Shams går i årskurs 1 på Drottning Blankas Gymnasieskola Malmö City och läser profilen Medicin som tillhör det Naturvetenskapliga programmet. I denna intervju delar hon med sig av sina tips inför gymnasievalet och varför Naturvetenskapliga programmet passar just henne.
 

Hej Shams! Kan du berätta lite om skolan och hur det är att läsa Medicin på Drottning Blanka?

Jag tycker att skola är väldigt intressant och det är väldigt bra gemenskap. Man märker att eleverna är engagerade, och lärarna är väldigt engagerade i sitt arbete. De vill verkligen hjälpa en. Man märker att de verkligen brinner för det de gör.

Det är jättespännande att läsa det jag är intresserad av. Som helhet är naturprogrammet väldigt intressant och roligt, och inte lika svårt som jag fick höra i början. Det känns som att de lärare jag har kan sina ämnen och får en att känna att de vill hjälpa en. Läraren gör lektionen rolig och intressant så det blir fina minnen, speciellt för mig som inte brukade gilla matte, men nu på grund av läraren har det blivit jätteroligt.

Hur kom du fram till att det var just Drottning Blanka du skulle plugga på? Har du något tips till andra?

Jag pratade med väldigt många. Jag pratade med SYV som sa att detta va en bra skola och att jag kanske skulle kolla in den tillsammans med ett par andra skolor. Jag kollade in skolorna, gymnasiemässan och skrev med olika personer. Jag blev kopplad till rektorn och skrev med henne, sen gick jag på Öppet hus och tyckte att skolan verkade jätteintressant. Jag tänkte att jag väljer detta som förstahandsval, och blev väldigt glad när jag kom in. Det var jättenervöst. Jag visste inte om jag skulle passa in, men efter någon vecka var det jätteroligt och jag kände lättnad.

Lyssna inte på rykten om skolorna utan läs på själv, gå på Öppet hus och va på mässan. Det är där du får mer information. Prata med människor, det hjälper!
 

Avslutningsvis, vad vill du göra efter studenten?

Jag började fundera för länge sen. Jag vill plugga till läkare och bli kirurg i framtiden, så den här linjen var verkligen ett bra val.