Kriminologi

Är du intresserad av människors beteende och vad som gör att vissa människor begår brott?  Då ska du välja Samhällsprogrammet med kriminologi inriktning Drottning Blankas Gymnasieskola.

Samhällsvetenskapliga programmet med inriktningen kriminologi är ett brett högskoleförberedande program som riktar sig till dig som är intresserad av hur människan agerar, tänker och känner i olika situationer. Det är ett tvärvetenskaplig program, vilket innebär att du får fördjupa dina kunskaper inom kriminologi, sociologi och psykologi i flertalet av dina kurser.

Kriminologi betyder läran om brottet.  I vår populära profil Kriminologi kommer du att studera kriminologiska teorier till olika brott och rättspsykologiska förklaringar till varför vissa människor begår eller riskerar att återfalla i brott. Varför blir vissa kriminella? Hur tänker en seriemördare? Hur kan vi analysera brottslingars tankesätt? Vilken roll spelar medias bild av brottsligheten?

Kriminologer och rättspsykologer arbetar bland annat med att bistå polisen med expertkunskap i utredningar och vid olika typer av brott. Drottning Blankas Gymnasieskola Trollhättan erbjuder som enda gymnasieskola i Trollhättan ett samarbete med Polismyndigheten, Kriminalvården och universitet. Hos oss varvas undervisningen i skolan med studiebesök, föreläsningar och samarbete med Polismyndigheten, Kriminalvården och tingsrätten.

Hos oss på Drottning Blankas Gymnasieskola kan du som har ett intresse för både polis-, juridik- och psykologiområdet få en god bas för vidare studier inom kriminologi och andra områden. Samhällsvetenskapsprogrammet öppnar många dörrar inför framtiden!

Här är några konkreta exempel på vad vår kriminologiprofil erbjuder dig som elev:

  • Introduktionskurs i kriminologi
  • Fördjupningskurs i kriminologi beteendevetenskaplig inriktning
  • Polisiära arbetsmetoder, till exempel gärningsmannaprofilering, brottsplatsundersökning, intervju- och förhörsmetodik
  • Samarbete med Polismyndigheten, Kriminalvården och universitet
  • Arbetsmarknadsdagar