Vad kan man göra efter stylistprogrammet? Det vet Felicia Rosenlöf, som har utbildat sig till stylist på Drottning Blankas Gymnasieskola. Här berättar hon om vad som har hänt sedan hon tog studenten år 2018 och om vikten av att våga gå sin egen väg!

Att ägna sig åt det man älskar

När jag först började gymnasiet kände att jag var på fel spår. Jag hade valt naturprogrammet, men det kändes inte rätt. Jag bestämde mig för att tänka om och insåg att jag ville ägna mig åt något jag älskar – även under skoltiden. Mitt hjärta har alltid brunnit för styling, så under andra terminen i årskurs 1 bytte jag till Stylistprogrammet och det var så allt började.

Tiden på Drottning Blanka gav mig mycket. Jag fick möjlighet att ta mig an olika uppdrag och på den vägen kunde jag redan under gymnasiet skapa ett helt kontaktnät, som till stor del hjälpt mig nå dit jag är idag. Jag fick exempelvis göra praktik på en TV-serieinspelning, hjälpa till på inspelningen av en dokumentärfilm och dessutom åka till Kanada på utbyte i en månad. Jag fick till och med möjlighet att vara borta från skolan den sista tiden, då jag fick jobb på en TV-serie. Detta tack vare att mina fantastiska lärare och rektor hade förtroende för mig och förstod vilken chans det innebar.

Felicia Rosenlöf

Det bästa med DBGY

Det bästa med Drottning Blanka och min gymnasietid är svårt att peka ut. Inte för att det inte finns något bra, utan för att det finns så mycket! En av de bästa stunderna var när jag fick reda på att jag skulle få åka till Kanada. Där fick jag bland annat hjälpa till i en sminkbutik, besöka en skola där de gjorde allt från skönhetssmink till stora varelser och dessutom jobba på en årlig parad. Det var en underbar upplevelse och att jag fick ett rekommendationsbrev som jag kan använda i mitt CV är jag verkligen stolt över.

Mask och peruk

Jobbar både med TV och teater 

Min stylistkarriär började alltså redan innan studenten, när jag jobbade med TV-serien. Två dagar efter studenten var jag åter på plats på inspelningen och redo att sminka Johan Glans. Efter att inspelningen avslutats fick jag erbjudande om att jobba på Helsingborgs stadsteater – och där är jag än idag. Jag gör peruker, sminkar skådespelare, gör masker och mycket mer.

Vid sidan av teatern har jag även tackat ja till andra uppdrag. Jag har jobbat med en webbserie tillsammans med systrarna Amanda Schulman och Hannah Widell. Jag har gjort sminkningar och håruppsättningar till bröllop och sommaren 2019 tackade jag ja till en TV-serieinspelning som kommer ha namnet ”Tunna Blå linjen”. Det är en polisserie som släpps 2021, så mer kan jag inte säga just nu. Jag har även hoppat in som maskör på föreställningen Grease, som Nöjesteatern i Malmö har satt upp.

Jag har planer inför framtiden, många sådana. Mitt första mål är att ta mig till Stockholm och sedan tar jag det vidare därifrån. Jag vill inte planera för mycket, utan är beredd att flytta på mig för nya uppdrag som kommer längs vägen. Det tror jag är en värdefull nyckel. Vem vet, kanske jobbar jag utomlands om några år. Hur det än blir kommer jag jobba för det och trivas där jag är.

Felicia Rosenlöf Alumn

Tips inför gymnasievalet

Mitt tips till dig som ska välja gymnasium är att välja det som känns rätt för just dig. Gå inte efter vad andra väljer eller vad du tror andra vill att du ska välja. Jag fick höra att jag inte skulle lyckas om jag valde ett yrkesprogram, men jag lyckades till och med få jobb innan jag hade gått ut gymnasiet. Idag, två år senare, har jag fått fantastiska möjligheter och många roliga uppdrag framför mig. Det gäller bara att ta chansen när du får den.

Till dig som går i gymnasiet just nu vill jag säga fortsätt kämpa! Det kommer finnas tuffare perioder under din utbildning, men det kommer löna sig i slutändan om du kämpar för det. Pluggar du på Stylistprogrammet är det viktigt att komma ihåg att övning ger färdighet. Sätt dig hemma och öva och ta vara på din lektionstid.

Är du nyfiken på stylistprogrammet? Läs mer här!