Oliver och Viggo läser tredje året på El- och energiprogrammet på Drottning Blankas Gymnasieskola Malmö City. Nu står de på gymnasiemässan och pratar med blivande elever, samtidigt som de tänker tillbaka på sina gymnasieår.
Lärarna är mycket minnesvärda och det tror jag vi kommer ta med oss länge. säger Oliver.

Hej! Hur är det att läsa El- och energiprogrammet?

Oliver: Det är jättekul. Man får verkligen ta och tänka till. Det är utmanande och våra lärare ger oss inte facit i hand heller, utan man får försöka att göra fel. Det ska gå fel och det är det som gjort att det blivit rätt. Det roligaste med att läsa El- och energi är att man får experimentera och har man gjort elcentraler och känner sig klar på det, så experimenterar man med nya system. Vår lärare har köpt in plejd-puckar och det är jättekul att sitta och fiffla lite med dem och jobba sig fram. Det finns ganska mycket olika material. Det är bara att smacka upp på väggen och prova, och lära sig.

Viggo: Jag håller med om det. Jag tycker det är kul med alla problemlösningar. Man lär sig att förstå allt om belysning och automation, som jag inte förstått innan hur det fungerar. Sen har man chans till jobb i framtiden vilket jag tycker är bra. Jag har alltid varit intresserad av El- och energi.

Och vad tycker ni om skolan?

Oliver: Det absolut bästa med vår skola är att vi har otroligt bra lärare, och det har vi haft i alla ämnen.

Viggo: Jag håller med. Vi har alltid haft stabila lärare på skolan.
 

Nu tar ni snart studenten. Vad tänker ni göra efter gymnasiet?

Oliver: Jag vill börja arbeta som elektriker.

Viggo: Ja jag känner samma sak. Det har alltid varit tanken och planen efter – att skaffa jobb så fort som möjligt.
 

Och känner ni att ni har fått förutsättningarna för det?

Viggo: Ja det tycker jag. Vi har haft praktik, så har man skött sig där finns det stor chans att man blir anställd.

Oliver: Ja det har vi. Det finns alltid möjlighet, att vill man lära sig så går det att lära sig. Vill man vara kvar efter lektionstid sitter vår lärare alltid kvar i sin sal, så det är bara att gå in och börja arbeta. Har man driv kan man lära sig hur mycket som helst.