Göteborgs gymnasiemässa besöks årligen av tusentals niondeklassare som alla funderar över det stundande gymnasievalet.

I Drottning Blankas monter träffade vi Emma, som läser stylistprogrammet på DBGY Gårda. Nedan delar hon med sig av några tips kring hur man ska tänka när man väljer gymnasium.

 

Vad är ditt bästa råd till de som ska välja gymnasium?

Mitt bästa råd är att välja något du verkligen tycker om. Om du redan nu vet vad du vill göra efter gymnasiet eller har något som du brinner för, så ska du köra på det. Det är faktiskt viktigt att ha kul också!

 

Hur ska man tänka när man väljer program?

Välj inte ett program bara för att du borde eller för att det låter bra. Om du inte vet vad du vill kan det vara en bra sak att fråga runt och att fundera över vilka delar som är viktiga för dig. Det kan handla om alltifrån hur skolan jobbar med elevhälsa till hur det fungerar med skolmat. Gymnasiemässan är ett bra tillfälle att ställa sådana frågor och du kommer märka vad som är rätt för dig. Mässan kan lätt kännas överväldigande, så därför skulle jag vilja tipsa om att gå flera gånger – både med kompisar och med föräldrar. Då behöver du inte stressa och får mer tid att fundera.

 

Varför är det viktigt att besöka öppet hus?

Även om flera olika skolor erbjuder samma program kan skillnaderna mellan dem vara jättestora. Därför är det en viktigt att gå på öppet hus och få en bild av hur skolorna verkligen fungerar. Som sagt, passa på att ställa så mycket frågor som möjligt och försök att prata med både rektorer, lärare och elever på skolan. Även här kan det vara en bra idé att ta med dig en förälder. Det är särskilt viktigt att göra det om dina föräldrar är skeptiska till skolan eller programmet. Det kan vara svårt att övertyga dem bara genom att berätta. På öppet hus får de se själva och möjlighet att ställa frågor. Men kom ihåg att det i slutändan är ditt val och att det viktigaste är att skolan känns rätt för dig.

DBGY Gårda

Vill du besöka Öppet hus på Drottning Blanka Gårda? Läs mer här!