HTHUT

Hotell och turism

Vill du jobba inom världens största näringsgren? Gillar du service, internationella möten och människor? Då är Hotell och turism rätt utbildning för dig.

Inom utbildningen kan du välja till kurser för att bli behörig till vidare studier.

Vi är skolan som bryr sig om både dig som elev och världen som du så småningom ska ut i. Därför har varje år hos oss ett tydligt fokus: personligt (år 1), lokalt (år 2) och globalt engagemang (år 3). Det börjar med din personliga utveckling och slutar med hur du kan vara med och driva framgång inom ditt område även för andra på vår jord. Läs mer nedan om vad som händer varje år på just den här utbildningen.

Detta händer under din tid på Hotell och turism

År 1

Personligt

Under år 1 får du lära dig om vad turism- och besöksnäringen är, om olika yrken och arbetsuppgifter i branschen. Du lär dig om hur turismen har utvecklats, vart vi reser idag och varför. Vi arbetar med begreppen sälja, resa, bo, äta och göra.

Din resa mot ett framtida yrke inom världens största och mest växande näring har börjat. Vårt mål är att du kan agera serviceinriktat.

EXEMPEL PÅ VAD VI GÖR UNDER ÅR 1:

  • Skapar DBGY Travel Magazine
  • Driver en fiktiv blogg på resetidningen Vagabond
  • Undervisning i verkligheten på t. ex. Helsingborg Arena och Scandic
  • ”Interrail” – övar på att sälja in en tågluff
År 2

Lokalt

Nu tar vi klivet vidare, under år 2 omsätter du dina kunskaper och färdigheter i branschen under två APL-perioder. Du lär dig frukost- och bufféservering samt service och bemötande i verkligheten.

Efter år 2 förstår du hur gäster vill bli bemötta och hur det känns att arbeta i fungerande team. Du har en djupare förståelse för hela besöksnäringen.

EXEMPEL PÅ VAD VI GÖR UNDER ÅR 2:

  • Deltar i debatt om hållbar utveckling inom turism
  • Välgörenhetsprojekt
  • Skånska mästerskapen i hotell och turism
  • Arbetar med bokningsprogram inom reception
  • Arbetsplatsförlagt lärande (APL) med fokus frukost, bufféservering samt service och bemötande
År 3

Globalt

Nu är det skarpt läge som gäller! Under sista året vässas alla dina kunskaper inför ett framtida arbetsliv eller framtida studier.

Hösten blir intensiv med teoretiska studier. Vårterminen börjar med 12-veckors APL i Helsingborgsområdet, Sälen eller utomlands utifrån dina förutsättningar. Efter tre år är du en attraktiv medarbetare inom en alltid viktig näring!

EXEMPEL PÅ VAD VI GÖR UNDER ÅR 3:

  • Arrangerar en rad olika aktiviteter och evene- mang, exempelvis temadagar, skolmästerskap inom hotell och turism samt fadderdag
  • Fokuserar på Gymnasie-SM
  • Arbetsplatsförlagt lärande (APL) 12 veckor
År 1
År 2
År 3

Personligt

Under år 1 får du lära dig om vad turism- och besöksnäringen är, om olika yrken och arbetsuppgifter i branschen. Du lär dig om hur turismen har utvecklats, vart vi reser idag och varför. Vi arbetar med begreppen sälja, resa, bo, äta och göra.

Din resa mot ett framtida yrke inom världens största och mest växande näring har börjat. Vårt mål är att du kan agera serviceinriktat.

Lokalt

Nu tar vi klivet vidare, under år 2 omsätter du dina kunskaper och färdigheter i branschen under två APL-perioder. Du lär dig frukost- och bufféservering samt service och bemötande i verkligheten.

Efter år 2 förstår du hur gäster vill bli bemötta och hur det känns att arbeta i fungerande team. Du har en djupare förståelse för hela besöksnäringen.

Globalt

Nu är det skarpt läge som gäller! Under sista året vässas alla dina kunskaper inför ett framtida arbetsliv eller framtida studier.

Hösten blir intensiv med teoretiska studier. Vårterminen börjar med 12-veckors APL i Helsingborgsområdet, Sälen eller utomlands utifrån dina förutsättningar. Efter tre år är du en attraktiv medarbetare inom en alltid viktig näring!

EXEMPEL PÅ VAD VI GÖR UNDER ÅR 1:

  • Skapar DBGY Travel Magazine
  • Driver en fiktiv blogg på resetidningen Vagabond
  • Undervisning i verkligheten på t. ex. Helsingborg Arena och Scandic
  • ”Interrail” – övar på att sälja in en tågluff

EXEMPEL PÅ VAD VI GÖR UNDER ÅR 2:

  • Deltar i debatt om hållbar utveckling inom turism
  • Välgörenhetsprojekt
  • Skånska mästerskapen i hotell och turism
  • Arbetar med bokningsprogram inom reception
  • Arbetsplatsförlagt lärande (APL) med fokus frukost, bufféservering samt service och bemötande

EXEMPEL PÅ VAD VI GÖR UNDER ÅR 3:

  • Arrangerar en rad olika aktiviteter och evene- mang, exempelvis temadagar, skolmästerskap inom hotell och turism samt fadderdag
  • Fokuserar på Gymnasie-SM
  • Arbetsplatsförlagt lärande (APL) 12 veckor

Efter studenten

  • Receptionist
  • Eventpersonal/planerare
  • Konferenspersonal
  • Servitris/servitör
  • Hotell/F&B/Revenue Manager
  • Reseledare
  • Flygvärd/värdinna

Mål - Efter gymnasiet

  • Arbete
  • Vidareutbildning
  • Eget företag
  • Alumni

Om programmet

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram där du efter examen ska nå kunskaper som krävs för att arbeta inom evenemang, hotell-, konferens- och turismnäringen. Programmet strävar mot att utveckla kunskaper inom service och kundbemötande samt inom försäljning, marknadsföring, kommunikation och entreprenörskap. Självklart finns möjlighet att nå grundläggande högskolebehörighet inom ramen för programmet.

Drottning Blankas Gymnasieskola samarbetar med César Ritz Colleges vilket innebär att våra studenter kommer ges möjlighet att tillgodoräkna sig del av sin utbildning om de väljer att fortsätta sina studier där.

Om ansökan

Vi hjälper dig

Kontakta oss gärna om du har frågor om ansökan, eller prata med din studie- och yrkesvägledare.

Ansökningskod

HTHUT

Gymnasiegemensamma kurser Poäng
Engelska 5 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 100
Programgemensamma kurser Poäng
Engelska 6 100
Entreprenörskap 100
Logi 100
Konferens & evenemang 100
Service & bemötande 100
Besöksnäringen 100
Resmål & resvägar 100
Hållbar turism 100
Programfördjupningskurser Poäng
Aktiviteter och upplevelser 100
Guide och reseledare 100
Evenemang 100
Reception 1 100
Marknadsföring och försäljning 100
Service och bemötande 2 100
Personlig försäljning 100
Frukost och bufféservering 100
Poäng
Gymnasiearbete 100
Individuellt val 200
Summa: 2500