Göteborgs gymnasiemässa besöks årligen av tusentals niondeklassare som alla funderar över det stundande gymnasievalet. I Drottning Blankas monter träffade vi Anton och Tilda, som båda pluggar på Drottning Blanka i Kungsbacka. Vi passade på att fråga dem om tips på hur man ska tänka kring gymnasievalet.

Vilka är era bästa råd till de som ska välja gymnasium?

Båda: Tänk efter innan du väljer! Var noga med att undersöka skolan och försök att gå på både skuggning och öppet hus. 

Tilda: Det kanske visar sig att den rätta skolan inte alls är vad du först hade föreställt dig. Jag trodde hela tiden att jag ville gå på en stor skola, men när jag sedan besökte Drottning Blanka, som är ganska litet, kändes det plötsligt helt rätt. 

Anton: Det är nog så det fungerar – när det är rätt så bara vet du det. Det bästa rådet är därför att våga se sig om och lyssna på magkänslan.

Hur ska man tänka när man väljer program?

Tilda: Utgå först och främst från vad du själv tycker är kul. Jag tänkte länge att jag skulle välja samhällsprogrammet eftersom det är brett och kändes tryggt. Sedan insåg jag att det inte alls verkade kul och att det dessutom går att få högskolebehörighet även om du går ett yrkesförberedande program. Därför valde jag istället stylistprogrammet och så läser jag till högskoleförberedande kurser. Det känns jättebra!

Anton: Det har alltid varit min dröm att bli frisör, så för mig var gymnasievalet lätt och frisörprogrammet en självklarhet. Mitt råd är att våga följa dina drömmar!

Varför är det viktigt att besöka öppet hus?

Båda: Öppet hus är en jätteviktig del av gymnasievalet. Det är en sak att gå på mässan, men det är först när du är på plats på skolan som du får en känsla för den på riktigt.

Och varför är det en bra idé att vara elev för en dag?

Båda: Precis som med Öppet hus är skuggning, eller elev för en dag, en möjlighet att sätta sig in i skolmiljön och verkligen känna på hur det känns. På skuggningen får du dessutom vara med på lektioner, vilket innebär att du får se hur relationen ser ut mellan elever och lärare. Det är jätteviktigt!

DBGY Kungsbacka