Izabella pluggar kriminologi på Drottning Blankas Gymnasieskola Malmö Söderport

På Drottning Blankas Gymnasieskola Malmö Söderport kan du läsa Kriminologi som fördjupning på Samhällsprogrammet. I den här intervjun berättar Izabella Persson om vad de får göra på programmet och om sina framtidsplaner.

 

Vad är det bästa med att plugga Kriminologi på Drottning Blanka Malmö Söderport?

Det är främst väldigt intressant och roligt, och det varierar även ditt skolarbete då många kurser tar in kriminologi-perspektivet.
 

Vad innebär det att läsa Kriminologi på samhällsprogrammet?

Det finns framförallt stora variationer från den vanliga samhällslinjen, men även att man tar in kriminologi i många kurser. Exempelvis kopplar man psykologi, sociologi och svenskan till olika kriminologiska uppgifter.
 
”Exempelvis kopplar man psykologi, sociologi och svenskan till olika kriminologiska uppgifter”
 

Hur ser lektionerna ut på Kriminologi?

Det beror helt på kursen och arbetsområdet, men när vi startar på ett nytt område brukar vi börja med diskussioner för att få in fler perspektiv. Sedan är det ofta eget arbete, men det finns ofta utrymme för att diskutera vad som passar bäst för var och en.

Hur tänkte du när du valde Kriminologi?

Jag var noga med att välja något som jag var intresserad av så att jag skulle få så mycket motivation som möjligt för att arbeta hårt i skolan. Jag kollade även på mycket serier och dokumentärer om just det som vi arbetar med, och därför kände jag att det var en linje som skulle passa mig perfekt.
 
”Jag vill läsa vidare till antingen polis, utredare eller psykolog vilket är ganska logiskt eftersom det är något som är ett stort fokus på just denna gymnasielinjen.”
 

Är utbildningen som du trodde?

Ja, jag tycker det lever upp till mina förväntningar och jag är väldigt nöjd med mitt val.
 

Vad vill du göra i framtiden?

Jag vill läsa vidare till antingen polis, utredare eller psykolog vilket är ganska logiskt eftersom det är något som är ett stort fokus på just denna gymnasielinjen.
 

Hur är gemenskapen på ditt program?

Gemenskapen är bra, jag tror det beror mycket på att vi bara är en klass och att vi alla har någorlunda liknande intressen och drömmar.
 

Varför ska man välja Kriminologi på DBGY Söderport?

Man ska välja kriminologi om man är en person som gillar att lära sig om människan, brottslighet och hur de två kopplas samman.
 
Läs mer om Kriminologi på DBGY Malmö Söderport