UF-året är i full gång och runtom i landet håller gymnasieelever som bäst på att sjösätta sina företagsidéer. I förra veckan var Drottning Blankas Gymnasieskola i Uddevalla värdar för Fyrbodals UF-kickoff.  

 

Gör det lättare för skolklasser att samla in pengar

Totalt medverkar fyrtio DBGY-elever från Uddevalla med UF-företag. Tre av dem är Moa, Osama och Nahed, som läser andra året på Handels- och administrationsprogrammet på Drottning Blankas Gymnasieskola i Uddevalla. Tillsammans har de startat UF-företaget Fifty50. Deras företagsidé går ut på att erbjuda ett nytt sätt för skolklasser och organisationer att samla in pengar till olika gemensamma aktiviteter.

Osama, som är VD och företagsledare för Fifty50, förklarar:

– En klass som planerar att åka på skolresa måste förstås samla in pengar först. Det vanligaste sättet att göra det är genom försäljning av tillexempel kakor och underkläder. Det finns ett antal aktörer på marknaden idag, men vi har märkt att köpargrupperna har tröttnat på produkterna som erbjuds och att försäljarna inte heller tycker att det känns särskilt roligt att sälja samma saker gång på gång.

Moa, ekonomi- och kommunikationsansvarig, fortsätter:

– Vårt koncept går ut på att göra det lättare för ungdomar att samla in pengar, främst genom att erbjuda något som köparna faktiskt vill ha. Det ska vara ett varierat utbud med produkter som underlättar för köpargruppen i vardagen, t.ex. olika köksprylar och toalettartiklar – saker man verkligen har användning av.

Nahed, marknadsansvarig och inköpare, fyller i:

– Dessutom kommer vi att erbjuda en större andel av vinsten till försäljarna än vad existerande aktörer gör. Vi kommer att erbjuda 50 %, tillskillnad från 20 % som är standard för många andra aktörer. Det är även därför vårt företag heter Fifty50.

Moa och Osama, två tredjedelar av UF-företaget Fifty/50

 

Vill fortsätta driva företag i framtiden

Alla tre är överens om att UF är en möjlighet som man ska se till att tillvarata. Utöver att det är roligt ser de det nämligen som en chans att få både arbets- och livserfarenhet under skoltiden:

– Att kunna alla delar av att starta och driva ett företag är något man tjänar på i framtiden.

När Osama, Moa och Nehad får frågan om de tror att de kommer vilja driva företag i framtiden, svarar alla med ett rungande ja. De berättar att förhoppningen är att kunna fortsätta driva Fifty/50 även efter att UF-året är slut. De tillägger att Drottning Blanka ger dem goda förutsättningar att lyckas och att de får bra stöd på vägen mot att uppnå sina mål. Att skolan har duktiga lärare är något som de särskilt framhåller:

– Vi får all hjälp vi behöver från lärarna. Fastnar vi med något finns de alltid där. De peppar och har som mål att alla ska lyckas.

 

Den största utmaningen

Nästa steg för trion är att påbörja marknadsföringen. Att etablera företaget och få allt att rulla, ser de som den största utmaningen, varför marknadsföringen blir en viktig del. Utöver skolbesök och traditionell marknadsföring i form av affischer kommer de att använda sig av sociala medier. Därefter är det dags för delen de ser allra mest fram emot:

– Snart börjar det som är mest spännande med att ha ett företag – att sälja på riktigt!

Fifty/50 räknar med att vara igång med försäljningen i januari 2020 och vi önskar dem stort lycka till!

 

UF på DBGY

Ung företagsamhet ingår som obligatorisk kurs om du läser Ekonomi– eller Handels- och administrationsprogrammet på Drottning Blankas Gymnasieskola. Alla som vill har dock möjlighet att starta ett UF-företag.