Jag heter Maja och jag är 18 år gammal. Jag går andra året på Drottning Blankas Gymnasieskola i Uddevalla och läser samhällsvetenskap med inriktning kriminologi. Nu tänkte jag berätta lite om skolan och min utbildning!

Om att läsa kriminologi

På mitt program får vi samma utbildning som på vilket samhällsvetenskapligt program som helst, med skillnaden att vi har kriminologi som inriktning. Och just kriminologi tycker jag är väldigt intressant! Vi får exempelvis lära oss om seriemördare och den bakomliggande psykologin, som varför de mördade, deras barndom och vad som kan ha lett dem till att mörda. På samhällslektionerna – om vi kanske ska skriva faktatexter eller ha grupparbete – skriver vi ofta om saker som har med kriminologi att göra. Just nu skriver jag t.ex. om seriemördaren Ted Bundy. Och just detta tycker jag är det bästa med mitt program. Det blir liksom mer intressant och roligare att lära sig.

Ångrar inte gymnasievalet

Mitt förstahandsval när jag sökte till gymnasiet var egentligen ett humanistiskt program på ett gymnasium i Göteborg. Det var dock svårt att komma in på skolan och så hade jag dessutom en dåvarande pojkvän och flera vänner som redan valt DBGY – så då bestämde jag mig för att göra samma och börja på Drottning Blanka i Uddevalla istället. Det ångrar jag inte en sekund! Jag trivs verkligen på skolan och har svårt att se att jag skulle trivas lika bra någon annanstans. Det är en familjär miljö, där alla känner alla och bryr sig om varandra. Lärarna är också helt fantastiska och bryr sig verkligen de med. Det skapar väldigt starka band. Det är nog det jag tycker är bäst med min skola. 

Anordnar roliga aktiviteter

Jag är ordförande för skolans LoV-grupp (LoV står för likabehandling och värdegrund). Vi anordnar aktiviteter som bio och det årliga Halloweenfirandet, där vi bland annat klär ut oss, äter godis, har fotovägg, spelar Kahoot och delar ut priser till bästa utklädnad. Vi anordnar även skolans Luciafirande. Då brukar lärarna ha luciatåg och så äter vi gott, pysslar och har olika aktiviteter i klassrummen. Vi brukar också ha knytkalas och då får alla ta med sig något hembakat som vi äter tillsammans i matsalen. Alla dessa aktiviteter gör vi för att skapa trygghet och gemenskap på skolan. Och såklart för att lära känna varandra, umgås och ha roligt ihop – så att vi inte bara sitter i skolbänkarna varje dag!

Ville gå en bred utbildning

När jag skulle välja gymnasium visste jag inte riktigt vad jag ville jobba med i framtiden, så därför ville jag gå en så bred utbildning som möjligt för att sedan kunna läsa vidare. Att välja ett högskoleförberedande program är därför mitt tips till dig om du inte heller vet vad du vill bli. Jag har inte kommit på vad jag vill göra i framtiden och därför är det bra att ha den här utbildningen i ryggsäcken. 

Välkommen till DBGY

Om du redan bestämt dig för att du ska börja på Drottning Blanka önskar jag dig välkommen och hoppas att du kommer trivas hos oss. Om du ännu inte har valt vad du ska gå hoppas jag att det här kanske kan hjälpa dig och så vill jag önska dig lycka till!

Maja pluggar kriminologi på DBGY

Här kan du läsa mer om programmet som Maja pluggar!