HVFRI

Hår- och makeupstylist (HVSTY)

DU + PROGRAMMET

Du vill veta mer om skönhet och trender när det gäller personlig stil, mode, hud och hår. Har du koll på det senaste och vill inspirera och hjälpa andra? Vårt stylistprogram lär dig styling från topp till tå. Drottning Blankas gymnasieskola är Sveriges största utbildare av stylister.

UNDER TIDEN

På programmet lär du dig styling med make up, hår och kläder. För att bli duktig på att lägga make up krävs fingerfärdighet och koncentration. Färg- och stilanalys samt färglära är nödvändigt för att ge bra rådgivning. Grundläggande hudvård samt manikyr och nageldekoration ingår i utbildningen. Du kommer lära dig hur man bemöter kunder på ett professionellt sätt och få möjlighet att starta och driva ett eget företag genom Ung Företagsamhet. Vi arbetar ofta med olika typer av projekt och events som ger dig möjlighet att tillämpa dina kunskaper i ett verkligt sammanhang. Varje år anordnar Drottning Blankas gymnasieskola Stylist-SM för eleverna på Stylistprogrammet. Under 15 veckors APL* får du också praktisera på en arbetsplats.

EFTERÅT

När du är klar med skolan kan du arbeta som hår- och make up-stylist på salong, i modebranschen, åt fotografer eller inom tv, musikvideo, film och teater. Du kan även jobba i klädbutik. Vill du ta ett gesällbrev som till exempel make up-artist är vår utbildning en mycket bra grund. Som stylist har du har även möjlighet att starta eget företag. Självklart finns valbara kurser som ger grundläggande behörighet för högskola eller universitet.

Programmet ger möjlighet till grundläggande behörighet för högskola eller universitet.

*Arbetsplatsförlagt lärande = 15 veckors praktik

Om programmet

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram och efter examen ska du ha de kunskaper som krävs för att arbeta som frisör eller som hår- och makeupstylist. Inom alla hantverksyrken är det viktigt med personlig prägel, en skicklighet i tekniker, hög kvalité samt insikt i design. Under utbildningen får du därför insikt i dessa delar för att bli skicklig inom det hantverk du väljer.

Inom ramen för programmet finns möjlighet att välja högskoleförberedande programfördjupning samt Svenska 3 och Engelska 6 som individuellt val. På detta sätt når du även en grundläggande högskolebehörighet.

Om ansökan

Vi hjälper dig

Kontakta oss gärna om du har frågor om ansökan, eller prata med din studie- och yrkesvägledare.

Ansökningskod

HVFRI

Gymnasiegemensamma ämnen Poäng
Engelska 5 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1 100
Programgemensamma ämnen Poäng
Entreprenörskap 100
Hantverk - introduktion 200
Tradition och utveckling 100
Inriktningsämnen Poäng
Hantverksteknik 1 200
Hantverksteknik 2 200
Material och miljö 100
Gymnasiearbete 100
Individuellt val 200
Programfördjupningskurser 700
Summa: 2500