Isak och Mohammads tips inför gymnasievalet

 

Malmös årliga gymnasiemässa utgör ett viktigt första steg i gymnasievalet för många niondeklassare.

 

Vi besökte mässan för att be några av Drottning Blankas elever om tips kring hur man ska tänka när man väljer gymnasieskola och program. I DBGYs monter träffade vi Isak, som läser ekonomiprogrammet, och Mohammad, som läser första året på vård- och omsorgsprogrammet.

 

Har ni några goda råd till de som ska välja gymnasium?

Isak: Försök att utgå från vad du själv vill göra med ditt liv. Vet du vad du vill bli efter gymnasiet? Vill du jobba direkt? Eller plugga? Vad är dina mål? När du vet svaren på de frågorna blir det lättare att hitta rätt väg.

Mohammad: Ta reda på så mycket du bara kan! Gå på mässor och besök olika skolor. Glöm inte att ställa mycket frågor till elever som redan pluggar det du är intresserad av. Och sök på internet. Där finns det mycket hjälp att få. Jag visste att jag ville gå vårdprogrammet eftersom jag vill bli brandman, så för mig var programvalet lätt.

Varför är det viktigt att gå på öppet hus?

Mohammad: Gå på öppet hus för där får ni möjligheter att verkligen se hur allt fungerar. Man får en känsla för skolan. Det blir mer ingående än på mässan, eftersom du får möjlighet att upptäcka saker som kan vara svårt att få en uppfattning av på annat sätt, typ hur elever och lärare är.

Isak: Ja, känslan på skolan är viktigt. Drottning Blanka är till exempel en liten skola och det känns viktigt för mig. Man får mer hjälp av lärarna och det blir en helt annan gemenskap.

Drottning Blanka Malmö Söderport

Vill du besöka Öppet hus på DBGY Malmö Söderport? Läs mer här!

Dela nyhet