“Man behöver känna sig viktig. Jag vill att alla på skolan känner sig trygga och ser positivt på sig själv, sin förmåga och framtid”. I den här intervjun berättar Sara Karlsson, som är ny rektor på Drottning Blankas Gymnasieskola i Trollhättan och med 17 års erfarenhet inom skolvärlden, om sin målbild med skolan och om vad som drev henne till just Drottning Blanka.
 

 

Hur kommer det sig att du ville bli rektor för just DBGY Trollhättan?

Drottning Blanka i Trollhättan låg högst upp på önskelistan. Det som gör skolan så bra är att vi har en väldigt fin blandning av program och kunskapsprofiler, och en bra mix av elever med olika intressen. Då blir det ett härligt klimat på skolan. Vi har Kriminologer, beteendevetare, frisörer… ja det blir väldigt färgstarkt! Genom att vi är en liten skola finns också en närhet mellan lärare och elever som inte finns på alla skolor. Och så den duktiga och proffsiga personalen så klart.
 
“Det är tillsammans vi gör saker – vi hjälps åt. I gemenskapen sker underverk och utveckling.”
 

Hur vill du som rektor arbeta för att varje elev ska trivas och må bra?

Delaktighet är otroligt viktigt – att man som elev känner sig delaktig både i skolan som en verksamhet, men också i sin utbildning. Att de känner sig sedda, lyssnade på och att de kan påverka. Man behöver känna sig viktig. Jag vill att alla på skolan ska trivas, känna sig trygga och se positivt på sig själv, sin förmåga och sin framtid, det är grunden till allt. Och då handlar det om så mycket mer än bara utbildning. Det handlar om erfarenheter och minnen, men också om att tro på sig själv. DBGYs devis är ‘Det är viktigt för mig att det går bra för dig’, och det är så otroligt sant tycker jag. Det står för hela min syn på hur en skola ska fungera, även ledarskapet. Det är tillsammans vi gör saker – vi hjälps åt. I gemenskapen sker underverk och utveckling.
 
“För mig är det jätteviktigt att lyssna in vilka behov som finns bland elever och lärare, för att det ska bli så bra som möjligt.”
 

Har du några specifika mål du strävar efter?

Jag kommer jobba för att vi om tre år ligger i topp både när det gäller trivsel, trygghet och resultat – både på elevnivå och personalnivå. Om tre år ska vi vara skolan med bäst kompetens och jag vill att vi tillsammans skapar en skolmiljö som känns trygg och stabil. För mig är det jätteviktigt att lyssna in vilka behov som finns bland elever och lärare, för det ska bli så bra som möjligt.
 

Vad är det bästa med att vara rektor?

Variationen, alla dagar i veckan! Ingen dag är den andra lik. Som rektor får jag göra både det stora och det lilla. Allt från att styra upp och organisera, till att vara provvakt, träffa elevrådet och delta på intressanta konferenser. Och så får jag träffa så mycket härliga människor, både lärare, elever och vårdnadshavare. Det är berikade och det ger väldigt mycket energi.
 
“Jag älskar verkligen skolans värld! Pedagogiskt arbete och pedagogiskt ledarskap är det roligaste som finns, tycker jag!.”
 

Vad har du gjort tidigare?

Jag har jobbat inom skola och pedagogisk verksamhet i ungefär 17 år, både inom gymnasiet, grundskola, förskola och nu senast som enhetschef på N3- Mötesplats för ung kultur i Trollhättan. Jag är gymnasielärare i botten men har arbetat som rektor, biträdande rektor och chef i cirka 12 år innan jag började på Drottning Blanka. Jag älskar verkligen skolans värld! Pedagogiskt arbete och pedagogiskt ledarskap är det roligaste som finns, tycker jag!