Lars Skarke jobbade inom kriminalvården under tio år. Idag gör han sitt femte år som lärare i kriminologi – en väldigt populär inriktning med goda framtidsutsikter som lanseras på många DBGY-skolor i höst.

 

Möjligen har Leif GW Persson bidragit till att öka intresset för ämnet hos gemene man, men utbudet av serier hos de stora tv-jättarna är också enormt, även det gör allt fler intresserade av kriminologi.

– Det finns ett stort medialt intresse och pratar du politik, exempelvis inför EU-valet, så är det bland det första som diskuteras, säger Lars Skarke på DBGY Stockholm Södra och fortsätter:

– Det finns också en koppling mellan rädsla och kunskap kring vad som har hänt, titta på USA till exempel, där är intresset för terrorbrott enormt stor. Just på grund av en rädsla för att det ska hända något. Eleverna tycker att det är ett väldigt roligt och intressant ämne vilket naturligtvis är tacksamt när man undervisar i det.

Lars menar att han arbetade så länge inom kriminalvården att han blev intresserad av att undervisa i det. Han gillar att ämnet är tvärvetenskapligt och tangerar både psykologi, sociologi och juridik.

– Jag gillar att jobba med utveckling. Nu startar vi en introduktionskurs i kriminologi. Alltså en kurs, det är inte ett ämne, det är skillnad på det. Jag kör den på försök redan och det känns väldigt bra.

Har du några framtidsdrömmar kring skolan?

– Långsiktigt vill vi jobba mer med samarbeten, en krimportal. Vi vill bli elevers förstaval, och dela kunskap och erfarenheter med våra systerskolor inom Drottning Blanka. Visionen är att vi ska närma oss universitetet mer när det gäller undervisningen.