Gymnasiemässan 21-23 november

Du vet väl att det snart är dags för Sveriges största gymnasiemässa?

Den 21-23 november går gymnasiemässan av stapeln på Stockholmsmässan i Älvsjö. Mässan är till för att du som niondeklassare ska få tillfälle att träffa gymnasieskolorna och samtidigt skaffa information om olika program och inriktningar. På mässan har du även möjlighet att ställa alla frågor du funderar över gällande skolorna och vad de kan erbjuda dig.

I listan nedan har vi tagit fram några exempel på frågor som du kan ställa till skolorna på mässan. Kanske kan de hjälpa dig i det stundande gymnasievalet? Vad som faktiskt är rätt svar på frågorna kan bara du veta. Fundera därför över vad som är viktigt för just dig. Vad vill du få ut av dina tre år på gymnasiet?

 

Frågor att ställa under gymnasiemässan:

– Hur är stämningen på skolan?
– Vad är skolans elever mest/minst nöjda med?
– Hur stora är klasserna och hur många elever går det på skolan?
– Hur ser det ut med kurser som ger högskolebehörighet?
– Vad kan man jobba som/vilka utbildningar kan man läsa efter utbildningen?
– Hur långa är skoldagarna?
– Hur ser det ut med behöriga lärare?
– Finns det studie- och yrkesvägledare på skolan?
– Har skolan personal som arbetar med elevhälsa?
– Hur fungerar det med idrottsundervisningen?
– Har skolan en egen matsal och fri skollunch?
– Vilket stöd kan jag få om jag har specialbehov (t.ex. dyslexi eller svårt för svenska?)

På plats finns både elever och lärare från skolorna, så passa på att säga hej och ställ alla dina frågor! Drottning Blankas gymnasieskolor hittar du i monter C10:11.

Vi ses på mässan!

PS. Bor du i en annan del av Sverige eller har du inte möjlighet att vara med på årets mässa? Inga problem. Du kan även besöka skolorna på Öppet hus. Datum för Öppet hus hittar du på följande länkar:

DBGY Kungsholmen

DBGY Stockholm Södra

På skolornas hemsidor kan du även anmäla dig till elev för en dag. Elev för en dag innebär, precis som namnet avslöjar, att du under en hel dag får följa med en elev på skolan – både under lektioner, raster och lunch. Det är helt enkelt ett tillfälle för dig att lära känna skolan och den utbildning du är intresserad av. Ett skolbesök ger dig inte bara en bättre uppfattning om stämningen på skolan, utan du får även se hur lektionerna faktiskt fungerar och vad ett val av det program du är intresserad av verkligen innebär.

Dela nyhet