Tilda Löfgren tog studenten från Hantverksprogrammet – frisör på Drottning Blankas Gymnasieskola i Kungsbacka 2019.

Hon arbetar idag som frisör på salongen Studio Epic i Kungsbacka och är nominerad till “Årets Nykomling” i tävlingen Årets Frisör Sverige 2020.

Varför valde du hantverksprogrammet – frisör? 

Svar: Det var ett självklart val för mig! När jag var liten lekte jag ofta frisör och jag har flera gånger klippt kompisar och familj med kökssaxen där hemma. 

Vad var det bästa med utbildningen? 

Svar: Bra lärare som motiverade mig. Vi fick ofta vara med och påverka vår undervisning och vi fick vara med och göra många roliga projekt. 

Under årskurs 3 hade ni APL 3 dagar/vecka. Vad är fördelarna med att komma ut på en salong redan under skoltiden tycker du? 

Svar: Att ha APL på salong 3 dagar i veckan under sista året var superbra! Det blev ett naturligt steg mot arbetslivet samtidigt som jag hade en fot kvar i skolan. Jag fick anställning direkt efter studenten på den salong jag haft min APL på och där jobbar jag fortfarande kvar. I skolan lär du dig grunderna, men på salongen får du mer erfarenhet och ett annat sätt att se på yrket. På salongen har du fullt fokus på frisöryrket och där får du använda dina kunskaper i skarpt läge. 

Fördel att komma ut i årskurs 3 är att man har med sig kunskap om alla grunderna inom frisöryrket och då är man redo att ta till sig nya kunskaper och utmaningar från handledaren och kollegor på salongen. Du blir också snabbt ”en i gänget” när du är där så pass ofta. 

Du deltog i tävlingsverksamheten under alla 3 år på skolan, vad lärde du dig av det? 

Svar: Jättemycket! Bland annat självdisciplin och tålamod. Jag lärde mig att träning ger färdighet och att ta ansvar för min egen utveckling. Jag lärde mig också att göra svåra moment med precision under tidspress. All extra träning har gett mig trygghet och självförtroende i yrket och den tid jag la ner på träningen då har jag nytta av idag. 

Vad är det bästa med vår skola i Kungsbacka tycker du?

Svar: Liten och trygg skola där man känner till alla.

Vad är viktigt att veta för den som vill bli frisör? 

Svar: Det är inte så enkelt som det ser ut och det krävs motivation och mycket träning. Det är ett brett yrke med många olika möjligheter. Frisöryrket är mycket mer än att ”bara” klippa hår. Du kan t ex. arbeta som färgtekniker, säljare, visningar och fotograferingar. 

Vad är viktiga egenskaper hos en frisör tycker du?

Svar: Som frisör bör man vara utåtriktad, social, ha bra tålamod, målinriktad och inte ge upp för lätt. 

Hur var det att vara elev på frisörprogrammet på Drottning Blanka i Kungsbacka? 

Svar: Jämför man med grundskolan fick jag en helt annan relation med lärarna och man kommer varandra nära. Jag fick bra stöd i utvecklingen både kunskapsmässigt och personligt.

Vi har fått testat på olika skarpa projekt såsom t ex. visningar där man får vara kreativ och samarbeta tillsammans med andra elever och lärare. Vi hade t ex. visning både i årskurs 1 och 2 där lärde jag mig att tänka utanför boxen och arbeta under tidspress och arbeta i team. Jag valde också att delta i tävlingsverksamheten på skolan alla 3 åren. Det var något man gjorde utanför skolan men tidsmässigt blev det som att få en extra kurs gratis och det utvecklades jag mycket av. Hård träning lönar sig. 

Bästa minnet från din gymnasietid? 

Svar: Måste nog säga Spanienresan vi gjorde i årskurs 3 tillsammans med klassen och våra frisörlärare. Vi hade en väldigt bra gemenskap i klassen och det blev ett fint minne som fick avsluta vår gymnasietid tillsammans. 

Ditt bästa tips till en elev i åk 9?

Svar: Sök det program som du tycker är intressant just nu, skulle du ångra dig på vägen finns alltid möjlighet att ändra väg. Du ska spendera tre år på gymnasiet och det är viktigt att göra något man brinner för. 

Du är nominerad som Årets Nykomling i tävlingen Årets Frisör 2020. Berätta mer:

Svar: Årets Frisör är en tävling som branschorganisationen Frisörföretagarna anordnar varje år. Jag gillar att experimentera, göra kreativa frisyrer och utmana mig själv och därför gillar jag att tävla. I denna tävlingen skickade jag in mina bidrag och lyckades bli en av tre nominerade i hela Sverige. 

Nästa steg är att jag ska göra en av frisyrerna live i Stockholm 14 november och tävla om titeln Årets nykomling 2020. 

En annan fördel med att bli nominerad i Årets Frisör är att få synas i hela frisörsveriges media. En väldigt bra marknadsföringsmöjlighet för mig!