När Josefin skulle välja gymnasium letade hon efter ett kreativt program som samtidigt kunde ge henne högskolebehörighet. I den här intervjun berättar hon om vad hon tillslut valde och delar med sig av sina bästa tips inför gymnasievalet.  

 

Varför valde du just Drottning Blankas Gymnasieskola?

Jag gick på en stor grundskola med många elever och kände att jag ville ha något annat på gymnasiet. Jag valde DBGY för att skolan är liten och har bra lärare som är engagerade i eleverna. På öppet hus kände jag direkt att både elever och lärare var lätta att kommunicera med. De tog sig tid att lyssna och visade mig runt på skolan. Jag var däremot osäker på vad jag skulle välja för program och kollade på både Hotell och turism- och Samhällsprogrammet. Samtidigt kände jag att jag ville gå något mer kreativt, eftersom jag gillar att skapa och rita. Jag hittade tillslut Estetiska programmet och insåg att det var allt jag hade letat efter.

Vad får du lära dig på ditt program? 

På estetiska programmet får jag lära mig om konsthistoria och hur man skapar på olika sätt. Vi tecknar och får prova på olika tekniker, som vattenfärg och kol. Vi läser också teoretiska ämnen som svenska och matte. Jag vill läsa vidare efter gymnasiet och därför känns det viktigt att läsa alla grundämnen – samtidigt som jag får göra andra saker som jag tycker är kul.

Citat_Julia_Lund

Vad har varit det bästa med din utbildning hittills?

Det bästa har varit att jag fått en helt ny syn på hur det fungerar med skola och utbildning. Att det finns olika sätt att lära sig på och något som passar för alla. Lärarna kan individanpassa studierna och ger oss scheman för kommande veckor. När man vet hur de planerat lektionerna blir det tydligare vad som krävs och hur man ska förbereda sig. Jag har insett att det går att lära sig på många olika sätt. För min del har det inneburit att ämnen som jag tidigare har haft svårt både blivit roligare och lättare.

Har du några tips kring hur man kan tänka kring gymnasievalet?

Det är väldigt viktigt att du inte går efter vad dina kompisar väljer. Lyssna på magkänslan och tänk på vad du själv vill göra. Du kommer hitta nya kompisar. Det är också bra att försöka utgå ifrån vad du tycker om att göra på fritiden. Älskar du till exempel att skapa och bygga? Då kanske estet eller bygg kan vara något? Om du fortfarande inte vet vad du vill är det bra att prata med SYV.

Josefin_Lund