När Mint skulle välja gymnasium var hon mån om att hitta en skola med engagerade lärare och härlig skolmiljö. Valet föll tillslut på Vård- och omsorgsprogrammet med inriktning räddningsmedicin och akutsjukvård, på Drottning Blankas Gymnasieskola. I den här intervjun berättar Mint om vad som är det bästa med utbildningen och delar även med sig av råd inför gymnasievalet.

Vad var det du fastnade för med Vård- och omsorgsprogrammet? 

Det är brist på vårdpersonal i Sverige, så jag vet att det alltid kommer finnas jobb. Jag blir färdig undersköterska efter gymnasiet och det är ett spännande yrke där det händer något nytt varje dag. Jag funderade lite på ekonomiprogrammet innan, men kände samtidigt att jag ville ha en färdig yrkesutbildning efter gymnasiet. Jag läser studieförberedande ämnen också, så jag har fortfarande möjlighet att läsa vidare.

Berätta lite om vad du får lära dig på ditt program? 

Vi jobbar mycket praktiskt och har bland annat övningar med räddningstjänsten. Vi lär oss att polisen gör så mycket mer än att bara jaga brottslingar och att brandmännen gör mer än att släcka eld – de räddar människor från alla typer av olyckor. Det första vi fick lära oss på programmet var bemötande. Jag har alltid varit lite blyg, men nu har jag både lärt mig hur man rent professionellt bemöter patienter och vårdtagare – men också mer om bemötande i vardagen. Skolan har verkligen gett mig jättemycket. 

Mint pluggar Vård- och omsorgsprogrammet

Vad har varit det bästa med din utbildning hittills?

Att elever och lärare är så pass nära. Vi är som en familj och kan prata med lärarna om allt. Lärarna förenklar det för oss samtidigt som vi får fördjupa oss i viktiga delar.

Har du några tips på hur man kan tänka kring gymnasievalet?

Gymnasiet är på en annan nivå än grundskolan, eftersom man går på djupet i de kurser man läser. I och med att man därför måste anstränga sig skulle jag rekommendera att man väljer något som man också tycker är roligt. Då blir det enklare.