På Drottning Blankas Gymnasieskola pluggar tre killar som verkligen känner att de gjort rätt gymnasieval. I den här intervjun berättar Alijan, Sharom och Mamo om sina respektive utbildningar och delar med sig av tips till dig som ska välja gymnasium!

Varför valde ni just Drottning Blanka?

Alijan: Jag hade en kompis som rekommenderade skolan. När jag var på öppet hus tyckte jag att skolan kändes personlig och då kände jag mig trygg. Vi elever har väldigt nära kontakt våra lärare och det känns som att vi kan prata med dem om det mesta.

Sharom: Jag fastnade för DBGY för att lärarna verkligen har tid för eleverna. Man får bra stöd på lektionerna och det finns även extrahjälp att få. Jag vill bli jurist och på DBGY får jag de bästa förutsättningarna för att förverkliga mina drömmar.

Mamo: Jag kom till Sverige 2015 och började först en annan gymnasieskola. Där fick jag inte riktigt den hjälp jag behövde. Jag kände inte till DBGY innan och var nyfiken på hur det fungerar med en friskola.

Hur tänkte ni kring val av program? 

Alijan & Mamo: Vi gillar båda att jobba med människor och tycker om att hjälpa till. Vi vill lära oss så mycket som möjligt och få fler möjligheter, så därför kändes vård- och omsorgsprogrammet perfekt.

Vad har varit det bästa med utbildningen hittills?

Alijan & Mamo: Det bästa är att vi får det stöd som behövs – inte bara under lektionerna utan även utanför. Lärarna tar sig verkligen tid. Efter gymnasiet är vi dessutom en färdigutbildade undersköterskor. Då kan vi antingen börja jobba direkt eller så kan vi jobba under tiden vi pluggar vidare.  

Vilka är era bästa tips inför gymnasievalet?

Alijan: Gå på allt du kan gå på! Gå på mässa, gå på öppet hus, var elev för en dag och prata med din SYV. Det är viktigt att göra research och tänka igenom allt noggrant, så att det blir rätt. Samtidigt ska man komma ihåg att det inte är försent om du gör fel val, men det kan vara krångligt att byta skola och det är förstås bättre om det blir rätt från början.

Sharom: Det viktigaste är att söka mycket information om skolan och om programmet. Ta reda på vad det finns för möjligheter efter skolan. Prata med SYV, be om hjälp och lyssna på dig själv. Kanske innebär utbildningen att du måste börja plugga hårdare, men även om det är svårt får du inte ge upp. Man måste plugga för att bli något. Se det som ett jobb – det handlar ju faktiskt om din framtid.

Elever ger tips inför gymnasievalet