Här finner du de preliminära antagningspoängen och medelpoängen, de kan ge en fingervisning om vilket meritvärde som krävs för att komma in på det programmet du vill komma in på. Du hittar alla årets värden här.

Preliminära antagningspoäng och medelpoäng 2020 för DBGY i centrala Göteborg

Här hittar de preliminära antagningspoängen och medelpoängen för varje program och inriktning. 

Ekonomiprogrammet – Juridik

För inriktningen Juridik som finns på Ekonomiprogrammet är årets preliminära medelpoäng 192 poäng och antagningsgräns på 232.5 poäng. För att du ska komma in behöver du ha minst 13 stycken C i dina ämnen och 3 stycken D. 

Samhällsvetenskapsprogrammet – Beteendevetenskap 

På samhällsprogrammet är årets preliminära medelpoäng för inriktning Beteendevetenskap  226 poäng. Poängen för årets antagningsgräns ligger på 195.5 poäng. Ska du nå antagningsgränsen behöver du minst D i 15 ämnen och ett E.  

Hantverksprogrammet – Hår- och Makeupstylist

Profilen Hår- och Makeupstylist som är på Hantverksprogrammet har i år en preliminär medelpoäng på 215.3. Årets antagningsgräns 175.5 poäng. För att du ska få chansen att komma in behöver du ha ha minst 7 stycken D i dina ämnen och 9 stycken E. 

Estetiska programmet – Bild och formgivning

I år har profilerna Modedesign och Design och inredning på det estetiska programmet en preliminär medelpoäng på 235.9 och en preliminär antagningsgräns på 170.5 poäng. Du kan komma in på någon av inriktningarna med minst D i 4 ämnen och E i 12 ämnen. 

Förra årets antagningspoäng och medelpoäng 2019

  • Ekonomiprogrammet – Antagningsgräns: 228. Medelpoäng: 256.25
  • Samhällsvetenskapsprogrammet – Antagningsgräns: 203. Medelpoäng: 236.52 
  • Estetiska programmet – Antagningsgräns: 157.5. Medelpoäng: 227.89
  • Hantverksprogrammet – Medelpoäng: 189.78. poäng

Meritvärdet får du från grundskolan

Ditt meritvärde är dina 16 (eller 17 om du har läst moderna språk) bästa betyg omräknade till poäng. Med ditt meritvärde söker du in till gymnasieprogram. Du kanske hört talas om meritpoäng också? Det har att göra med betygen du får från gymnasiet, till skillnad från meritvärde som är betygen du får med dig från grundskolan. Meritpoäng är extra poäng du kan lägga på dina betyg från gymnasiet när du söker till högskola och universitet. Det har att göra med vilka kurser du läser och kan ge dig högre konkurrenskraft mot de andra som söker till eftergymnasiala studier.