”Jag ville vara säker på att jag gjorde rätt val och när jag satte mig i klassrummet första dagen så var jag det – helt säker.” Så säger Ida, som går på Drottning Blankas Gymnasieskola. I den här intervjun berättar Ida om hur hon kom fram till vad hon ville plugga på gymnasiet och delar även med sig av tips till dig som snart ska välja!

Varför valde du just Drottning Blanka Gymnasieskola?

Jag ville gå på en trygg skola med bra gemenskap. På DBGY kändes det som att lärarna brydde sig och brann för eleverna. Jag bryr mig mer om skolan när jag vet att lärarna ser mig. Då vill man liksom göra dem stolta.

Hur kommer det sig att du valde Barn- och fritidsprogrammet med inriktning träning och ledarskap?

Jag kollade på Barn- och fritidsprogrammet på andra skolor men var inte säker på att jag faktiskt ville jobba med barn. På DBGY erbjöd de något helt unikt och jag har alltid tyckt att idrott har varit ett sjukt roligt ämne. Det kändes som två flugor i en smäll, så jag valde det. Jag får göra det jag tycker är roligt och samtidigt förbereda mig för vidare studier.

Vad får du lära dig på ditt program? 

Alltifrån vilka muskelgrupper som används i olika övningar, till vilken mat man ska äta för att nå sin bästa fysiska kapacitet. Vi får också lära oss skillnaderna mellan fysisk hälsa, psykisk hälsa, social hälsa och folkhälsa. Jag tycker att träningslära är den roligaste kursen hittills. Då får vi hålla igång och pratar om träning. Jag älskar de vanliga kärnämnena också, som historia. Det skiljer sig mycket från grundskolan eftersom vi får välja vad vi vill fördjupa oss i och lärarna kan anpassa utbildningen på ett annat sätt. 

Elev på Drottning Blankas Gymnasieskola

Vad har varit det bästa med din utbildning hittills?

Att alla har samma mål i klassen. Det gör att vi blir starka tillsammans. Vi ställer upp gemensamma mål och hjälper varandra genom att peppa och ge energi. Målet är ju att vi ska klara utbildningen. Vi har även mentorer man kan gå till för att få hjälp, om man t.ex. ligger efter i ett ämne. Då lägger vi upp ett schema för hur man ska klara kursen. Jag tycker att mentorskapet är väldigt viktigt.

Hur såg vägen fram till gymnasievalet ut för dig?

Jag gjorde allt man kunde, både skuggning, öppet hus och mässa. Jag ville vara säker på att jag gjorde rätt val och när jag satte mig i klassrummet första dagen så var jag det – helt säker. Det hjälper så mycket att göra alla delar.  När jag besökte DBGY på öppet hus kändes det som att de lyssnade på mig. Det var en varm och öppen stämning. Jag kände mig hemma innan jag ens hade börjat på skolan. Den stämningen känner jag fortfarande av. Hela skolan är som ett stort lag. Jag kan längta till skolan även på helgerna. Att få träffa eleverna, att höra ett godmorgon från en lärare eller att säga hej till någon man inte känner utan att få konstiga blickar.

Idas tre bästa tips inför gymnasievalet

  1. Fundera på vad du själv vill istället för att göra som dina kompisar.
  2. Gå för dig själv på gymnasiemässan, så att du verkligen kan fokusera.
  3. Tänk inte att en praktiskt linje automatiskt innebär att du inte kan plugga vidare, för det kan du och det kanske dessutom blir roligare.

Läs mer om programmet som Ida läser här!