I tisdags gick den sydsvenska regionala deltävlingen i Yrkes-SM av stapeln. Vinnare i kategorin Vård och omsorg blev Drottning Blanka-eleven Wilma, som nu är klar för klar för nästa steg i Yrkes-SM.

– Som handbollsspelare är jag van att tävla, men inte utan laget! Jag var sjukt nervös!, säger Wilma.

– Men sen när man går in är det bara att köra och ta på sig rocken.

För Sydsvenskan berättar Wilma att hon under hösten har tränat tillsammans med en av sina lärare. Utöver de vanliga lektionerna som ingår i vårdprogrammet har Wilma även fått göra studiebesök och extrapraktik för att ladda upp inför tävlingen

Agera hemtjänstpersonal

Tävlingen går ut på att genomföra ett iscensatt hemtjänstbesök – precis som om det vore på riktigt. Under det spelade hemtjänstbesöket agerar de tävlande personal och får hjälpa ett äldre par i deras hem. Poäng delas därefter ut av en jury utifrån hur väl uppgiften utförts. Juryn bedömer alltifrån hygien och problemlösningsförmåga till bemötande och medicindelegering.

Synliggöra yrken inom vård och omsorg

Yrkes-SM är en tävling som arrangeras av World Skills Sverige. Syftet är att synliggöra yrkesområdet och visa vad det innebär att arbeta inom vård och omsorg. Efter de regionala deltävlingarna väntar Yrkes-SM den 22-24 april 2020. Vinnaren i SM får representera Sverige i Yrkes-VM i Kina 2021.

Vi säger grattis till Wilma och önskar henne stort lycka till i nästa steg av Yrkes-SM!

Wilma vinner deltävling i Yrkes-SM