Engagemanget från lärarna och gemensamheten på skolan var två av anledningarna till att Erica Jönsson valde Drottning Blankas Gymnasieskola. I den här intervjun berättar hon även vad som är det bästa med att plugga på vård- och omsorgsprogrammet!

Vad får du lära dig på ditt program?

Då jag går vård- och omsorgsprogrammet lär jag mig om hur människans kropp fungerar. Genomgående i utbildningen lär vi oss även att ha ett professionellt förhållningssätt, det vill säga hur man ska bemöta, visa respekt och empati gentemot andra människor. På programmet får vi inte bara teoretisk kunskap, utan vi gör även många praktiska moment – eftersom det är något vi kommer behöva både på praktikplatser och ute i verkligheten som undersköterskor. 

Vad är det bästa med ditt program?

Det finns så mycket med mitt program som är fantastiskt, så det är svårt att bara välja en sak. Överlag finns det fyra saker som jag anser är det absolut bästa med mitt program. Dels är jag garanterad jobb när jag tagit studenten, då jag blir undersköterska efter tre år på vård- och omsorgsprogrammet. Sedan uppskattar jag också hur skolan varvar de praktiska och teoretiska delarna. Det gör oss mer förberedda på praktiken, som jag också skulle säga är en av de bästa sakerna med programmet. Lärarnas engagemang tillhör definitivt också en av de bästa sakerna med mitt program. 

Hur kommer det sig att du valde DBGY?

Den stora anledningen till att jag valde DBGY var för att jag fick ett bra intryck när jag skuggade och var på öppet hus. Jag eftersökte även en lite mindre skola och kombination av det, engagemanget bland lärarna och gemensamheten jag upplevde när jag klev innanför portarna, tilltalade verkligen mig. Att skolan dessutom samarbetar med räddningstjänsten, anordnar en årlig räddningsmedicin-vecka i Tylösand och ger en möjlighet att åka på utlandspraktik, gjorde det inte direkt mindre lockande att välja DBGY.

Kan du berätta lite om stämningen på skolan?

Stämningen på skolan är väldigt bra. Speciellt på vård- och omsorgsprogrammet. Här är bemötande, kommunikation, empati och respekt ledord. Lärarna värderar gemenskap, glädje och bra stämning väldigt högt och gör därför sitt yttersta för att se till att stämningen på skolan är bra. Deras drivkraft smittar av sig på oss elever och gör att även vi strävar efter att uppnå bra stämning. I ettan får man tillsammans med sina mentorer genomföra ett projekt som kallas för resiliens. Projektet handlar till stor del om att utvecklas som individ, men i och med det förbättras det stämningen på skolan. Jag anser att skolan via detta projekt verkligen visar att de vill att vi ska ha en bra stämning på skolan och vill hjälpa oss på traven.

Har ni några roliga aktiviteter som händer på skolan?

Absolut har vi det! Varje program har sina individuella aktiviteter, men vi har alltid gemensamma tävlingar inför jullovet och sommarlovet. På vård- och omsorgs programmet består våra individuella aktiviteter i att vi är markörer åt räddningstjänsten och räddningsmedicinveckan i Tylösand. Sedan har vi även spännande gästföreläsare och får göra studiebesök under våra tre år. Stylisterna stylar modellerna på Emporias modevisning och samhällsprogrammet gör bland annat studiebesök hos Tingsrätten och Hovrätten i Malmö. Det finns mycket roligt att se fram emot om man väljer DBGY!

Här kan du läsa mer om vård- och omsorgsprogrammet!