Torsdagen den 7 april var det final i Stylist-SM där Drottning Blankas elever tävlade inom hår, makeup och kläder. I juryn satt bland annat den tidigare Drottning Blanka-eleven Ida Tuovinen som idag jobbar som makeupartist inom TV, reklam och mode.

För det första är det fantastiskt att se alla eleverna och vilken kreativitet alla besitter, så jag är inte orolig för de här eleverna att de kommer kunna gå ut och göra ett bra jobb på riktigt. säger Ida.
Finalen av Stylist-SM arrangeras i år på Kungsmässan mitt i Kungsbacka. Sorlet från publiken ligger som ett täcke över catwalken medan stylisterna kämpar mot klockan för att hinna klart med sina kreationer. Temat för 2022 är huvudstäder i Europa och varje lag har i förväg blivit tilldelad vars en huvudstad. Ida går runt bland de tävlande och tar anteckningar. Eleverna bedöms baserat på allt ifrån samarbete till teknik och kreativitet.
Det här är ett bra sätt att visa upp vad det är vi makeup-artister och stylister gör. Det är verkligen jättekul.

”Jag använder allt som jag lärt mig”
Ida Tuovinen tog studenten från Stylistprogrammet på DBGY Kungsbacka 2011 och har sedan dess arbetat som stylist inom både TV, reklam och mode.
När jag började gymnasiet så tror jag att det fanns 2 skolor i hela sverige som hade stylistlinjen […] Nu finns det överallt. Ida fortsätter tänka tillbaka på vad hon lärde sig på Stylistprogrammet.
Jag brukar tänka på det, vilken lyx det är att få gå 3 år och lära sig så mycket. Det finns många privata utbildningar efter gymnasiet om man vill bli makeupstylist eller hårstylist, men den stora fördelen med att gå det i gymnasiet är att man får så extremt mycket tid och kunskap under så många år. Så jag använder allt som jag lärt mig under gymnasiet i mitt yrke.

Att välja gymnasium
Ida växte upp i Trollhättan och flyttade till Kungsbacka för att gå Stylistprogrammet.
Jag tror att det viktigaste är att välja själv. Fundera på vad tycker jag är roligt och kanske inte vad väljer min kompis eller vad tycker mina föräldrar att jag ska välja? Utan hela tiden att man utgår från sig själv. Att man gör något som man brinner för eller tycker är roligt.

Tips inför examen
Ida har själv arbetat både i butik och som stylist sedan studenten. Företagen ser det som en bra merit att ha gått 3 år på stylistprogrammet och för Ida var det viktigt att komma ut och träffa så många företag som möjligt efter studenten.
Det bästa tipset är att på något sätt våga och vara driven. Man kan maila olika produktionsbolag, butiker eller olika företag. Visa att hej här finns jag. […] ha ett starkt självförtroende så kommer det gå bra.