Fredrik Frisell pluggar vård- och omsorgsprogrammet på Drottning Blankas Gymnasieskola. I den här intervjun delar han med sig av värdefulla råd inför gymnasievalet och avslöjar sina framtidsplaner!                  

Hej Fredrik! Hur kommer det sig att du valde att plugga på DBGY?

Här på Drottning Blanka är det som att vi ser varandra som familj och det passar mig. Jag tyckte även att DBGY kändes mest seriös med utbildningen och lärarna fick mig att känna mig välkommen.

Vad är det bästa med skolan och klassen?

Det bästa med skolan är att vi har mycket elevinflytande. Om vi elever tycker att något är fel eller inte lever upp till våra förväntningar kan vi säga till rektorn eller lärarna och veta att de kommer göra sitt bästa för att lösa situationen. Det bästa med klassen är att vi nästan är som syskon. Vi hjälper varandra, tar hand om varandra och kan prata med varandra om allt.

Vad får du lära dig på Vård- och omsorgsprogrammet?

Jag lär mig om åldrande, etik, basal sjukvård och om bemötande. Det bästa med programmet är att vi lär oss hur man arbetar med människor som befinner sig i olika situationer, t.ex. om en person inte mår bra så får vi lära oss hur vi ska ta hand om personen och för att få hen att må bättre. Praktiken är också väldigt uppskattad. Att praktisera inom äldrevården är bland det roligaste jag har gjort!

Vad tycker du om lärarna?

Jag tycker att vi har fruktansvärt bra lärare. De ser till elevernas bästa och är riktiga eldsjälar som verkligen brinner för yrket. De är mycket professionella och alla har roliga lektioner.

Fredrik läser Vård och omsorgsprogrammet

Vad planerar du att göra efter studenten?

Jag planerar att kanske jobba ett år inom äldrevården och sedan studera vidare till sjuksköterska (SSK). Sedan vill jag gå ambulansutbildningen och jobba som ambulanssjuksköterska. Om det blir tråkigt hos ambulansen efter ett par år är min framtida plan B att studera vidare till skolsköterska och jobba inom elevhälsan.

Sista frågan! Har du några tips inför gymnasievalet?

Först och främst ska du fundera på om det finns något yrke som du kan tänka dig att arbeta med i framtiden. Sedan tar du reda på vilken utbildning som krävs för att du ska kunna få det jobbet. Om du t.ex. vill bli ekonom kan du plugga ekonomi och om du vill bli sjuksköterska kan du plugga vård- och omsorgsprogrammet. När du gjort detta svåra val är det dags att hitta rätt skola. Här tycker jag att du ska välja en skola med bra lärare, bra lokaler och bra möjlighet att ta sig till skolan. Sedan ska du välja en skola som tar utbildning på största allvar.

Här kan du läsa mer om Vård- och omsorgsprogrammet!