Det är inte alltid lätt att veta hur man ska tänka kring gymnasievalet. Därför kan det vara skönt att läsa om någon som redan går på gymnasiet. I den här intervjun delar Sara, som pluggar på Drottning Blanka, med sig av sina bästa råd till dig som snart ska välja gymnasium.

Varför valde du just Drottning Blankas Gymnasieskola?

Jag valde först mellan DBGY och en annan skola. Valet föll tillslut på DBGY för att lärarna kändes engagerade. Det var ganska små klasser och det kändes helt rätt för mig. Däremot var jag väldigt förvirrad över vilket program jag skulle välja. Jag visste att jag ville läsa en bred linje och valde tillslut samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap och kriminologi .

Vad får du lära dig på ditt program? 

Jag får lära mig hur människor tänker och varför vi agerar som vi gör. Vi har börjat med psykologi nu i tvåan och man får verkligen förståelse för det egna beteendet och hur det undermedvetna fungerar. Vi lär oss också om samhället, riksdagen och andra institutioner. Det är jättespännande!

Vad har varit det bästa med din utbildning hittills? 

Att det är en bred linje som ger mig många möjligheter i framtiden. Vi får en inblick i flera olika yrken och erfarenhet av så många olika saker. Några gånger om året bjuder skolan in gästföreläsare och vi har även möjlighet att önska vilka föreläsare vi vill ha. Förra gången hade vi besök av en polis, som berättade hur en arbetsdag kan se ut. Vi har även haft föreläsningar med en journalist, en sjuksköterska och annan vårdpersonal.

Saras bästa tips inför gymnasievalet

  1. Om du är förvirrad och inte riktigt vet vad du är intresserad av – välj en bred linje! Väljer du en bred linje behöver du inte bestämma dig direkt, så länge programmet är studieförberedande.
  2. Lärarna i nian skrämde oss lite och sa att allt skulle bli mycket svårare på gymnasiet. Det stämmer att det är tuffare nu, men vi får samtidigt mycket mer hjälp från lärarna. 
  3. Det är ett viktigt val, men det finns möjlighet att ändra sig och byta program om du känner att du hamnat fel.