Att det är en grå och regnig onsdag i Uddevalla är inget som märks i Drottning Blankas skolmatsal. Där har nämligen 130 förväntansfulla elever från skolor runtom i Fyrbodal samlats. Anledningen? Det har äntligen blivit dags att inleda UF-året 2019!

 

420 000 elever har utbildats i entreprenörskap

UF går ut på gymnasieelever under ett helt läsår får starta, driva och avveckla ett företag. Eleverna ska själva komma på en affärsplan och sköta alla delar av företagandet, så som marknadsföring, årsredovisning, försäljning och distribution. Bakom initiativet står Ung Företagsamhet – en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation, som sedan starten 1980 har utbildat över 420 000 elever i entreprenörskap. UF vill ge så många elever som möjligt en chans att driva företag, för att de sedan kunna fortsätta på den entreprenöriella banan efter gymnasiet.

 

Bro mellan skola och näringsliv

På plats i Uddevalla befinner sig Josefin Ljungkvist, regionchef för UF Fyrbodal. Josefin berättar att det huvudsakliga syftet med UF är att skapa förutsättningar för ungdomar genom att bygga broar mellan skola och näringsliv. En del av UF går nämligen ut på att låta eleverna träffa rådgivare från lokala företag för att presentera sina företagsidéer, få feedback samt möjlighet att ställa frågor till företagsrepresentanterna. På så vis får eleverna chans att bygga kontaktnät och samtidigt ingå i ett slags mentorskap. I år medverkar totalt 40 företagsrådgivare från Uddevalla. Rådgivarna kommer både från mindre lokala företag och från storbanker, som Swedbank och Länsförsäkringar.

 

UF skapar starka ledare

Josefin berättar att en av de roligaste delarna med UF är att se eleverna växa som personer under läsåret:

– Det hinner hända så mycket, säger hon. Det första mötet är alltid lite nervöst, men under årets gång byts nervositeten ut mot självsäkerhet och tydliga mål.

Vidare berättar Josefin att UF har ett stort alumni-nätverk och att det inte är ovanligt att elever hör av sig flera år senare för att tala om hur bra det har gått för dem. Josefin förklarar även att målet med UF inte är att alla ska bli företagare. Däremot ska alla ges de bästa förutsättningarna för att bli starka ledare.

Ung företagsamhet ingår som obligatorisk kurs om du läser Ekonomi– eller Handels- och administrationsprogrammet på Drottning Blankas Gymnasieskola. Alla som vill har dock möjlighet att starta ett UF-företag.

Läs om UF-företaget Fifty50, som drivs av DBGY-eleverna Moa, Osama och Nahed här!