ESMUS

Artisten - musik

Vill du spela i band? Vill du bli en bättre sångare och instrumentalist? Vill du stå på scen och åka ut på turné?

Vill du få samma högskoleförberedande grund som i ett samhällsprogram för att kunna studera vidare på högskolor och universitet?

Hälften av lektionerna består av musikundervisning på din nivå i mindre grupper där du får mer tid att utvecklas. Lektionerna avlöses av konserter och turnéer, inspelningsprojekt samt studier med gästlärare. På musikprogrammet undervisar legitimerade musiklärare som själva är aktiva i musikbranschen. I skolans fräscha lokaler har du tillgång till professionell inspelningsstudio och välutrustade musiksalar. Med Kulturkvarteret som närmsta granne används konserthusets scen som given hemmaarena. Utöver individuell undervisning på ditt valda instrument/sång får du även gruppundervisning i samtliga ensembleinstrument (gitarr, bas, piano och trummor). Hos oss får du verktygen att vara en del av morgondagens musikbransch!

Du spenderar din skoltid till stor del i en professionell och modern musikmiljö med bra utrustning och utbildade musiklärare som även jobbar som musiker och producenter själva. Du kommer att få vänner för livet och träffa likasinnade som också tycker om att spela och eftersom grupperna är små sträcker sig gemenskapen över årskurserna. Efter utbildningen har du inte bara utvecklats som musiker och producent utan har också behörighet till att söka Musikhögskola där du kan utbilda dig till musiker eller musiklärare. Du kan också söka musikproducentutbildningar men även andra högskolor och universitet som inte har med musik att göra.

Om programmet

Det estetiska programmet passar dig som är intresserad av kreativitet, samspel och utveckla din förmåga till eget skapande och framförande. Du får även lära dig att ha hantera digitala verktyg och medier. Artisten är ett exklusivt musikprogram som riktar sig till dig som älskar musik och vill spela och sjunga. Vårt musikprogram är ett högskoleförberedande program likt ett samhällsvetenskapligt program. Du får samma grundbehörighet för att söka vidare men byter språkfördjupningen och samhällsfördjupningen mot konserter och musikskapande. När du gått klart vårt allsidiga program kan du jobba som musiker eller välja att studera vidare inom många områden utanför musiken. Vi erbjuder två inriktningar – Musik samt Musik samhälle, ett val du gör inför årskurs 2.

Gymnasiegemensamma ämnen Poäng
Engelska 5 100
Engelska 6 100
Historia 1b 100
Historia 2b - kultur 100
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1b 100
Naturkunskap 1b 100
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1b 100
Svenska 1 100
Svenska 2 100
Svenska 3 100
Programgemensamma ämnen Poäng
Estetisk kommunikation 1 100
Konstarterna och samhället 50
Inriktning Poäng
Ensamble med körsång 200
Instrument eller sång 100
Gehörs- och musiklära 1 100
Poäng
Individuellt val 200
Gymnasiarbete 100
Inriktningsämnen Poäng
Ensemble med körsång 200
Instrument eller sång 100
Gehörs- och musiklära 1 100
Gymnasiearbete 100
Summa: 2500