Stockholms årliga gymnasiemässa utgör ett viktigt första steg i gymnasievalet för många niondeklassare.

 

Vi besökte mässan för att be några av Drottning Blankas elever om tips kring hur man ska tänka när man väljer gymnasium. I DBGYs monter träffade vi Lara och Tannick, som båda läser första året på Ekonomiprogrammet med juridisk inriktning, på DBGY Stockholm Södra.

 

Har ni några tips kring hur man kan tänka kring gymnasievalet?

Lara: Först måste du fundera på vad du brinner för? Vad är dina drömmar och mål? Hur ser möjligheterna ut efter utbildningen? Gör sedan en lista över alla skolor och program, som du sedan kan utvärdera efter vad som är viktigt för just dig. Det kan till exempel vara bra att försöka undersöka hur lärarna är. Har de den erfarenheten som krävs för att du ska kunna nå dina mål? Försök också att prata med elever för att få en inblick i hur det faktiskt är att gå på skolan som du är intresserad av. 

Tannick: Det finns flera bra hemsidor som listar alla skolor och program i Sverige. Där står det även vad man kan bli efter utbildningen och vad som är bäst att läsa beroende på vad man vill göra efter gymnasiet. Därefter ser du vilka skolor som kan erbjuda de programmen. Jag besökte nästan alla skolor i Stockholm som hade juridikinriktning för att kunna jämföra. Det är även bra att prova på att vara elev för en dag för att se hur allt fungerar på riktigt. Då märker du saker som hur klassrummen ser ut, hur stämningen är och hur lärarna jobbar. Därefter kan du fundera över vad som är viktigt för just dig.

DBGY Södra