UF-företaget Politisk KunskapsArena har utnämnts till Årets idé i tävlingen Sveriges Ungdomsentreprenör. Företaget drivs av Samir Hazrat och Halil Bal som går på Drottning Blankas Gymnasieskola i Falun, och deras idé är att öka ungas intresse för politik genom att bland annat anordna föreläsningar och debatter.

Tävlingen, som anordnas av Fryshuset, avgörs i flera steg där en jury utser finalister. Vinnarna röstas sedan fram i sociala medier.

– Vi är oerhört stolta och glada över att ha fått den här utmärkelsen, och det känns extra roligt eftersom det inte bara är juryn som sagt sitt utan att vi även är framröstade av allmänheten, säger Halil Bal.

– Jag tror att vi vann för att vårt UF-företag fyller ett tomrum, och jag tror att många röstade på oss för att de ville visa att vår tjänst är viktig för ungas framtid, säger Samir Hazrat.

Nationell debatt
Idén med UF-företaget är att anordna föreläsningar och debatter för att locka fler ungdomar att göra sin röst hörd i riksdagsvalet nästa år. De har bland annat bjudit in representanter från riksdagspartiernas ungdomsförbund till en nationell debatt.

– Det är ett problem att många ungdomar inte förstår hur värdefull deras röst är och hur den kan påverka samhället. Valdeltagandet bland unga har förvisso ökat något på sistone men det är fortfarande för lågt och det vill vi ändra på, säger Halil Bal.

– Den 22 februari arrangerar vi en debatt mellan riksdagspartiernas ungdomsförbund i Falun. Det är ett väldigt stort arrangemang och vårt mål är att debatten ska bli den bästa och hetaste debatten någonsin mellan de politiska ungdomsförbunden i Dalarna, berättar han.

– Tävlingen var bara början på vårt arbete, nu fortsätter vi framåt. Vi kommer, förutom debatten, att hålla föreläsningar om olika samhällsproblem. Att vi ser möjligheter istället för problem tror jag är en av de viktigaste anledningarna att vi kommit så långt som vi har gjort, säger Samir Hazrat.