Stockholms årliga gymnasiemässa utgör ett viktigt första steg i gymnasievalet för många niondeklassare.

 

Vi besökte mässan för att be några av Drottning Blankas elever om tips kring hur man ska tänka när man väljer gymnasium. I DBGYs monter träffade vi Elin och Leia, som båda läser första året på Barn- och fritidsprogrammet med inriktning fritid och hälsa, på Drottning Blanka Kungsholmen.

 

Hur ska man egentligen tänka när det är dag att välja gymnasium?

Elin: Det kan vara svårt att hitta något som man vet att man kommer trivas med. Mitt tips är därför att försöka utgå från ens intressen. För mig är det viktigt att gymnasiet inte bara handlar om att sitta stilla och lyssna i skolbänken. Jag vill ha kul när jag pluggar också! Jag såg därför till att välja något som både är teoretiskt och praktiskt.

Leia: Om du inte vet vad du vill så är det bra att testa på så mycket som möjligt. Gå både på Öppet hus och på elev för en dag. Det kommer ge dig en bättre bild av skolorna. För att du ska kunna få en korrekt uppfattning är det också viktigt att ställa mycket frågor och be om ärliga svar. Fråga därför inte bara vad som är bra, utan också om det finns något som är negativt med skolan. 

Båda: Sist men inte minst – försök att inte stressa över meritpoängen. Du har de meriter du har. Du har gjort ditt bästa och det ska du inte må dåligt över. Gymnasiet är ett nytt kapitel i livet och det är så mycket som händer under den här perioden. Därför är det viktigt att man känner sig trygg och trivs med skolan. 

Kungsholmen