Göteborgs gymnasiemässa besöks årligen av tusentals niondeklassare som alla funderar över det stundande gymnasievalet. I Drottning Blankas monter träffade vi Matin, som läser estetiska programmet med inriktning modedesign på DBGY Göteborg Centrum. Vi passade på att fråga honom om tips på hur man ska tänka kring gymnasievalet.

Vad är ditt bästa råd till de som ska välja gymnasium?

För mig är det viktigt att jag får hålla på med något som jag verkligen brinner för. Mitt råd är därför att välja gymnasium och program utifrån intressen. Se gymnasiet som en möjlighet att fördjupa dig i något du tycker är kul och kom ihåg att ett gymnasievalet inte är avgörande för resten av livet. Om du exempelvis vill gå Barn- och fritidsprogrammet betyder inte det att du inte kan bli läkare så småningom om du skulle vilja det.  

Varför är det viktigt att besöka öppet hus och elev för en dag?

Det är viktigt eftersom du får möjlighet att se hur skolan verkligen fungerar. Inför öppet hus kan det vara en bra idé att fundera på om det finns saker du inte är nöjd med på din nuvarande skola och därför skulle vilja ha annorlunda på gymnasiet. Fråga dig själv vad som är viktigt för just dig. Är det kontakten med lärarna? Är det skolmaten? Särskilda ämnen? När du vet svaret blir det lättare att hålla utkik efter de sakerna på Öppet hus.

Vill du besöka Öppet hus på Göteborg Centrum? Läs mer här!