”Alla kan lyckas!”. Det menar Erik Montoya, som pluggade hotell- och turismprogrammet och nu arbetar som concierge på det femstjärniga hotellet Upper House. Vid 24 års ålder blev Erik den yngsta i Sverige att väljas in i conciergernas branschorganisation, Les Clefs d’Or. I den här intervjun berättar han om vägen mot jobbet och hur det var att plugga på Drottning Blankas Gymansieskola.

Kan du berätta kort om dig själv och din arbetsplats Upper House?

Jag är chef för concierge, reception och frukost här på Upper House i Göteborg, som flera år i rad blivit korat till Sveriges bästa hotell av Tripadvisor. Concierge är en roll som går ut på att erbjuda hotelllets gäster en extra tjänst och att hjälpa dem med allt runt deras hotellvistelse. Vi ger rekommendetioner, bokar restauranger och ordnar olika aktiviteter som Göteborg har att erbjuda.

Hur såg vägen till ditt jobb ut efter studenten på Drottning Blanka?

Efter studenten visste jag att jag ville studera vidare, men jag kände också att jag ville ha lite arbetslivserfarenhet först. Efter ett par år på hotell i Norge började jag studera Hospitality Management på SHMS i Schweiz. Jag gjorde min sista praktik på Upper House och blev efter det erbjuden en heltidstjänst.

Vad är ditt bästa tips inför gymnasietiden?

Mitt tips är att ha en målbild! Tänk på vad som är nästa steg och hur du kan ta dig dit. Det är lättare att sätta delmål när man har en konkret målsättning. Alla kan lyckas!

Om man vill gå Hotell- och turismprogrammet – vad kan man rikta in sig på?

Det är ju brett så man kan välja vad som helst. Tack vare inriktningen får man mycket praktik, men du kan också välja en högskoleförberedande grund. Det här är verkligen ett program som lär en att jobba med människor och vara ”service minded”, vilket är bra kunskaper i alla sammanhang på olika arbetsplatser.

Varför ska man välja Drottning Blanka?

Min erfarenhet är att Drottning Blankas skolor ofta är lite mindre, vilket gör att man har den extra möjligheten att skapa en bättre relation till sina lärare, lära sig mer och samtidigt utvecklas som individ.

Erik är Sveriges yngsta concierge

Vill du, precis som Erik, jobba med människor och tänker dig en framtid inom hotell, konferens eller evenemang? Då kan hotell- och turismprogrammet på Drottning Blanka vara det du söker! Du kan plugga programmet på följande skolor: