Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ebba och Ronjas tips inför gymnasievalet

8 november 2019

 

Malmös årliga gymnasiemässa utgör ett viktigt första steg i gymnasievalet för många niondeklassare.

 

Vi besökte mässan för att be några av Drottning Blankas elever om tips kring hur man ska tänka när man väljer gymnasieskola och program. I DBGYs monter träffade vi Ebba och Ronja, som båda läser första året på handelsprogrammet.

 

Har ni några goda råd till de som ska välja gymnasium?

Båda: På samma sätt som du inte ska välja ett program bara för att dina kompisar gör det, så är det dumt att välja studieförberedande bara för att. Ett gott råd är faktiskt att välja ett yrkesförberedande program, eftersom du faktiskt kan få samma grund och behörighet som när du läser högskoleförberedande. Vi läser handelsprogrammet och har båda valt att läsa till studieförberedande kurser på individuellt val. När vi tar studenten har vi både en färdig yrkesutbildning och möjlighet att studera vidare.

 

Hur ska man tänka när man väljer program?

Ebba: Om du har hittat ett program som känns intressant, försök att prata med någon som går det programmet. Ställ alla frågor du kan komma på! Det är också jättebra att försöka prata med lärare och rektorer. Det är viktigt för att få en känsla för skolan.

Ronja: Om du redan nu vet vad du vill göra efter gymnasiet, så ska du försöka att utgå från det.  Jag visste att jag ville gå ett yrkesförberedande program för att i framtiden kunna jobba med människor. Jag visste vad jag ville, men inte vilken väg jag skulle gå. Jag undersökte därför vilka programs om erbjöds och hittade tillslut rätt i handelsprogrammet på Drottning Blanka.

 

Varför är det viktigt att gå på öppet hus?

Ebba: Jag visste varken vilket program eller vilken skola jag ville gå, så jag gick på flera öppna hus för att undersöka mina möjligheter och få en känsla för skolan. Utöver öppet hus är det även bra att gå på elev för en dag. Jag pratade även med min studievägledare och fick jättemycket hjälp och stöd.

Ronja: Ja, försök att ta tillvara på allt som erbjuds helt enkelt. Även om du känner dig säker på vilken skola du vill gå, så är Öppet hus ett bra sätt för att även hitta rätt program.

Drottning Blanka Möllan

Vill du besöka Öppet hus på DBGY Malmö Möllan? Läs mer här!

Dela nyhet