Drottning Blankas Gymnasieskola Uddevalla startar nu en fördjupning inom bollsporten futsal, en satsning som har elevernas intresse och hälsa i fokus. Elever som läser Barn- och fritidsprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet kommer att kunna lägga till sporten på sina scheman.

Emilia Widengren är läraren som har tagit initiativet till denna nya satsning på DBGY Uddevalla. Emilia undervisar i Träningslära, Fritids- och idrottskunskap, Idrott och hälsa samt Gymnasiearbete på Barn- och fritidsprogrammet och är själv aktiv och engagerad i IFK Uddevalla Futsal som fystränare och skadeansvarig.

Vad är futsal?

Futsal är en sport som grundades i Uruguay på 1930-talet. Sporten är inspirerad av fotboll men spelas på en mindre spelyta och med färre spelare. Futsal utövas inomhus, och eftersom planen är mindre än en vanlig fotbollsplan har sporten ett högt tempo.

– Jag tycker att det roligaste är tempot. Det gör sporten väldigt rolig och även spännande många gånger, säger Emilia Widengren.

Futsal spelas idag över hela världen och de länder som toppar rankningen är Brasilien, Spanien och Portugal.

Futsal – en sport på uppgång

Futsal är fortfarande en relativt liten bollsport men Emilia berättar att Sverige, och framförallt Uddevalla, har lyckats sätta sporten på kartan. IFK Uddevalla Futsal har idag tre SM-guld och har dessutom spelat Champions League-kval flera gånger, varav en gång på Cypern. Emilia minns när laget spelade Champions League-kvalet på hemmaplan i Agnebergshallen.

– Det var sista matchen och vi behövde vinna för att ta oss vidare. Med 8 sekunder kvar lyckades vi göra det avgörande målet för att få åka till Cypern och fortsatt kvalspel i Champions League. Otroligt spännande och roligt!

Emilia har varit engagerad inom futsal i Uddevalla i ungefär 6 år som fystränare och skadeansvarig för herrlaget.

– Det är en sport som växt något otroligt på de åren, idag sänds alla matcher i SFL, Svenska Futsalligan, live på TV och i SFL:s egna app. Det är väldigt roligt!

Futsal på DBGY Uddevalla

På Drottning Blankas Gymnasieskola Uddevalla kommer eleverna som går på Barn- och fritidsprogrammet och på Samhällsvetenskapsprogrammet att kunna välja till futsal som fördjupning. De kommer att läsa två pass Specialisering Futsal i veckan – allt på skoltid under gymnasiets samtliga tre år.

– Jag hoppas och tror att detta kommer bli jättebra, det ska bli roligt att få erbjuda en idrottsinriktning på skolan, säger Emilia.

Målsättningen på skolan är att komma igång med fördjupningen redan i år för minst en klass, för att allt eftersom öka antalet klasser.

– På sikt hade det varit jätteroligt att kunna erbjuda seriespel, men det ligger i framtiden.

Emilia tror att träningen kommer hjälpa eleverna att fokusera bättre, även i andra kurser under sin studietid.

– Vi vet idag att träning är bra för vår koncentration. Jag kan relatera till mig själv, att läsa praktiska ämnen som var min hobby gav mig mer energi till tyngre ämnen som till exempel matte.
 

 
Har du frågor om futsal på DBGY Uddevalla eller vill veta mer är du välkommen att kontakta Emilia Widengren på emilia.widengren@dbgy.se.