och innebandy. På fritiden spelar jag innebandy och jobbar som badvakt på ett badhus. Mitt intresse för mode har ökat efter det att jag började på DGBY. Nu använder jag de kunskaper jag har lärt mig i skolan även på fritiden och har börjat att sticka tröjor och sy väskor till kompisar. Även en av mina lärare har beställt en stickad tröja av mig och en av mina klasskompisar.

Vad tycker du om lärarna på skolan?
Alla lärare på skolan är bra. Det märks att de bryr sig om eleverna. De hjälper oss och har bra uppgifter och så finns alltid tillgängliga. Det märks att de bryr sig om eleverna. Lärarna samarbetar ofta kring uppgifterna. Det gör att man får jobba med flera ämnen i samma uppgift, något jag tycker är väldigt bra.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag vill jobba inom modebranschen och skapa ett eget klädemärke. Det hade varit väldigt roligt!

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Jag var med att starta upp DBGYs Elevkår i Göteborg och jag har tagit på mig ansvaret att vara ordförande. Elevkåren är ganska ny, så vi har inte hunnit göra så mycket ännu, men planerar aktiviteter och resor för eleverna till nästa år.

Läs merStäng
Fanny Klarström,  Samhällsvetenskapliga programmet, Beteendevetenskap

Fanny Klarström, Samhällsvetenskapliga programmet, Beteendevetenskap

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag besökte öppet hus och fastnade för skolan och lärarna. Hade jag valt idag, så hade jag valt samma skola!


Kan du berätta lite om programmet du går?
Det är som ett samhällsprogram fast med beteendevetenskaplig inriktning. Vi får läsa mycket om hur människor fungerar utöver det samhällsvetenskapliga. Samhällsprogrammet är ju en bra grund, samtidigt som man får lära sig en massa intressanta saker genom det beteendevetenskapliga.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola i Göteborg?

Att alla lärare är så motiverade och att lokalerna är ljusa och fina!

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag flyttade hit från Värmland för att börja här. Nu bor jag ensam i Göteborg och sköter allt runt omkring själv. Eftersom jag bor i stan kan jag promenera till skolan varje dag. På fritiden tränar jag ganska mycket. Jag gymar varje dag och läser böcker.

Vad tycker du om lärarna på skolan?
Det är bra att det är så pass många lärare som är unga. De har koll och man kan relatera till dem. Jag tycker att alla lärare är duktiga och motiverade.


Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag vill bli psykolog. Jag vill gärna arbeta med människor utan att vårda dem ”fysiskt”. Jag tror jag skulle passa bra som terapeut.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Vi hade en lektion i ”kommunikation” för grundskolelever som var här på niornas dag. Vi fick planera lektionen och sedan lärde vi dem vissa av grunderna i kommunikation. Det var jättekul!

Läs merStäng
Merete Lassen, Lärare i Bild och Inredningsdesign

Merete Lassen, Lärare i Bild och Inredningsdesign

Hur är det att jobba på Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag trivs bra på DBGY i Göteborg. Vi har en stimulerande arbetsmiljö för både lärare och elever.

Vad är speciellt med Drottning Blankas Gymnasieskola?
DBGY i Göteborg är en liten skola, det gör att man kommer väldigt nära alla elever, även de man själv inte undervisar. Detta skapar en god och trygg stämning på skolan.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det bästa med DBGY är kollegorna och eleverna. Just för att vi är en så liten skola kommer vi alla vandra nära. Något som skapar goda förutsättningar för oss lärare att samarbeta, men även ta del av elevernas åsikter och idéer.

Vad tycker du om eleverna på skolan?
Då våra program har tydliga profiler har vi väldigt engagerade elever som brinner för sina ämnen. Det är väldigt inspirerande för mig som lärare.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Förutom att jobba som lärare är jag även konstnär och brukar ställa ut i gallerier här i Göteborg, så väl som utomlands. Jag är engagerad i olika konstföreningar och arrangerar ofta utställningar för andra konstnärer här i Göteborg. Förutom mitt stora intresse för konst och design älskar jag även att resa. Jag tycker särskilt mycket om att utforska Europa.

Hur hjälper lärarna på Drottning Blankas Gymnasieskola de elever som behöver extra stöd?
Som jag har nämnt innan är en så liten skola är det lätt att få tag i oss lärare och vi finns tillgängliga till att hjälpa de elever som behöver det, även utanför lektionstid. Vi har även något vi kallar arbetspass och stödlektioner där eleverna kan komma och få extra stöd av oss lärare. På skolan finns ett bra elevhälsoteam som också hjälper till att stödja elever, men även hjälpa oss lärare att anpassa vår undervisning till de elever som är i behov av extra stöd.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Jag jobbar på det estetiska programmet och har under flera projekt arbetat med utsmyckning av skolans olika rum. Inredningseleverna har bland annat fått inreda skolans vilrum. Jag tycker det är viktigt att eleverna får vara med och påverka sin arbetsmiljö.

Läs merStäng
Signe, ES - Inredningsdesign

Signe, ES - Inredningsdesign

Varför valde du Inredningsdesign på Drottning Blankas Gymnasium?
Jag är intresserad av hem och trädgård, fixa, pilla och pyssla. Jag ville utvecklas, därför valde jag DBGY. Det är en trygg miljö med en känsla av lugn samt att man känner sig sedd -man är bekant och bekväm här.

Vilket område inom programmet har varit mest givande att arbeta med? Estetisk kommunikation- lärande och nytt sett att tänka, kommunikation
är A&O inom allting. Arkitekturen i 1:an gjorde att man fick se hur det funkade och tänka på alla omständigheter som är avgörande för form och funktion i planering såväl som genomförande.

Vad ska man tänka på om man vill läsa ESBIL på DBGY?
Det är väldigt mycket bild men man behöver inte vara bäst eller tycka det är “ditt ämne”. Det handlar om tanken- man blir kreativ och utvecklar ett tänkande. Man behöver gilla att ingå i smågrupper/team då det är en tight och intim miljö. Här behöver du acceptera alla samt förhålla dig till olikheter och likheter. Det ger en klar styrka inför framtida anställningar och liv.

Vilket är ditt drömjobb/Vad vill du göra efter studenten?
Innan var drömjobbet- inredningsarkitekt. Dock har detta ändrats under utbildningens gång. Nu hade jag velat arbeta med event och styra upp, organisera och inreda montrar, eller rent av ansvara för hela eventet.

Varför skulle du rekommendera ESBIL på DBGY?
Vi har väldigt engagerade lärare som tar hänsyn och anpassar sig lätt efter klassen. Vi lär oss att vara kreativa och det är något alla borde vara för det får oss att tänka utanför boxen. Det är vettigt för hela livet, då problemlösning och bredd är avgörande ingångar för utveckling.

Läs merStäng
Michael, VO - Räddningsmedicin och akutvård

Michael, VO - Räddningsmedicin och akutvård

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag valde DBGY eftersom där finns det program som jag verkligen hade längtat efter att gå. Det finns ingen annan skola med inriktning på räddningsmedicin och akutsjukvård i Malmö-området.

Kan du berätta lite om programmet du går?
Vi gör många intressanta studiebesök och har många givande föreläsningar. Skolan har samarbete med räddningstjänsten i Malmö, där har alla elever har fått vara skademarkörer.
Vi har haft möjlighet att göra tre veckors praktik utomlands. Jag har själv varit i Indien och flera av mina klasskamrater har varit i Kenya.
Bra är också att vi har fem veckors APL( arbetsplatsförlagd lärande) varje läsår. Nu ser jag fram emot att få vara på sjukhuset nästa år.

Vad tycker du är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Skolan är inte så stor, det gillar jag. Vi har bra och duktiga lärare och om det behövs kan vi alltid få extra hjälp. Att skolan ligger centralt i Malmö, cirka en minut från Gustav Adolfs Torg, är också ett stort plus.

Vad vill du jobba med i framtiden? Vilka är dina framtidsdrömmar?
Att jag började på Drottning Blanka, var för att jag ville bli polis. Efter att ha praktiserat ändrade jag mig och mitt drömyrke är nu att bli fysioterapeut.

Läs merStäng
Emilia La Fleur, Hår- och makeupstylist

Emilia La Fleur, Hår- och makeupstylist

Hur upptäckte du Drottning Blankas Gymnasium i Malmö?
Jag visste vilken linje jag ville gå därför kollade jag upp skolorna som hade linjen i Gymnasiekatalogen och fann Drottning Blanka i Malmö. Jag gick på öppet hus och fick ett jättebra intryck skolan som är liten och mysig men speciellt hur trevliga lärarna var. Skolan kändes rätt för mig direkt.

Varför valde du hantverksprogrammet inriktning stylist?
Mitt största intresse är att sminka mig och har varit det i några år, då man får vara kreativ och man kan göra i princip vad som helst med smink. Så när jag fick veta att det fanns ett sådant här program där jag kunde kombinera mitt intresse med en utbildning, var det utan tvekan som jag bestämde mig att det var detta programmet med denna inriktningen jag ville gå.

Vilket är ditt drömjobb?
Mitt drömjobb är att bli frilansande makeup artist och skapa ett eget företag där jag vill sminka kunder till bröllop, bal, fest eller vad dom nu vill. Men att även kunna få bli bokad till fashionweeks och sminka modellerna till modeshower. Senare i livet skulle jag även vilja skapa mitt egna sminkmärke.

Läs merStäng
Sofia Norell, Hår- och makeupstylist

Sofia Norell, Hår- och makeupstylist

Hur upptäckte du Drottning Blankas Gymnasium i Malmö?
- Jag visste vad jag ville bli och vilken linje jag ville gå, så jag började söka på internet efter gymnasieskolor med stylistlinjen. Jag hittade Drottning Blanka i Malmö och jag fastnade direkt för skolan. Jag gick på olika öppet hus, men DBGY i Malmö kändes hela tiden bäst med lokalerna, lärarna och skolan hade bra rykten.

Varför valde du hantverksprogrammet inriktning stylist?
- Smink har varit min favorit hobby i flera år och jag visste att det var någonting jag ville jobba med efter skolan, därför var det självklart för mig att gå stylist. Jag visste redan mycket om smink sen innan men tanken lockade otroligt att få bli bättre på att sminka andra, lära mig om olika områden inom smink, men även hudvård och naglar lockade.

Vilket är ditt drömjobb?
- Mitt drömjobb är att vara frilansande makeup artist, helst utanför Sverige. Jag vill kunna jobba med privatpersoner till bal, bröllop osv, men även för filmproduktioner, teater osv.

Vad är det roligaste du gjort hittills under din gymnasieutbildning?
- Det roligaste jag har fått göra är att vara på Emporia Fashion Weekend två gånger, där jag har stylat modeller till modevisningar. Jag ser också fram nästa praktik då jag har fått möjligheten att åka till Malta i en månad för att praktisera på Makeup store.

Läs merStäng
Denice Andersson,  Modedesign

Denice Andersson, Modedesign

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag valde Drottning Blankas Gymnasieskola I Malmö eftersom skolan och det program jag valt verkade vara bra och intressant. DBGY är en liten skola, vilket jag tycker är bra, så även det var en anledning till mitt val.

Kan du berätta lite om programmet du går?
Jag går Modedesign, som är ett mycket spännande och roligt program. Om man tycker om mode och att skapa är Modedesign ett program jag rekommenderar. Vi både ritar, håller på med mönsterkonstruktion och syr och så gör vi en hel del andra roliga saker!

Vad tycker du är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det bästa med DBGY är att skolan är kreativ och engagerad. Programmet jag går på är väldigt roligt och lärorikt, vilket gör att jag känner mig nöjd med mitt val av program.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag är 17 år och min fritid spenderar jag gärna med mina vänner. Jag tycker även om att teckna och måla. Mode är också något som jag är mycket intresserad av, därav mitt val av program!

Vad tyckter du om lärarna på skolan?
Lärarna på skolan är mycket bra. De är engagerade och kunniga inom sina ämnen. I en del kurser försöker lärarna även att koppla samman arbetena med vår inriktning, mMdedesign, vilket enligt mig är väldigt bra.

Vad vill du jobba med i framtiden?
I framtiden vill jag gärna jobba som modedesigner.

Läs merStäng
Johanna Rinaldo Ling, Modedesign

Johanna Rinaldo Ling, Modedesign

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
Jag valde Drottning Blankas Gymnasieskola i Malmö för att den är liten och mysig samt för att det estetiska programmet verkade vara bra, roligt och ha de ämnen som jag är intresserad av.

Kan du berätta lite om programmet du går?
Programmet Modedesign har både bild och sömnad inkluderat bland kurserna. Det innebär att man får lära sig modeteckning och får på så sätt utföra alla delar som ingår i sömnadsprocessen, det vill säga från skiss till färdig produkt.

Vad tycker du är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Det bästa med DBGY i Malmö är att skolan är liten och på så sätt ges lärarna möjlighet att lära känna sina elever, och tvärtom. Skolan har bra lärare och ett bra Modedesign-program.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag tycker främst om att umgås och ha kul med mina vänner, men som valet av program troligtvis avslöjar, tycker jag även om att teckna, sy och shoppa. Jag är mycket intresserad av mode i sin helhet.

Vad tyckter du om lärarna på skolan?
Lärarna på skolan är mycket bra. De tar sig alltid tid att diskutera och prata med sina elever samt att de ger alla elever uppmärksamhet, som gör att man känner sig sedd och uppskattad.

Vad vill du jobba med i framtiden?
I framtiden vill jag arbeta som modedesigner och driva ett eget företag där jag lanserar egna kollektioner.

Läs merStäng
Emma Karlsson, Hår- och makeupstylist, studenten 2012

Emma Karlsson, Hår- och makeupstylist, studenten 2012

Varför valde du Drottning Blankas Gymnasieskola?
När jag var 16 år kändes det som att jag stod inför ett av de största valen i mitt liv, att välja rätt gymnasium. Jag var på en rad av gymnasiemässor och öppna hus för att kunna få en bild av vad alla hade att erbjuda, men det var som en enda stor djungel där lejonen drog i sina byten för att man skulle välja dem. Som en redan så förvirrad tonåring som man var, gjorde inte detta saken bättre, men allting blev mer och mer självklart med tiden. Jag var på öppet hus på Kockums fritid i Malmö, eftersom skolan inte hade startat i Malmö än. De pratade om stylister, om kläder, om makeup och om hur centralt de skulle ligga. Detta var ju intressen som jag redan hade och jag måste medge att jag var en gnutta skoltrött och att kunna gå i skola precis brevid Åhlens City lät inte dumt alls.

Jag tog chansen! Jag tog chansen att välja en helt nyöppnad skola och att testa mina vingar själv, eftersom ingen annan av mina vänner vågade. Detta var ett av de bästa besluten i mitt liv. Det var som att den skoltröttheten jag hade haft i högstadiet försvann och jag tyckte om att gå till skolan. I högstadiet var du en i mängden, men här såg lärarna dig för den individ du var och hjälpte dig med dina behov och frågor. Man fick mer av en relation till sina lärare och mitt första år bara flög iväg.

Vad tycker du är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Under mina tre år hann jag inte bara lära mig allt praktiskt och teoretiskt i skolan, utan jag fick möjligheten att vara ute i arbetslivet och få erfarenhet inom makeup-branschen, Vilket har hjälpt mig så otroligt mycket. Det var alltid något nytt projekt pågång, där vi skulle få testa våra egna vingar. Jag var aldrig sen med att säga, ja utan tog alla tillfällen som fanns till att vara delaktig, och tro mig den finns många. Vi fick vara med på modevisningar, invigningar på köpcenter, mässor, bo på hotel och hur mycket mer som helst!

Mitt sista år på skolan fick jag möjligheten att göra mina praktik i Sydney på Sydney Film School. Detta är en upplevelse som jag aldrig kommer att glömma! Jag kan inte tacka Drottning Blankas Gymnasieskola och alla lärare där nog, för denna möjlighet. Vi var två elever som åkte och vi var ansvariga för makeupen i ett filmprojekt. Under en månads tid fick vi bo och leva i denna fantastiska stad och träffa fantastiska människor.

Tiden på DBGY i Malmö har varit en bra tid i mitt liv. Jag hittade mina närmsta vänner här och lärarna gjorde att jag fick studiemotivationen tillbaka. Studentdagen var en dag fylld med glädje och sorg. En av de bästa dagarna i mitt liv faktiskt och det var alla fina människor på DBGY som fick mig att känna så här. De fick mig att tro på mig själv och att jag faktiskt kan och vågar! Det är viktigt att höra från sina lärare, som jag i mitt fall såg som mina förebilder.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Efter skoltiden fick jag ett jobberbjudande för Max Factor och fick förflytta mig till Göteborg. Detta jobbet hade inte varit möjligt i min ålder, som den newbie jag var, om jag inte fått alla dessa erfarenheter och utbildningen från skolan. I samma stund som jag sitter och skriver detta sitter jag i ett solig Santa Barbara i Californien och äter min frukost. Jag valde, att efter att ha jobbat för Max Factor under nästan ett år, att börja studera igen. Så jag tog mitt pick och pack och flyttade till USA. Jag har precis påbörjat mina studier på Santa Barbara City College och lever ett helt fantastiskt collegeliv. Jag har fortfarande ingen aning om vad jag vill arbeta med i framtiden, men för att kunna få svar på det måste man testa sig fram och våga testa nya saker. Det är ingen brådska, vi är unga och har många år kvar att testa oss fram. Så länge du har mål och vilja kan du gå hur långt som helst! Detta hade aldrig gått utan de fantastiska människor som jag har träffat på skolan, både vänner och lärare som jag än idag har kontakt med. Så tar vara på er tid under gymnasiet och sluta aldrig tro på er själva. Även om vägen dit är blod, svett och tårar, så i slutändan finns det alltid guld och gröna skogar!

Läs merStäng
Anna-Karin Berg, Lärare i engelska och spanska

Anna-Karin Berg, Lärare i engelska och spanska

Hur är det att jobba på Drottning Blankas Gymnasieskola?
Först och främst är det oerhört roligt! Vi lärare har ett nära och bra samarbete då vi arbetar med olika tematiska områden, något som skapar en röd tråd i de kurser våra elever läser och även besparar dem dubbel arbetsbörda. Tillsammans med våra elever strävar vi efter att, jämsmed kunskap såklart, använda oss av kreativitet, inspiration, engagemang och trygghet för att hålla hög undervisningskvalitet, och uppnå de kunskaper och färdigheter som krävs för yrkesliv och vidare studier.

Vad är speciellt med DBGY i Malmö?
Vi har många hantverks-och yrkesprogram för de som känner att de har ett klart och tydligt mål med sin utbildning och vill kunna jobba direkt efter gymnasiet men även samhällsprogram med den spännande inriktningen kriminologi! Programmen innefattar flera veckors praktik för att man ska kunna pröva sina färdigheter men är också perfekta tillfällen att skapa nya kontakter som sedan kan behövas när man väl börjar arbeta.

Vad är det bästa med Drottning Blankas Gymnasieskola?
Gemenskapen och kunskapsglädjen.

Vad tycker du om eleverna på skolan?
De är medvetna, kreativa, roliga och smarta!

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.
Jag kommer ursprungligen från Göteborg men flyttade till Malmö för 12 år sedan. Jag har en dotter på 3,5 år och jag älskar att vara med henne på helgerna. Vi brukar göra utflykter till Ribersborg, Falsterbo, Bokskogen eller någon annan naturplats i eller utanför Malmö. Jag tycker också om att läsa skönlitteratur, se film, fotografi och självklart gillar jag naturligtvis att umgås med mina vänner.

Hur hjälper lärarna på Drottning Blankas Gymnasieskola de elever som behöver extra stöd?
För det första har vi ett nära och kontinuerligt samarbete med specialpedagog och kurator på skolan där de elever som behöver extra stöd lyfts fram och vi som lärare får reda på vad vi ska tänka på i och utanför undervisningssituationer. För det andra har vi schemalagda sk fördjupningstillfällen där vi lärare tillsammans med enskilda elever lägger upp och arbetar efter en plan för att de ska nå de mål de önskar i Svenska, Matematik och Engelska.

Har du drivit/deltagit i något speciellt projekt i skolan?
Jag driver och har precis startat ett språkcafé på Drottning Blanka där vi bjuder in internationella studenter från Malmö Högskola för att prata med våra elever över en fika. Det är ett sätt att nyansera språkundervisningen med att bl.a. ta in engelsk-, spansk-, fransk-, och tysktalande för att på ett mer avslappnat sätt få reda på mer om det globala samhälle vi lever i, studier och arbete utomlands och att som elev på Drottning Blanka få träna på sina språkfärdigheter och kunskaper i ett annat forum än klassrummet.
Jag arbetar också med att skapa kontakt och försöka genomföra framtida utbyten med andra skolor både i och utanför Europa.

Läs merStäng