Efter tre dagar i Schweiz kom vi fredag natt/lördag morgon äntligen hem, och det är med en stärkt elevgrupp, en skara hungriga blivande servicestjärnor, och framförallt väldigt nöjda ungdomar vi vinkar Au revoir till den vitröda flaggan och tar våra första steg på svensk mark.

Vi har haft intensiva dagar, inte många minuters avkoppling men ett bra och proffsigt program, späckat med studiebesök på fantastiska hotell, guidade visningar av allt från skolpersonal till en ungersk konstnär som precis inrett och målat ett montage för Luzerns nya Palacehotell.
Våra elever har blivit bjudna på fantastisk mat, hemmagjorda chokladpraliner och bakverk, deltagit vid, och provat vin i en underbar autentisk vinkällare samt socialiserat med elever från olika länder på skolan. Allt på engelska naturligtvis!

Under föreläsningar har vi fått lära att endast 13% av världens befolkning trivs och brinner för sina jobb. Och vi har fått erfara att de elever som läser denna utbildning/ jobbar i denna bransch är en del av dessa procent! Det blev också då tydligt att när branschen efterfrågar ”passion” är det just detta som är centralt. Ska man arbeta i denna bransch behöver man brinna för det man gör!

I Schweiz har hospitalityindustrin en lång historia och att arbeta inom näringen är statusyrken till skillnad från här hemma. Detta var något många elever tog fästa vid och blev tagna av; hur prestigefullt och betydelsefull branschen och dess representanter gav intryck att vara. Att det fanns en stor yrkesstolthet och stolthet över denna bransch- något som smittade av sig och gav en nytändning hos våra elever.