SAMED

Medier, information och kommunikation

Det högskoleförberedande samhällsvetenskapsprogrammet ger en bred grund och riktar sig mot dig som är intresserad av medier, nyheter och journalistik. Inriktningen passar dig som tycker om att diskutera och vill göra skillnad i vår massmediala värld.

Programmet förbereder dig för ett yrkesliv i den spännande mediebranschen. Du får en bred allmänbildning med ett historiskt perspektiv, som ger dig en bra grund för både kreativa produktioner och nutidsdebatter. Hos oss får du lära dig att behärska olika mediekanaler samt att skriva på ett slagkraftigt sätt. Du får lära dig tidningsarbete som källgranskning, research, foto och webb. Utbildningen ger dig högskolebehörighet och den kunskap du behöver för att slå igenom i mediebruset.

Om programmet

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett brett högskoleförberedande program som riktar sig mot dig som är intresserad av att studera vidare inom ett brett samhällsvetenskapligt område. Utbildningen fokuserar på samhälle, samspel mellan länder eller mellan individ och samhälle samt hur lika eller olika alla människors levnadsvillkor kan se ut.

Samhällsprogrammet har tre nationella inriktningar: Samhällsvetenskap, Beteendevetenskap och Medier, information och kommunikation. Drottning Blankas Gymnasieskola arbetar med tydliga profiler inom inriktningarna för att du ska få en känsla av att ditt intresse är tätt sammankopplat med kursernas innehåll.

Om ansökan

Vi hjälper dig

Kontakta oss gärna om du har frågor om ansökan, eller prata med din studie- och yrkesvägledare.

Ansökningskod

SAMED

Gymnasiegemensamma ämnen Poäng
Engelska 5 100
Engelska 6 100
Historia 1b 100
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1b 100
Matematik 2b 100
Naturkunskap 1b 100
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1b 100
Svenska 1 100
Svenska 2 100
Svenska 3 100
Programgemensamma ämnen Poäng
Filosofi 1 50
Moderna språk 200
Psykologi 1 50
Inriktningsämnen Poäng
Journalistik, reklam och information 1 100
Medieproduktion 1 100
Medier, samhälle och kommunikation 1 100
Psykologi 2a 50
Gymnasiearbete 100
Individuellt val 200
Summa: 2100