HVFRI

Frisör

Frisöryrket är ett spännande och kreativt yrke där du får direkt respons från kunden på ett bra utfört arbete. Praktik och teori går hand i hand. På hantverksprogrammet frisör lär du dig att utveckla dagsaktuella frisyrer till vardag och fest, för barn, kvinnor och män, med hänsyn till kundens förutsättningar, behov och önskemål.

Kundbehandling och service är naturliga inslag i utbildningen och genom samarbete mellan skolan och näringslivet (nationellt och internationellt) skapar vi en god grund för ett arbete som motsvarar yrkets krav. Varierande arbetsmoment så som klipp- och färgtekniker är en del av arbetet. Förberedande kunskaper och färdigheter i frisöryrkets alla delar ingår och du arbetar både på dockor och kunder i skolans frisörsalong. Här får du utnyttja din kreativitet och skapa med dina händer.

Under sammanlagt 15 veckor har du även APL där du får utbildning ute på en arbetsplats och där dina kunskaper tillämpas. Självfallet finns även möjlighet att läsa in högskolebehörighet inom ramen för programmet.

Om programmet

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram och efter examen ska du ha de kunskaper som krävs för att arbeta som frisör eller som hår- och makeupstylist. Inom alla hantverksyrken är det viktigt med personlig prägel, en skicklighet i tekniker, hög kvalité samt insikt i design. Under utbildningen får du därför insikt i dessa delar för att bli skicklig inom det hantverk du väljer.

Inom ramen för programmet finns möjlighet att välja högskoleförberedande programfördjupning samt Svenska 3 och Engelska 6 som individuellt val. På detta sätt når du även en grundläggande högskolebehörighet.

Om ansökan

Vi hjälper dig

Kontakta oss gärna om du har frågor om ansökan, eller prata med din studie- och yrkesvägledare.

Ansökningskod

HVFRI

Gymnasiegemensamma ämnen Poäng
Engelska 5 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1 100
Programgemensamma ämnen Poäng
Entreprenörskap 100
Hantverk - introduktion 200
Tradition och utveckling 100
Inriktningsämnen Poäng
Frisör 1 200
Frisör 2 200
Material och miljö 100
Gymnasiearbete 100
Individuellt val 200
Programfördjupningskurser 700
Summa: 2500