”När jag läste på om programmet kändes allt rätt. Det känns faktiskt fortfarande som en riktig fullträff.”, så svarar Tannick på frågan om varför hon valde att plugga ekonomiprogrammet på Drottning Blankas Gymnasieskola. Lara, som läser samma program, är också nöjd med sitt val. I den här intervjun delar tjejerna med sig av tips inför gymnasievalet och vi får även veta vad de tycker om Drottning Blankas Gymnasieskola!

Hej Lara och Tannick! Hur kommer det sig att ni valde Drottning Blankas Gymmnasieskola?

Lara: Min kusin gick på Drottning Blanka, så jag var nyfiken och började söka information för att se vilka program skolan erbjöd. Därefter besökte jag skolan på gymnasiemässan och gick både på öppet hus och elev för en dag. För varje besök och träff bekräftades det som min kusin berättat för mig. Lärarna var trevliga och engagerade på ett sätt som jag inte kände igen från grundskolan. DBGY blev mitt förstahandsval och dagen jag fick mitt antagningsbesked var den bästa i mitt liv.

Tannick: Jag känner också en som redan går på Drottning Blanka, och hon berättade så mycket gott om skolan. Förutom saker som att det är bra gemenskap och fräscha lokalerna, så berättade hon mycket om lärarna. Jag gick på Öppet hus och märkte att allt hon sagt stämde. Alla var ärliga om skolan och det kändes tryggt. Vi har blivit som en familj, där alla känner alla och vi umgås även över årskurserna. 

 

Lara och Tannick pluggar på DBGY

Ni pluggar båda ekonomiprogrammet med juridisk inriktning, hur kom ni fram till att ni ville gå det programmet?

Tannick: Jag vill bli advokat och jag älskar företagsekonomi. Jag driver redan nu ett företag bredvid studierna. Sedan tycker jag att det är spännande med kriminologi, vilket vi också får läsa. När jag läste på om programmet kändes allt rätt. Det känns faktiskt fortfarande som en riktig fullträff.

Lara: Min familj är väldigt måna om att jag ska få en bra karriär. Min syster är till exempel advokat i USA och precis som henne har jag alltid varit intresserad av juridik. När jag läste kursinnehållet för programmet på DBGY insåg jag att det innehöll exakt de ämnena jag älskar.

 

Vad har varit det bästa med utbildningen hittills?

Båda: Sammanhållningen! Det är tydligt att alla kämpar för att nå sina mål, men att vi gör det tillsammans. Första tiden kändes vissa ämnen lite svåra, men när man väl kom in i det var det inte några problem. Det beror kanske främst på lärarna, som verkligen stöttar och vet exakt hur de ska göra. Vi har så grymma lärare!

Vilka är era bästa tips inför gymnasievalet?

Lara: Först måste du fundera på vad du brinner för. Vad är dina drömmar och mål? Hur ser möjligheterna ut efter utbildningen? Gör en lista över alla skolor innan du börjar utvärdera. När du har kommit så långt är det bra att försöka undersöka hur lärarna är. Har de den erfarenheten som krävs för att du ska kunna nå dina mål? Försök att prata med eleverna för att få en inblick i hur det faktiskt är att gå på skolan. 

Tannick: Det finns flera bra hemsidor som listar både skolor och program i Sverige. Där står det även vad man kan bli efter utbildningen och vad som är bäst att läsa beroende på vad vill plugga på universitetet. Jag besökte nästan alla skolor som hade juridikinriktning och kunde därefter utvärdera dem. Det är även bra att prova på att vara elev för en dag för att se hur det verkligen är. Hur är klassrummen? Hur är lärarna? Vad är viktigt för dig?