Elin pluggar hotell- och turismprogrammet på Drottning Blankas Gymansieskola – ett val hon är väldigt nöjd med. Varför? Det avslöjar hon i den här intervjun!

Vad får du lära dig på ditt program?

På hotell- och turismprogrammet jobbar vi mycket praktiskt och lär oss alltifrån att servera och göra hotellfrukostbuffé till att anordna guidade turer och bädda sängar som riktiga kungar. Dessutom får vi möjlighet att ha APL på spännande praktikplatser runt om i hela världen. I de teoretiska ämnena får vi kunskaper som ger djupare förståelse för hur exempelvis ett hotell fungerar, med alltifrån ekonomi och beläggningsgrad till städning. Detta för att vi så småningom ska kunna ta oss till toppen och bli hotellchefer – eller kanske läsa vidare till event manager eller liknande.

Vad är det bästa med ditt program?

Det bästa med programmet är när vi har APL, alltså arbetsplatsförlagt lärande. Det är helt praktiskt och man får verkligen testa sina kunskaper på riktigt. Alla praktikplatser jag har varit på har jag lärt mig något nytt. Dessutom har jag både fått nya kontakter och blivit erbjuden helg- och sommarjobb. Under min sista praktik blev jag faktiskt erbjuden ett heltidsjobb, som jag ska börja på direkt efter studenten. Med andra ord får man en fot in på arbetsmarknaden redan under gymnasiet. Arbetsgivare söker folk med erfarenhet och man lär sig inte det här yrket genom att sitta i skolbänken. Man lär sig genom erfarenhet. 

Varför valde du DBGY?

Jag valde Drottning Blanka för att det är en liten skola. Det känns tryggt och mer familjärt. Sedan tycker jag att det är spännande att skolan inte är som alla andra. Vi anordnar bland annat event, sportaktiviteter och studiebesök kopplade till programmen. Att det hela tiden händer saker gör att skoldagarna inte blir lika enformiga.

Vad är det bästa med din skola?

De bästa med min skola är att jag verkligen älskar programmet jag går. Jag känner verkligen att jag valde rätt. Lärarna är tillmötesgående och anpassar studierna efter klassens önskemål. Som elev får man komma med förslag och önskemål på vad man vill göra för arbeten eller aktiviteter kopplat till de ämnen vi läser. 

Berätta om stämningen på skolan!

Stämningen på DBGY är nog det som är mest unikt med skolan. Vi är nästan som en familj. Vi känner varandra även över årskurserna och programmen – och vi har alltid kul tillsammans. Det är nog inte särskilt vanligt att man har koll på vad majoriteten av eleverna på ens skola heter, men här är det en självklarhet.