”Utbildningen handlar inte bara om att sitta i en bänk och läsa – vi får även vara ute i butiker och göra övningar som verkligen ger oss erfarenhet.” Så säger Emelie, som pluggar Försäljnings- och serviceprogrammet
på Drottning Blankas Gymnasieskola. I den här intervjun berättar Emelie mer om utbildningen och varför hon tycker att yrkesförberedande program är ett smart val.


Hej Emelie! Hur kommer det sig att du valde att plugga Försäljnings- och serviceprogrammet? 

Jag är egentligen inte jättemycket för att plugga. Jag vill hellre arbeta och lära mig på det sättet. En lärare tipsade då om att man kunde läsa ett yrkesprogram. Jag ville lära mig om sälj och att möta människor, så allt det praktiska kändes viktigt för mig. När jag tar studenten kommer jag redan ha fått ett års arbetslivserfarenhet i och med praktiken.

Vad får du lära dig på ditt program? 

Jag får lära mig allt möjligt! Vi går igenom servicekunskap, entreprenörskap, inköp och massor annat som är viktigt för framtiden. Utbildningen handlar inte bara om att sitta i en bänk och läsa – vi får även vara ute i butiker och göra övningar som verkligen ger oss erfarenhet. Det är den största skillnaden mot grundskolan och det tycker jag är jättekul. Jag känner verkligen att jag har valt rätt.

Emelie pluggar på DBGY

Vad har varit det bästa med din utbildning hittills?

Praktiken! Jag är väldigt matintresserad, så jag valde att praktisera på ICAs delikatessavdelning. Jag blev väl bemött och de sa till och med att jag är välkommen att jobba hos dem när jag fyller 18. Under praktiken blev det tydligt att jag lärt mig saker i skolan som jag hade användning av i jobbet, både om ergonomi och hur man bemöter kunder.

Berätta lite om lärarna och lektionerna!

Jag tycker om alla mina lärare. De är väldigt motiverade och brinner verkligen för sitt jobb. Sedan lär de ut på lite olika sätt. Vissa har quiz och andra jobbar mer med presentationer. Det är tydligt att man jobbar mot personliga mål och får det betyg man gjort sig förtjänt av.

Har du några tips kring hur man kan tänka kring gymnasievalet?

Lägg mycket tid på att kolla upp de program du är intresserad av. Fundera på om du vill plugga vidare eller börja jobba direkt efter gymnasiet. Gör dig så säker som möjligt på ditt val och kolla upp allt du kan. Sedan är det alltid en trygghet att veta att man faktiskt kan byta om det blir fel.